Vali Coş; "Müzeler bir yerleşim yerinin hafızasıdır"

Vali Coş; 'Müzeler bir yerleşim yerinin hafızasıdır'

Müzeler Haftası dolayısıyla dün İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen program oldukça ilgi gördü. Saat 14:00’daki programa başta Il Valisi Hüseyin Avni Coş olmak üzere; Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, Müze Müdürü Mehmet Akif Işık, Sağlık Il Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve Istiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını, Müze Müdürü Mehmet Akif Işık yaptı. Işık konuşmasında, 1982 yılından beri kutlanmakta olan “Müzeler Haftası”nın kabul edilmesine ve ilk Türk Müzesi kurucusuna yönelik bilgiler geçti ve müzeciliğin önemine değindi.

Bu konuşmanın sonrasında Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz eski eserlerin günümüz insanına, geçmiş yıllardaki insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verdiğini söyleyerek şunları kaydetti:

Sahip olduğumuz tarihi eserleri korumak ve sahip çıkmak bir yurttaşlık görevidir

“Müzelerimiz bizim geçmişimizi geleceğe bağlayacak köprülerdir. Müzenin görevlerinin başında taşınır kültür varlıklarını müze vitrinlerinde sergilemek ve taşınmaz kültür varlıklarının da bulundukları yerlerde korunmalarını sağlamak gelmektedir.  

1894 yılında inşa edilen, Mülkiyeti Belediye’ye ait olan ve şu anda kullanmakta olduğumuz 2 katlı müze binası, 1994 yılında müze yapılması şartı ile Bakanlığımıza tahsis edilmiştir. Ilk açıldığı gün eser sayısının azlığı nedeniyle komşu iller ile hatta Anadolu’daki bazı müzelerden ödünç eser alınması ihtiyacı ortaya çıkmasına rağmen bugün, bölgemizde yapılan arkeolojik kazılar ve çeşitli vesilelerle müzeye kazandırılan eserlerin sayısı 5300'ü geçmiş ve bu durum teşhir ve depolamada sorun yaratır hale gelmiştir. Ilimizde kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Kazılar esnasında M. Ö. 6800 yıllarına kadar inebilen buluntulara rastlanmıştır. Söz konusu eserlerden bazıları Almanya ve Belçika gibi ülkelerde geçici olarak sergilenmiş ve halen müzemizde sergilenmeye devam edilmektedir.

Yine 2001 yılında Müzemiz Başkanlığında çevre temizliği ve sondaj kazısı şeklinde başlatılan Demirköy Fatih Dökümhanesi kazı çalışmaları, 2008 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Boğaziçi Üniversitesine verilmiştir. Kazı çalışmalarının tamamlanmasından sonra burada açık hava sanayi müzesi kurulması projelerinin uygulanması düşünülmektedir.

Sahip olduğumuz tarihi eserleri korumak ve sahip çıkmak bir yurttaşlık görevidir. Öncelikli olarak geçmişimize ait bölge kültürünü yaşatan ve geleceğe taşıyacak olan müzelerimize gerekli ilgiyi göstermeli ve bunun için en kısa sürede müzeyi gezerek kültürel birikimimizi ve bilgimizi arttırmalıyız.”

Daha sonra konuşmak yapmak üzere kürsüye gelen Vali Hüseyin Avni Coş, öncelikle salonda bulunan öğrencilere Kırklareli müzesini gezip gezmediklerini ve Kırklareli dışında gezdikleri bir müze olup olmadığını sordu.

Vali Coş konuşmasında müzeyi gezmeyen birçok öğrencimiz gibi vatandaşımızın da olduğunun altını çizerek şu cümlelere yer verdi:

“Müzelerimizi gezmemiş olmamız onların önemine ve bilincine henüz varamadığımız, tarihimizi yeterince kavrayamadığımız anlamına geliyor. Tarihin yol göstericiliğinden yaralanarak geleceğe hazırlıklı olmakta gereken bilince kavuşamadığımızı anlatıyor. Bu vesileyle gençlerimizin, öğrencilerimizin, toplumumuzun, eğitim konusunda kendini görevli ve duyarlı hisseden bütün arkadaşlarımızın bu konuda daha fazla gayret sarfetmesinin gereği ortaya çıkıyor. Zaten bu haftanın yararlarından biri de bu konuda toplumda bir duyarlılık oluşmasına katkıda bulunmaktır. Kırklareli’deki müzemizde de buranın tarihine ve geçmişine ışık tutacak, bizi bilgilendirecek, daha iyi tanımamıza imkan verecek eserler sergileniyor. Müzeler ve müzelerde sergilenen eserler geçmişi ve tarih konusunda günümüze ışık tutar. Müzelerde tarih kitaplarında okuduklarımızın somutlaşmaya başladığını görürüz. Müzeleri ziyaret ederek tarihimizi daha iyi anlamamız gerekmektedir. Çünkü müzeler bir yerleşim yerinin hafızasıdır.”

Vali Coş’un konuşmasının ardından Kırklareli müzesi ile ilgili kısa bir tanıtım filmi izletildi.

Daha sonra Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Bölümü ve Kırklareli Kazıları Başkanı  Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından “Geçmişi Günümüze Kazandırmak” adlı slaytlı sunum ve Doç Dr. Zeynep Eres tarafından “Kırklareli Kültür Mirasının Bir Bileşeni: Köylerde Erken Cumhuriyet Dönemi Yapıları” adlı sunum gerçekleştirildi. Program Doç. Dr. Necmi Karul’un slaytlı sunumu “Geleneksel Mimarinin Kültür Mirasına Kazadırılması” ve Istanbul Üniversitesi’nden Eylem Özdoğan’ın “I.Ü.’nin Kırklareli Kültür Tarihine Katkıları” isimli slayt eşliğindeki sunumuyla devam etti.

Eylem Özdoğan tarafından I.Ü. Prehistorya Ana bilim dalı “Doğu Trakya ve Marmara Araştırmaları” ile Kırklareli’nin Kanlıgeçit ve Aşağıpınar kazılarının genel değerlendirilmesi de yapıldı. Program Savaş Erdem’in müzeye konmak üzere müze müdürüne ve kütüphanede yer almak üzere kütüphane müdürüne yakma tablo hediye etmesiyle sona erdi.

Katılımcılar daha sonra Kırklareli müzesini ziyaret etttiler. “Müzeler Haftası” 23 Mayıs Cumartesi günü Türk Döküm Sanayicileri Derneği üyelerinin birlikteliğinde ilçemiz Demirköy’deki “Fatih Dökümhanesi Kazı Alanı”nın gezilmesi ile sona erecek.