Vali Aydoğdu; "Önemli dediğimiz herşeyi bir öğretmen vasıtasıyla hayata geçiririz"

Vali Aydoğdu; 'Önemli dediğimiz herşeyi bir öğretmen vasıtasıyla hayata geçiririz'

24 Kasım Öğretmenler Günü, ilimiz Kırklareli’nde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah ilk olarak Vilayet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Saat 10:00’da Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Müdür Yardımcısı Harun Sagun, Ilköğ. Müft. Başkan V. Sinan Ercan, Şube Müdürü Salih Ünsal ve öğretmenlerin katılımıyla saygı duruşunda bulunuldu, Istiklal Marşı’mız okundu ve Atatürk Anıtı’na çelenk kondu.

Milletimizin özgürlüğünü koruyacak nesilleri yetiştirmek, bizlerin en önemli görevidir

Buradan Halk Eğitim Merkezi’ne geçildi. Saat 10:30’da başlayan etkinliklere Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Vali Yardımcısı Ismail Gültekin, Belediye Başkan Vekili Necati Düzen, Jandarma Alay Komutanı Mehmet Yiğit, Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Il Özel Idare Genel Sekreteri Raif Kelep, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Baştarafı Sayfa 1

Saygı duruşu ve Istiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün ilk konuşmasını aday öğretmenler adına Kocahıdır Ilköğretim Okulu Türkçe öğretmeni Gülçin Çoğul yaptı. Çoğul, konuşmasında öğretmenlik mesleğinin kıymetini vurgulayarak; “Öğretmenler de birer sanatkardır. Onların eserlerine asla değer biçilemez. Milletimizin özgürlüğünü koruyacak nesilleri yetiştirmek, bizlerin en önemli görevidir.” diye konuştu.

Nefes aldığımız sürece iş devam eder

Çoğul’un ardından emekli öğretmenler adına konuşan Tülay Ilarslan; “Bu işin emekliliği nasıl olur diye düşündüm. Nefes aldığımız sürece iş devam eder. Hele de öğretmenseniz, çocuklardan ayırıp koparıp kendinizi, nasıl ‘tamam’ dersiniz. Emeklilik göreceli bir kavramdır. Yaşam döngümüzde sıradan olan bir durumdur sadece” diyerek, öğretmenlikte emekliliğin sadece fiziki olduğunu, üretimin, eğitimin her zaman devam ettiğini vurguladı.

Program Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser’in konuşması ile devam etti. Eser, tüm öğretmen arkadaşlarının bu anlamlı gününü kutlayarak başladığı konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

Öğretmenlik mesleği bir insan yetiştirme sanatıdır

“Öğretmenlik mesleğinin önemi ile ilgili ne kadar konuşmalar yapılsa, yine de bu mesleğin önemi yeterince anlatılamaz, ama yüreklerde hissedilir. Öğretmenlik, gönüllerde anlamlandırılır.

Bu nedenledir ki, Başöğretmen Atatürk’ün hayatını incelediğimiz zaman görüyoruz ki Atatürk, öğrencileri, öğretmenleri, okulu çok sever; yurt gezilerinde okullara uğrar, sınıflara girer, sıralara oturup ders dinlerdi. Öğrencilerle ve öğretmenlerle konuşur, her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı. Atatürk’ün ‘Milletleri kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ sözü, onun öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde ifade etmektedir. Öğretmenlik mesleği bir insan yetiştirme sanatıdır. Öğretmenler sanatçıdır. Sanatçı olmak hiç şüphesiz zordur. Çünkü sanatçı olmak sabır ister, fedakarlık ister, çalışmak ister ve en önemlisi sevgi ister. Her işte olduğu gibi öğretmenlik mesleğinde de sevgi, anahtar kelimedir. Öğretmenliği severek yapanlar, sevilen ve sayılan, hatta aranan öğretmen olmuşlardır. Severseniz, özveride bulunursunuz, uğraş verirsiniz, çalışırsınız ve başarırsınız. Biz öğretmenlerden beklenen de, bize yakışan da budur. Tüm öğretmen arkadaşlara bu kutsal görevlerinde üstün başarılar diliyorum.”

Son konuşmayıda Vali Cengiz Aydoğdu yaptı. Aydoğdu, insanı insan kılanın öğrenmek olduğunu ve o öğrenmenin de yeni bilgiler üretilebilmesine yardımcı olduğunu kaydederek şunları söyledi:

Öğretmenlik bizim için bir memleketin herşeyidir

“Bizler bu bilgiye belki çok rahat ulaşabildiğimiz için kıymet vermiyoruz. Kıymet verdiğimiz şeyler, doğada nadir bulunan ve hiçbir işe yaramayan şeylerdir. Havaya, suya, ekmeğe o kadar kıymet vermeyiz. Öğretmenlik bizim için bir memleketin herşeyidir. Onu da hava, su gibi buluyoruz ama, kıymet vermiyoruz. Öğretmenlerimizin kıymetsiz olduğundan değil. Esasında onların, icra ettikleri işi çok iyi yaptıklarından belki de.”

Vali Aydoğdu, öğretmek ve öğrenmenin kıymetinin kaybedildikten sonra anlaşıldığını belirterek konuşmasının devamında şu cümlelere yer verdi:

“Önemli dediğimiz herşeyi bir öğretmen vasıtasıyla hayata geçiririz. Örneğin; bir ülkenin savunması için asker önemlidir. Ama askerliği öğretemezseniz önemsizdir. Bizim ülkemizde öğretmenliğin hiç bir yerde rastlanılmayan bir prestiji vardır. Öğretmenlik bizde, metafizik şeylerle değer bulan, kutsal bir meslektir. Bu nedenle öğretmenlerimize verilen sosyal imkanların daha fazla olması, daha üst seviyelerde olması gerekmektedir.”

Konuşmaların hemen sonrasında ilk olarak Ismail Tırpancı, daha sonra da Atatürk Ilköğretim Okulu öğrencilerinden Irem Kurban ve Feride Sert tarafından günün anlamına yönelik şiirler okundu. Akabinde TOBB Lisesi öğrencilerinden Eren Aydoğan tarafından duygu yüklü bir şiir seslendirildi. Şiirin sonrasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun Öğretmenler Günü mesajı katılımcılara iletildi.

Etkinliklerin devamında şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şiir dalında dereceye girenlere ödüllerini Vali Cengiz Aydoğdu verirken, kompozisyon dalındakilere Belediye Başkan Yardımcısı Necati Düzen, resim dalındakilere de Jandarma Alay Komutanı Mehmet Yiğit verdi.

Ödüllerin verilmesinden sonra etkinliğin en önemli kısmına sıra geldi. Ilk olarak Atatürk Ilköğretim Okulu sınıf öğretmeni Yalçın Yılmaz yönetiminde aday öğretmenler yemin ederken, sonrasında ise Vali Cengiz Aydoğdu tarafından 2008-2009 eğitim-öğretim yılında emekli olan öğretmenlere şeref belgeleri verildi.

Programın devamında Müzik öğretmeni Sühayla Solak yönetimindeki öğretmenler korosu, günün en neşeli ve hareketli dakikalarına imza atarak tüm katılımcıları coşturdu. Günün son etkinliği de Atatürk Ilköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi oldu. Program bitiminde protokol heyeti ve katılımcılar tarafından öğretmenler tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi. Öğretmenler Günü kutlamaları yapılan ikramla sona erdi.