Vali Aydoğdu, ilimizin tarımsal alanında yapılacak atılımlar için çalışmalara başladı

Vali Aydoğdu, ilimizin tarımsal alanında yapılacak atılımlar için çalışmalara başladı

Ilimize iştirak etmesinin ardından, kısa süre içerisinde yoğun bir faaliyet dönemine giren Vali Aydoğdu, bu faaliyetler sırasında yeni yılla beraber başlayacağını söylediği projelerden ilkinin düğmesine bastı. Iki ay evvel; 2010 yılını meyva, sebze ve üzüm yılı olarak ilan edeceklerini belirten Vali Aydoğdu, geçtiğimiz günlerde bu planın temellerini attı.

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, geçtiğimiz Ekim ayında Kırklareli’ndeki aktif durumdaki bağları gezmiş ve gezi sonrasındaki değerlendirmesinde, “Kırklareli’nin toprağı verimli bir toprak. Ilimizde tarımda stratejik yönlendirmeler anlamında adımlar atacağız.

2010 yılını Kırklareli’nde sebze-meyva ve üzüm yılı olarak ilan edeceğiz.” diye konuşmuştu.

Aradan sadece iki ay geçti ve Vali Aydoğdu bu konudaki ilk adımı, geçtiğimiz Çarşamba günü attı. 725 bin TL’lik bütçesi ve Kırklareli genelinde 1900 dekarlık bir alanda uygulanması planlanan ve Tarım Il Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kırklareli Ilinde Meyveciliği ve Bağcılığı Geliştirme Projesi” Vali Cengiz Aydoğdu’nun talimatıyla start aldı.

Projenin değerlendirilmesi amacıyla Çarşamba günü Tarım Il Müdürlüğü’nde; Vali Cengiz Aydoğdu, Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Tarım Il Müdürü Erdinç Yazıcı ve şube müdürlerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda projenin; ceviz, badem, bağ (üzüm) ve bodur elma gibi bir çok farklı alanda hazırlandığı belirtildi. Projeye yönelik konuşmalar sırasında bir açıklama yapan Tarım Il Müdürü Erdinç Yazıcı, “Amaçlarımız arasında Kırklareli’nin meyve ve bağ ekim alanlarının genişletilmesi, pazar değeri yüksek çeşitler yetiştirerek üretilen ürünlerin iyi fiyatlarla değerlendirilmesi, ilimizde üretilen tarım ürünlerine alternatif olabilecek daha karlı ürünlerin yetiştirilmesi, sertifikalı meyve ve bağ üreticilerinin Kooperatif veya Birlikler çatısı altında bir araya getirilmesi vardır.” diye konuştu.

Bağcılık Eğitim Merkezi kurulacak

Projedeki özel amaçlarını da; bölgede meyvacılık ve bağcılık alanında bir eğitim merkezi kurmak olarak belirten Yazıcı, burada ortaöğretimden sonra bir meslek sahibi olamamış işsiz gençlerin, meyva ve bağ yetiştiriciliğinde kendi işinin sahibi, bilgili, kaliteli ürün üreten ve pazarlayan bireyler haline geleceğini ifade etti. Yazıcı, bu sayede istihdam alanına yeni kaynaklar sağlanmış olacağını da sözlerine ekledi.

Vali Cengiz Aydoğdu’da, Kırklareli’nin sosyo-ekonomik gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacak olan projenin, ilimiz halkına hayırlı olmasını dileyerek, proje ile ilgili çalışmaların hemen başlatılacağını vurguladı.