Vali Coş; "Zaman küresel düşünüp, yerel hareket etme zamanıdır"

Vali Coş; 'Zaman küresel düşünüp, yerel hareket etme zamanıdır'

İktisadi Araştırmalar Vakfı koordinesinde ve Kırklareli Valiliği’nin katkısıyla dün gerçekleşen“Kırklareli İlinin Ekonomik Gelişimi” adlı seminer, bürokratları, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını ve üst düzey temsilcileri bir araya getirdi. Kırklareli’nin ekonomik faaliyetlerine yeni öneriler getirmek, ilin kalkınması için başlıca ekonomik sektörlerdeki potansiyellerin tespitini yaparak, uygulanması gerekenleri araştırmaya dönük olarak masaya yatırmak maksadıyla düzenlenen seminere bürokrasiden tam kadro katılım vardı.

Kırklareli için gerçekleşen bu buluşmaya başta Vali Hüseyin Avni Coş olmak üzere; Vali Yardımcısı Zeki Koçberber, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ve yönetimi, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ve yönetimi, Il Çevre ve Orman Müdürü Osman Çakmak, Tarım Il Müdürü Murat Yıldız, Orman Işletme Müdürü Şahin Aybal, Sosyal Güvenlik Il Müdürü Mehmet Bayram, Il Mahalli Idareler Müdürü Aleaddin Ikican, Gençlik Spor Il Müdürü Ata Karataş, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, TREDAŞ Kırklareli Il Müdürü Mesut Çamdere, KSMMMO Başkanı Burhan Üstünkol, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Il Genel Meclis Başkanı Tuna Soykan, resmi personeller, öğretim görevlileri ve çok sayıda konuya nazır katılımcı iştirak etti.         

Dün Kültür Merkezi’nde saat 08:30’da start alan seminer, Iktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Incekara’nın konuşmasıyla başladı. Ilk olarak vakıf hakkında bazı bilgiler veren Incekara, vakfın çeşitli konularda tamamen madde üzerine araştırma yaparak, o maddenin ekonomik gelişime katkısı üzerine çalıştıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Iktisadi Araştırmalar Vakfı, genel konular yanında, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve mali sorunlarını araştırmak ve bunlara çözüm yolları bulmak amacıyla 1962 yılında kurulmuştur. 47. yılını idrak eden vakfımız, bilim adamları ve uzmanların katıldığı milletlerarası ve milli seminerler, açık oturumlar, konferanslar ve basın toplantıları düzenleyerek çalışmalarını sürdürmekte ve çeşitli yayınlarla bunları kamuoyuna duyurmaktadır. Kırklareli Ilinin Ekonomik Gelişimi Semineri vakfımızın düzenlediği 199. seminer olmaktadır.”

Bu konuşmanın sonrasında K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, üniversitenin o ildeki ekonomik gelişmelerde itici güç olacağını kaydederek, ildeki nüfusun eğitimli ve vasıflı faaliyetlerle meşgul olan bir nüfus olması durumunda, o ilin daha da gelişeceğine dikkat çekti. Kırklareli’nin de bu potansiyele sahip olduğunu söyleyen Aykaç, üniversite olarak Kırklareli’nin tıkandığı sorunlarda kilit rolü oynayacaklarını belirtti.

Aykaç’ın ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli’nin ekonomik gelişiminin bugün için tatmin edici olmadığını ancak, bunun giderilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Çağlayan;

“Bizler sanayi merkezi olma hedefinde değiliz. Ancak tekonolojik sanayinin gelişmesini arzu etmekteyiz. Kırklareli’nin tarım ve hayvancılığı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bizler bu opsiyonun yanısıra, yerel tatları ve doğa turizmimizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmalıyız.” dedi.

Çağlayan, sınır kapısının artık bir avantaj haline geldiğini belirterek, eskideki demir perde anlayışının yok olduğunu söyledi.

Çağlayan’ın sonrasında kürsüye gelen Vali Hüseyin Avni Coş, seminerde görüşülen konuların

Kırklareli’nin sorunlarına olan duyarlılığı somutlaştıran bir durum olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: “Kırklareli’de yaşayan insanlar olarak, buranın sorunlarına sahip çıkmazsak, bu sorunların çözümüne katkıda bulunmamış oluruz. Kırklareli ilinin ekonomik gelişiminin sağlanabilmesi için önce, Kırklareli’de yaşayan insanların üzerlerine düşeni yapmaları gereklidir. Ondan sonra sektördeki insanların katkıda bulunması icab ediyor. Ekonomik büyüme ve gelişim ile üretim kapasitesinin ve milli gelirin artışı arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ekonomik gelişme, kişi başına düşen gelirin yanında sosyo-kültürel gelişimi de içerir. Gelişme, büyüme ile yaşanan bir süreçtir. Ilimizin kalkınması ve halkımızın refahının artması için, ilimizde verimli olarak çalışan sektörlerin daha da geliştirilmesi gereklidir. Bir diğer faktör ise, yüksek verimlilikle çalışacak işletmelerin, ilimize kazandırılması için gerekli fiziki ve sosyal ortamın oluşturulmasıdır. Ilimizin rekabet gücünün artırılmasına ve markalaşmasına katkıda bulunmak, doğru yatırım alanları ve uygulanması gereken politikaların tespiti ile mümkündür.  Stratejik dezavantajlarımızı avantaj haline getirmek ve avantajlarımızı da en iyi şekilde kullanarak ilimize yatırım yapılmasını ve mevcut işletmelerin verimini ve rekabet gücünü geliştirecek bir çalışma içerisinde bulunmasını sağlamalıyız.”

