Vali Coş; "Çevremizi kullanırken, korumayı ön planda tutmalıyız"

Vali Coş; 'Çevremizi kullanırken, korumayı ön planda tutmalıyız'

Dünya Çevre Günü dün ilimizde de düzenlenen bir program ile kutlandı. Saat 09:30’da Vilayet Meydanı’nda yapılan kutlama programına başta Vali Hüseyin Avni Coş olmak üzere; Vali Yardımcısı Zeki Koçberber, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Çakmak, Kırklareli Orman İşletme Müdürü Şahin Aybal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kutlama programı ilk olarak İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Çakmak’ın, Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ile başladı. Ardından saygı duruşuna geçildi ve İstiklal Marşı’mız okundu. Günün ilk konuşmasını Osman Çakmak gerçekleştirdi. Çakmak konuşmasında, çevre kirlenmesinin, insanın doğaya verdiği zarar olarak da adlandırılabileceğini söyledi. Çakmak; “Şüphesiz ki doğanın korunması ve tahribatının önlenmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstermeliyiz. ‘Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur’ atasözümüz, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıyla birlikte temel politikamızın esasını oluşturmalıdır.  Tabii kaynakların korunması birinci önceliğimiz olmalı, çevrenin korunması bütün fikir ve kuruluşların bir arada olması gereken bir seferberliği kapsamalıdır.” dedi.

Çakmak’ın ardından kürsüye gelen Vali Hüseyin Avni Coş, çevre kirliliğinin dünyanın emanet edileceği yeni neslide tehlike altında bıraktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Hepimizin çevre konusunda duyarlılığının yüksek olması gerekmektedir. Dünya Çevre Günü, kollektif olarak, birliktelikle ve beraberce yapmamız gerekenleri hatırlayıp, uygulamaya koymamızı vurgulamak için yapılmış olan bir gündür.”

Vali Coş konuşmalarında, okuma yazma düzeyinin en yüksek olduğu illerden biri olan Kırklareli’de böyle bir günü daha fazla kabalalıkla kutlamayı umduğunun da altını çizdi.

Birey olarak çevreyi korumak için yapılabilecek pek çok şey olduğunu dile getiren Vali Coş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Neler yapabileceğimizi öğrenip, bunları uygularsak çevreye karşı daha duyarlı olmuş oluruz. Çevre için beyanat veren, gösteri ve şov yapan pek çok kuruluş var. Ancak bunlar gerçektende bu sorunların çözümü için yeterli aktiviteyi gösteremiyor. Çevreyi koruyabilmek için daha büyük faaliyet ve çabalara ihtiyaç var. Bu konudaki toplumsal bilincimiz maalesef yetersiz. Mesela Kırklareli’de, ilçelerinde, beldelerinde hala çağdaş anlamda bir kanalizsyon mevcut değil. Evsel atıklar vahşi bir şekilde doğaya terk edilmekte. Bunda yerel yönetimlere büyük ve acil görevler düşüyor. Çevre sorunlarını oluşturmak kısa sürede olur ama, temizlemek yıllarca sürebilir. Çevremizi kullanırken korumayı ön planda tutmamız lazım. Korunma kullanma dengesi denilen olayı iyi ayırt etmemiz gerekiyor.”

Daha sonra Vali Coş gençlerin bu konuda neler düşündüğünü merak ettiği için öğrencilerden birini kürsüye davet ederek günün anlamına yönelik bir konuşma yapmasını istedi.

Konuşmaların sonrasında “Su, Ağaç ve Çevre” konulu kompozisyon yarşmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül olarak dizüstü bilgisayarın verildiği yarışmanın birincisine hediyesini Vali Hüseyin Avni Coş, ikinciye Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, üçüncüye Vali Yardımcısı Zeki Koçberber verirken; çevreye en duyarlı okul ödülünü İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, çevreye en duyarlı site ödülünü ise İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep takdim etti.

Ödül töreninin bitmesiyle kutlama programı da sona erdi.