Vali Aydoğdu; "Kırklareli; Kent Konseyinin önderliğinde geçmişine bakarak geleceğini arıyor"

Vali Aydoğdu; 'Kırklareli; Kent Konseyinin önderliğinde geçmişine bakarak geleceğini arıyor'

Kırklareli Kent Konseyi’nin girişimleri başta Kırklareli Valiliği, Kırklareli Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi olmak üzere kurum ve kuruluşlar, odalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile bu yıl ilk defa düzenlenen 1. Uluslarası Kırklareli- Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri coşkulu bir şekilde başladı. Dün saat 14:30’da kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik kutlamaları, Yayla Parkı’nda devam etti.

Atatürk Anıtı önünden davul- zurna eşliğinde başlayan etkinlik kortejine, Kırklareli protokolünün yanı sıra oda ve dernek temsilcileri, Türk ve Bulgar Folklor ekipleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kortej; Fevzi Çakmak Bulvarı, Mustafa Kemal Bulvarı, Karaumur Caddesi ve Mehmet Akif Caddesi güzergahının ardından Yayla Parkı’nda son buldu. Kırklareli Kent Konseyi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Kayhan Kuralay'ın sunumu ile Yayla Parkı’nda gerçekleşen açılış konuşmalarının birincisini Kırklareli Kent Konseyi’nin çiçeği burnunda Başkanı Nurcan Tezer yaptı. Tezer konuşmasında şunları kaydetti; ”Yaşadığımız kente sahip çıkmak, yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinde daha fazla yer almak, daha çağdaş, daha katılımcı bir yapı oluşturmak, kentlilik bilincini ve kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan Kent Konseyinin, bu amaca uygun olarak bu yıl birincisini düzenlediğimiz, 1. Uluslararası Kırklareli - Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günlerine katıldığınız, bu günü bizlerle paylaştığınız ve bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ediyorum, hepiniz hoşgeldiniz. Bugün bizimle birlikle olmak için Bulgaristan'dan geîen konuklarımıza da ayrıca hoş geldiniz demek istiyorum.

Bolluk ve berekete ulaşmanın istendiği Hıdrellez kutlamaları ve yağmur duaları geçmişten bugüne uzanan, topluma mal olmuş geleneklerimizdendir. Bu geleneğin bir örneği olmasını istediğimiz bu etkinlikte de amacımız; çeşitli kaygılar arasında unutulmaya yüz tutan ancak yakın geçmişe kadar coşku içinde gerçekleştirilen harman sonu hasat günleri, bağ bozumu etkinliklerini canlandırmak, bu geleneği yaşattığımız diğer geleneklerle birlikte geleceğe taşımak ve komşularımızla bu kültürü paylaşmak ve kentimizde turizmi hareketlendirmektir. Bugün bu heyecan ve gururu yaşamamıza katkı sağlayan başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve kişilere Kırklareli Kent Konseyi adına teşekkür ediyorum.” dedi. Tezer’in konuşmasının ardından Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan kürsüye davet edildi. Etkinliklerin Yayla Parkı’nda yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan; ”Öncelikle Kent Konseyi’nin böyle bir sosyal ve kültürel faaliyete sahip çıktığı için teşekkür ediyorum ve kendilerini tebrik ediyorum. Kırklarelini 80-100 yıl öncesine kadar üzüm konusunda ve üzüm ürünleri konusunda Türkiye çapında Osmanlı zamanında ve dünya çapında üzümleri bilinen ve üzüm ürünleri  satan bir şehirmiş. Zaman içinde herkesin bildiği gibi özellikle son 47 yılda bu ağacımız malesef ilerlememiş aksine yetinmiş. Bağlık alanlarımız tekrardan sürülerek buğday ay çiçeği gibi ürünlere geri dönünmüştür. Son yıllar kırklarelinde amatörce başlasa da bağcılık yeniden canlanmakta bağ eken alanlar yeniden artmaktadır. Bu da bizler için sevindiricidir. Yayla Mahallemiz Kırklarelimizin en eski yerleşim bölgelerinden hatta bir çok resmi kurum ve kuruluşun ticari alanında bulunduğu bir mahallemizdir. Ancak daha sonra yeterli gelişmeyi göstermemiş, alt tarafına yerleşim artmıştır. Dünyada artık yinede eski yerleşim yerleri tarihi ve kültürel yerleri sahip çıkma dönemi son zamanlarda hızla artmaktadır. Bizde bu anlamda Kırklareli Belediyesi olarak, Yayla mahallemize eski eserler anlamında sahip çıkmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde burda restore edilmesi gereken belki 15-20 tane özel yapılan bina olabilir. Hasat günleri ve bağ bozumu etkinliğini bundan sonra kalitesi niteliği artarak devam etmesini diliyorum ve kent konseyine bu konuda başarılar diliyorum.” dedi. Çağlayan’ın konuşmasının ardından Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu konuşmasında; “Kırklareli Kent Konseyini tebrik ediyorum. Bir kent konseyine yakışan ve bir kent konseyinin yapabileceği en güzel faaliyeti yaptı. Kırklareli’nin geçmişte yaptığı faaliyetleri hatırlayarak, Kırklareli’nin geleceği için nasıl güzel şeyler çıkartabiliriz şeklinde bir düşünce ile hareket ediyorlar. Kırklareli, Kent Konseyinin önderliğinde geçmişine bakarak geleceğini arıyor. Kendilerini tebrik ediyor, bu şenliklerin uzun yıllar devam etmesi temennisi ile herkese saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının akabinde doğup büyüdüğü Yayla Mahallesi’ne olan sevgisini her defasında dile getiren Şair Aleaddin Ikican Yayla Mahallesi’nde küçüklüğünde yaşadığı anıları paylaştıktan sonra en güzel şiirlerinden birisi olan “Yayla Mahallesi” şiirini fon müziği eşliğinde okudu.

Ikican’ın şiirini seslendirmesinin ardından ise Kırklareli Atatürk Ilköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi muhteşem bir gösteri sergiledi.

Halk oyunları gösterisinin son bulması ile başta Kırklareli Protokolü olmak üzere etkinlik katılımcıları da stantları gezerek satılan ve sergilenen ürünler hakkında bilgiler aldılar. Stantların gezilmesi esnasında Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu özellikle yerel tat ve el sanatlarının  çoğunlukta olduğu stantlara ilgi göstererek, sorular sormayı ihmal etmedi. Stantların gezilmesi ile 1. Uluslararası Kırklareli - Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri etkinliği, Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ilköğretim Okulu’nda Resim ve Fotoğraf Sergilerinin açılması ile sürdü. Uluslararası Kırklareli - Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri etkinliğine başta Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu olmak üzere Vali Yardımcısı Ismail Hakkı Çınarsoy, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç, Il Genel ve Belediye Meclisi Üyeleri, Kırklareli Kent Konseyi, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve temsilcileri, Odalar ve Dernekler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte çok sayıda Kırklarelili vatandaş katıldı.