Kırklareli’nin kaynağı olduğunu ancak, mevcut kaynağı kullanamadığını dile getiren Vali Coş, Kırklareli'nin imajının daha olumlu hale getirilebilmesi için daha fazla yatırımcı, ziyaretçi ve kaliteli iş gücü gelmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak konuşma yapan Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli’nin her yönden açılıma ve gelişime müsait olan ve kaynakları yeterli düzeyde bir il olduğunu belirtti. Kırklareli’de girişimcilik ruhunun gerekli şekilde yönlendirilmediğinin altını çizen Sarıçam; ”Bu da bizde belli atılımları yaparken çekingen davranmamıza sebep oluyor. Bakıldığında Trakya’da ciddi bir sanayileşme var. Buradaki yatırımcı ve işletmecilerin çoğunun, Trakya dışından gelmiş olan insanlar olduğunu görüyoruz. Demek ki Kırklareli ve Trakya’nın bu konuda bir sıkıntısı var. Bunun sebebi likitide darlığı, özsermaye darlığı ve eğitim yetersizliği değildir. Bu, girişimcilik ruhunun eksikliklerinden kaynaklanıyor. Kırklareli sermaye sahiplerinin dışarı çıkarak oradaki ortamı görmeleri şart. Iletişim kurmalı, kaynaşmalı, tanışmalı, bilgi birikimlerinden yararlanma yapmaları lazım. Bu da müteşebbislik konusunda özgüven sağlayacaktır.” dedi.

Daha sonra I.A.V. Başkanı Prof. Dr. Ahmet Incekara tarafından; Vali Hüseyin Avni Coş’a, AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam’a, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’a ve K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç’a günün anlamına yönelik birer plaket sunuldu. Seminerde ayrıca başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, birçok devlet bakanı ve Büyükşehir belediye başkanlıklarından seminerle ilgili kutlama mesajları geldi.

Kısa bir ara sonrası seminerin birinci oturumuna geçildi. Prof Dr. Mustafa Aykaç’ın başkanlığında; Beykent Üniversitesi I.I.B.F. Öğretim Üyesi ve Iktisadi Araştırmalar Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sudi Apak tarafından, “Kırklareli Ilinin Gelişmesinde Sanayi ve Ticaretin Yeri ve Önemi” konusu; Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ismail Hakkı Inan tarafından, “Kırklareli Ilinin Gelişmesinde Tarım ve Hayvancılık Sektörünün Yeri ve Önemi” konusu slaytlarla anlatıldı. Sudi Apak’ın anlatımları arasında “Lojistik Köy” projesi oldukça ilgi çekti. Ayrıca Apak, Kırklareli’de aynı işi yapan pek çok esnafa rastladığı tespitini de katılımcılarla paylaştı.

Apak’ın sunumunun ardından Ismail Hakkı Inan’da, ilimize yönelik tespit ve önerilerini paylaştı. Soru cevap kısmından sonra; I.A.V. Yn. Kurulu Üyesi Osman Haznedaroğlu, Prof. Dr. Sudi Apak’a, I.A.V. Yn. Kurulu Üyesi Mehmet Ali Sezer, Prof. Dr. Ismail Hakkı Inan’a ve KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş; Vali Hüseyin Avni Coş, I.A.V. Başkanı Prof. Dr. Ahmet Incekara ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç’a birer plaket verdiler.

Öğleden sonra saat 14:00’da tekrar biraraya gelen katılımcılar, ilk olarak Belediye Başkanı Cavit Çağlayan başkanlığındaki ikinci oturumda, K.Ü. Lüleburgaz M.Y.O. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülnur Eti Içli’yi dinlediler.

Slayt eşliğindeki sunum oldukça ilgi gördü. Içli’nin, Kırklareli’nin stratejik ve ekonomik gelişimine yönelik hazırladığı önerilere katılımcılarda kendi fikirlerini sunarak destek verdiler.

Seminerin son bölümünde “Kırklareli Ilinin Ekonomik Gelişmesinde Ana Strateji Ne Olmalı” konulu bir panel düzenlendi. Başkanlığını Prof. Dr. Sudi Apak’ın yaptığı panele; KTB Başkanı Turhan Altıntel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve Işletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanı Mehmet Bakırcı, KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Ali Nural, K.Ü. I.I.B.F. Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öztel ve Tarım ve Köy Işleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan konuşmacı olarak katıldılar.