Vali Coş; "Sizler göçmen değil, bu toprakların sahiplerisiniz"

Vali Coş; 'Sizler göçmen değil, bu toprakların sahiplerisiniz'

Kırklareli Valiliği ve Balkan Türkleri Federasyonu işbirliğiyle, 1989 Bulgaristan Türklerinin Zorunlu Göçünün 20. Yılını Anma Etkinlikleri düzenlendi. Yoğun bir katılımla Kırklareli Göçmen Misafirhanesinde 07 Haziran Pazar günü gerçekleşen etkinliğe, Izmir, Bursa, Çorlu, Edirne, Sakarya’dan ve Kırklareli’den katılım gösteren Bulgaristan göçmenleri, 20 yıl öncesinde yaptıkları zorunlu göçü bir kez daha anımsayarak, bir arada olma mutluluğunu yaşadılar.

Bu etkinliklere katılarak, göçmenleri yalnız bırakmayan Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye'nin dünyada savaşını silahla değil, kültürle vermek zorunda olduğunu söyleyerek; ''Türk kimliği nerede yaşatılıyorsa orası Türkiye'dir. Sizler aslında göçmen değil bu toprakların asıl unsurları, esas sahiplerisiniz. Biliyoruz ki hepinizin kökleri bu topraklardadır.

Yaşattığımız yüce değerleri başta adımız, kültürümüz, dinimiz olmak üzere onları yine koruyabilelim, onları yabancıların kötü niyetlerinden dokunulmaz kılabilmeliyiz. Böyle önemli bir günün ilimizde kutlanmasından dolayı mutluyuz.”dedi.

Etkinliklerde konuşma yapan Federasyon Genel Başkanı Hacıoğlu ise; Bulgaristan'da yaşayan soydaşların her zaman yanında olacaklarını, hem onların hem de 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulanların haklarını uluslararası platformda savunacaklarını belirtirken, dinleyici soydaşların yüksek alkışlarını topladı. Yapılan konuşmaların ardından, etkinlikler çerçevesinde TRT program yapımcısı Metin Edirneli, Istanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nurcan Özgür ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Türker, “Göç” konulu söyleşi yaptı. 

Söyleşinin ardından Şair Mehmet Serbest, göçmenlerin duygularını dile getiren şiirlerini okudu. Serbest Türk Bayrağını çıkararak okuduğu “Bayrak” şiirinde etkinliğe katılan göçmenler duygulanarak gözyaşlarına boğdu.

Vali Hüseyin Avni Coş, söyleşiye katılanlara plaket vererek, etkinlik alanında açılan fotoğraf sergisini gezdi. Vali Coş ve beraberindekiler, Bulgaristan Türklerinin arasında onlarla sohbet ederek, onların duygularını bir nebzede olsa paylaşmaya çalıştı.

Programda bir konser veren Orhan Murat, eski Bulgar şarkılarıyla, göçmenlerin anılarını tazeledi. Sanatçı Orhan Murat’ın ardından Bulgaristan’dan gelen müzik grubunun verdiği müzik ziyafeti de büyük alkış topladı. Etkinliğin ardından piknip yapıp kaynaşan, biraraya gelmenin mutluluğunu yaşayan Bulgaristan göçmenleri, bu organizasyonu düzenlemede emeği geçenlere teşekkürlerini sundular.