Vali Coş, İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü programına katıldı

Vali Coş, İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü programına katıldı

Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Üniversitesi tarafından İstiklal Marşımız’ın kabul edildiği gün olması sebebi ile Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni düzenlendi. 12 Mart Perşembe günü Kırklareli Kültür Merkezi’nde saat 13:30’da düzenlenen anma törenine; Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, AKP Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Mustafa Aykaç, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Il Emniyet Müdürü M. Behzat Canbazoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, Il Gençlik ve Spor Müdürü Ata Karataş, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, sivil toplum kuruluşu üyeleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.       

Anma programının yanı sıra Kültür Merkezi girişinde Il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından konuklara ücretsiz olarak Şair Mehmet Akif Ersoy’un ‘Safahat’ adlı kitabı hediye edildi. Saygı duruşu ve Istiklal Marşı ile başlayan anma töreni daha sonra açılış konuşması ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Mehmet Akif Ersoy’dan ve İstiklal Marşımız’dan uzun uzun bahsederek programa gelen konukları bilgilendirdi.

Rektör Aykaç’ın konuşmasının ardından Kırklareli Üniversitesi Atatürk Ilkeleri ve Inkılap Tarihi Okutmanı Doktor Vekili Türkan Doğruöz, “Istikla Marşı’nın tarihi zemini”’nden bahsederek başladığı konuşmasında Istiklal Marşı’nın okunması ve kabul edilemesi ile ilgili detayları ele aldı. Istiklal Marşımız’ın bir çok bilinmeyen özelliklerine değinen Doğruöz, yaptığı tarihsel nitelikteki konuşması ile konuklardan alkış aldı.

Tarih Okutmanı Türkan Doğruöz’ün konuşmasının ardından kürsüye davet edilen, Kırklareli Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Abdülkadir Atıcı da Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserlerine uzun uzun değinerek, ünlü şairin hayatından örnekler verdi. Atıcı’nın konuşması ile birlikte yapılan sinevizyon gösterisi ile de Ersoy’un tüm hayatından yer alan fotoğraf ve kesitlere yer verildi.

Türk Dili Okutmanı Abdülkadir Atıcı’nın konuşmasını tamamlamasının ardından da Trakya Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ihsan Öbek kürsüye davet edildi. Öbek de yaptığı konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un kişilik örneği olduğunu vurguladı.

Ersoy’un kısa bir özgeçmişinin ardından nasıl yardımsever ve vatan aşığı birisi olduğuna dikkat çeken Öbek, şairin kişiliğinden de örnekler verdi. Verdiği örnekler de Ersoy’un ne kadar değerli bir insan olduğunun altını çizen Öbek, ayrıca Şair Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün ardından cenazesine devlet ve kuruluşlarının ilgi göstermediğini üzülerek belirtti. Ersoy’un ailesinden, arkadaş çevresinden, eğitim tahsilatlarından, gezdiği ülkelerden de bahseden Ali Ihsan Öbek’in konuşması büyük beğeni topladı.

İstiklal Marşımızdan ve Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatından, eserlerinden ve kişiliğinden bahsedilen konuşmaların ardından programa ara verildi. Verilen aranın sona ermesi ile program, İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen tiyatro, oratoryo, sine vizyon ve koro gösterileri ile devam ettikten sonra anma programı son buldu.