Vali Büyük; "Turistler Edirne'yi teğet geçiyor"

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Kapıkule Sınır Kapısından giriş yapan yılda 2,5 milyon turistin kenti teğet geçmesi nedeniyle, kentin turizmden yeterli geliri elde edemediğini belirtti.

     Vali Büyük, Kapıkule Sınır Kapısından yılda 3,5 milyon kişinin giriş yaptığını bunlardan 2,5 milyonunun turist olduğunu söyledi.
     Edirne'nin turizmden yeterli geliri elde edemediğini anlatan Büyük, şunları kaydetti:
     ''Kapıkule Sınır Kapısından giriş yapan yılda 2,5 milyon turistin Edirne'yi teğet geçmesi nedeniyle kent turizmden yeterli geliri elde edemiyor. Bu kadar turistin geçtiği bir şehir neden turizmden yeterli geliri elde edemiyor. Bu kadar turist Edirne'yi geçip başka şehirlerde konaklıyor. Edirne'nin en önemli ihtiyaçlarının başında konaklama sorunu geliyor. Edirne'ye gelen turist, zamanını geçirecek, eğlenecek, alışveriş yapacak ve rahat bir şekilde konaklayabilecek yer bulamıyor.''
     Kültürü, tarihi köprüleri ve doğal güzellikleriyle Edirne'nin büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Büyük, bu potansiyeli tam olarak değerlendiremediklerini bildirdi.
    
     -''EDİRNE'YE TURİST DEĞİL GÜNÜBİRLİKÇİ ZİYARETÇİ GELİYOR''
    
     Türkiye'ye yılda 26 milyon civarında turist geldiğini ifade eden Büyük, gelen turistlerden 20 milyar dolara yakın gelir elde edildiğini belirtti.
     Edirne'ye günübirlikçi olarak gelen turistlerin kente ekonomik olarak ciddi bir katkı sağlamadığını anlatan Büyük, ''Turist dediğimiz zaman en azından kentte bir gece kalmalı, yemek yemeli, gezmeli dolaşmalı. Bu turistleri Edirne'de tutmak gerekiyor. Bunun için başta konaklama sorununun çözülmesi gerekiyor. Turistlerin hepsi 5 yıldızlı otel istemiyor. 3 yıldızlı da olur, 4 yıldızlı da ama 5 yıldızlı otelimizde olmalı. Bunlar olmadan Edirne turizmden yeteri kadar gelir elde edemez'' dedi.
    
     -''EDİRNE AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMALI''-
    
     Vali Büyük, İstanbul'un 2010 kültür başkenti ilan edildikten sonra çok ciddi kaynaklarla bir değişim geçirdirdiğini ve turizm rakamlarında inanılmaz artış sağlandığını bildirdi.
     Edirne'nin 2015 yılında Avrupa kültür başkenti olması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini anlatan Büyük, şöyle devam etti:
     ''Önümüzde 5 yıllık bir zaman dilimi var. Bu zaman dilimi içerisinde turizm alt yapısı da tamamlanabilir. Edirne'nin marka kent olarak kendini sunması gerekir, bütün sivil toplum kuruluşları üzerine düşen görevi yapmalıdır. Artık düşüncelerimizi somut girişimlerle destekleme zamanı geldi.''