Vali Coş; "Şu anda tedirginlik yaratacak bir durum yok"

Vali Coş; 'Şu anda tedirginlik yaratacak bir durum yok'

Tüm dünyayı etkisi altına alan “Domuz Gribi” paniği, kısa bir süreliğine ilimizde de yaşandı. Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı sırada bir yolcuda domuz gribi (A/H1N1) virüsü tespit edilen uçak ile Türkiye'ye gelen M.Y ile annesinin Babaeski'ye geldiğinin bildirilmesi üzerine, bu kişilerden kan örneklerinin alındı. Konuyu bizzat takip eden Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, kan örneklerinde yapılan incelemede herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını kaydetti.

Vali Coş konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; ''Geçenlerde, Iraklı hastanın seyahat ettiği uçakta bulunan yolculardan birinin annesini ziyaret maksadıyla Babaeski ilçemize geldiğini haber aldık.     

Derhal bu vatandaşımızı Babaeski'de bulduk, gerekli sağlık taramasından geçirdik ve gideceği yer olan Samsun'a gönderdik. Bu vatandaşımızın annesi Babaeski'de yaşıyor. Biz hem kendisinden, hem de annesinden kan örnekleri aldık. Her ikisini de sağlık taramasından geçirdik. Kendisinde ve annesinde herhangi bir bulguya rastlanmadı. Buna rağmen, sağlık görevlilerimiz belli aralıklarla Babaeski'de yaşayan bu aileyi sağlık taramasından geçiriyor. İnşallah bir sorun, sıkıntı yaşanmaz. Şu anda tedirginlik yaratacak bir şey yok.''

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş; ''Zamanında gereken önlemleri alırsak ölümcül değil, ama tedavi edilmese geç kalınırsa o zaman ölümcül olma ve hızla yayılma tehlikesi söz konusu olur'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“'Bizi en çok ilgilendiren süratli bir yayılma karşısında hastaların tümüyle ayrı ayrı ilgilenmemiz sonucunda ortaya çıkaca güçlükler ve hastaları yatırabileceğimiz yatağın olmaması durumuyla karşı karşıya kalmak. O açıdan Bakanlık ve Valilik olarak da bu yönde tedbirlerimizi alıyoruz.

En ufak bir ihbarı bile titizlikle ele almak durumundayız. Bu virüs hızlı yayıldığından dolayı bir an için Kırklareli'nde 5 bin kişi, Lüleburgaz'da 10 bin kişinin ateşlendiğini düşünelim, bunların hepsini yatırabilecek yatak bulmakta güçlük çekeriz.

Hastanelerimizde o kadar yer yok. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve bunu önlemek için 1 vakayı 2 vakayı bile çok önemsiyoruz. Hatta, gayri ciddi ihbarlara bile titizlikle yaklaşıyoruz, onları da ele alıp inceliyoruz. Kırklareli'nde şu ana kadar her hangi bir ciddi vaka ihbarının olmaması sevindirici bir durum, inşallah böyle devam eder. Herkesin dikkat etmesi gerekiyor.''

Dereköy Sınır Kapısı’ndaki önlemler arttırıldı    

Dereköy sınır kapısında 20 gün önce bir doktor ve bir hemşirenin görevlendirildiğini ve olası bir durum karşısında 112 Hızır Acil ambulansının 24 saat hazır bekletildiğini ifade eden Vali Coş, sınır kapısındaki sağlık ekibinin tüm giriş yapan yolculardan sağlık deklarasyon kartı aldıklarını, en ufak bir şüphede dahi dijital ısı ölçer cihazıyla gerekli gördükleri yolcuların kulaktan ateşinin ölçüldüğünü bildirdi.

Coş, ''Dereköy sınır kapısında henüz yoğunluk olmadığı için termal kameraya gerek yok ama biz yine de Bakanlıktan termal kamera istedik. Şu an için Termal kameranın olmaması önemli bir eksiklik yaratmıyor'' diye konuştu.

Sınır kapısında görev yapan sağlık ekibinin konuyla ilgili detaylı olarak bilgilendirildiğini ve herhangi gibi bir vaka karşısında planlarının hazır olduğunu bildiren Coş, sınırda halen bekletilen ambulansın da yenisiyle değiştirileceğini, bununla ilgili tahsisin yapıldığını kaydetti.

Sadece yolcu giriş ve çıkışına izin verilen Dereköy sınır kapısı, halen günde yaklaşık 200 araç ve 1900 yolcu olmak üzere yılda yaklaşık 72 bin araç ve 700 bin yolcuya hizmet veriyor. Dereköy sınır kapısında görev yapan ve yabancı ile temas halinde olan sağlık, emniyet, gümrük ve diğer birimlerde çalışanların tümü, maske ve eldivenle görev yapıyor.