Vali Coş; "Üretim esnasında artık en küçük işletmenin bile rekabete dikkat etmesi, maliyetleri düşürecek tedbirler alması lazım"

Vali Coş; 'Üretim esnasında artık en küçük işletmenin bile rekabete dikkat etmesi, maliyetleri düşürecek tedbirler alması lazım'

Dün Kırklareli Ticaret Borsası’nda gerçekleşen bir törenle, 2009 yılının ilk mahsülü 100 kg. arpa, açık artırma usülü ile satışa çıktı.

Saat 11:30’daki törene başta Il Valisi Hüseyin Avni Coş olmak üzere; Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, odanın eski başkanı Hasan Buzol, Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Tarım Il Müdürü Murat Yıldız, TMO Kırklareli Şube Müdürü Birol Dernekliciler, Sanayi ve Ticaret Müdürü Gültekin Hadi, KTB yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda üretici katıldı.    Toplantı salonunda gerçekleşen buluşmada ilk olarak bir açılış konuşması yapan KTB Başkanı Turhan Altıntel, algılama metodlarına göre Türkiye’de bu yıl bolluk olduğunu kaydederek; “Bu sene mahsülde aşağı yukarı 20-22 milyon ton civarında ürün bekliyoruz. Inşallah bu ürünlerin dışında da hükümetimiz, alımlarla ve fiyatlarla ilgili çalışmasını bir an önce sonuçlandırır. Umuyoruz ki iyi bir fiyatla ofisimiz de üreticimize destek çıkacak. Bu sene daha fazla ürün alma gibi bir temayül sözkonusu. İnşallah bu sene mahsulümüz iyi olacak.” dedi.

2009 yılının ilk mahsülüyle ilgili olarak da Altıntel; “Bugün arpamız çıktı. Sayın valimizin ellerinin değmesiyle, inşallah hayırlı uğururlu bir mahsul yılı olur diye düşünüyorum. Herkese bol mahsül, bol ürün, bol fiyat, bol alışveriş diliyorum. Hepimize hayırlı ticaretler.” cümlelerini söyledi.

Bu konuşmanın sonrasında Vali Coş’ta ilk mahsüle yönelik kısa bir değerlendirme konuşması yaptıktan sonra ürünün satışına geçildi.

2009 yılının ilk mahsülü olan ve Koyunbaba Köyü’nden Özkan Köseoğlu’na ait 100 kg arpa, açık artırma usülü ile satıldı. Kilogramı 50 kuruştan satışa çıkan arpa, Vali Hüseyin Avni Coş’un ve Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın da artırmaya katılmalarına sahne oldu. Artırmanın sonunda 100 kilogram arpa, kilogramı 8 liradan zahireci Cezmi Eroğlu’na satıldı.

Satışın sonrasında KTB Başkanı Turhan Altıntel, krize yönelik başlatılan kampanyaları tanıttı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun; 19 ‘unda açılışı olacak Kapıkule’ye gelmesinden sonra, aynı gün ya da 20’sinde ilimizi ziyaret ederek, Dereköy Hudut Kapısı ve üniversitemizi gezeceğini söyledi.

Altıntel’in ardından Vali Hüseyin Avni Coş, ilk mahsülün satışından yola çıkarak hem güne genel bir bakış yaptı, hem de krize karşı başlatılan kampanyaları değerlendirdi. Vali Coş açıklamalarında şunları kaydetti:

“Ben öncelikle gelen herkese teşekkür ediyorum. Bu vesileyle gerçekleşen satışın da, mahsulün de hayırlı olmasını diliyorum.

Hepimizin bildiği gibi ekonomide işletmecilerimizin, tüccarımızın, sanayicimizin geliri vatandaşlarımızın harcamaları ile orantılıdır. Bu yüzden kampanyada da dediği gibi, eve kapanmayıp pazara çıkmalıyız. Eğer biz işsizlikten şikayet ediyorsak, ilk önce kendi ihtiyaçlarımızın tedariğini ertelemememiz gerekiyor. Aslında bu ‘kriz’ dediğimiz dönemler yatırım için bir fırsattır. Bu dönemi iyi değerlendirmek lazım. Sonuçta yapacağımız harcamalar; diğer arkadaşlarımızın, sektörlerdeki işadamlarımızın, üreticilerimizin, hatta çiftçilerimizin gelirini teşvik edecektir. Bunu bu şekilde bilir ve bilinçli davranırsak sorun hallolur.”

Vali Coş üreticilerin şikayetleri ile ilgili de çok ilginç bir değerlendirmede bulundu:

“Mesela ben köylerimizi dolaşıyorum, diyorlar ki “Sütlerimiz para etmiyor.” Ama sütün para etmemesinin en önemli nedenlerinden biri söylenmiyor. Türkiye’de süt ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığı batıya göre çok çok az. Neredeyse kimi ürünlerde 10’da 1, kimisinde 5’te bir düzeyinde. Onun için eğer süt üretiyorsak sektör temsilcilerinin, üreticilerin, köylülerin, en başta bizzat kendilerinin süt tüketimini teşvik etmeleri; bu konuda kampanyalar düzenlemeleri, bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmeleri, süt ve sütten yapılan daha yararlı ürünleri tüketmemize öncülük etmeleri lazım. Bu suretle eğer talep artarsa, malın ve ürünün fiyatıda artar. Ayrıca üretim esnasında da artık en küçük işletmenin bile rekabete dikkat etmesi, maliyetleri düşürecek tedbirler alması lazım.

Ürünümüz kaliteli olsun ama ucuz olsun. Bu bize pazarda büyük imkan yaratır. Insanların ihtiyaçlarını ertelememesi yönünde, tüccarımıza ve sanayicimize de görevler düşüyor. Vatandaş pazara çıktığı zaman fiyatları biraz aşağıya çekmemiz lazım. Yüzde 20 kar ediyorsak, artık hiç olmazsa yüzde 10 kar edip sürümden kazanmaya çalışalım. Yüzxde 10’luk bir indirim, tüketicilerin erteledikleri ihtiyaçları uygulamaya koymalarını sağlar.”

Verilen ikramla birlikte güncel konular nezdinde sohbet eden katılımcıların sohbetinden sonra KTB yönetimi tarafından, 2009’un ilk mahsülünün sahibi Koyunbaba’lı üretici Özkan Köseoğlu’na, bir adet televizyon hediye edildi.