Vali Kazım Dirik her yönüyle anlatıldı

Atatürk ile birlikte Samsun'a çıkan ve 1935-1941 yılları arasında Trakya Bölge Valiliği yapan Kazım Dirik, Edirne Valiliği öncülüğünde, Yerel Tarih Grubu'nun Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlediği panel ile anıldı.

Atatürk ile birlikte Samsun’a çıkan ve 1935-1941 yılları arasında Trakya Bölge Valiliği yapan Kazım Dirik, Edirne Valiliği öncülüğünde, Yerel Tarih Grubu’nun Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlediği panel ile anıldı. Edirne Valisi Mustafa Büyük’ün himayesinde Edirne Yerel Tarih Grubu’nun organizasyonu ile düzenlenen panelde, 1935-1941 yılları arasında Trakya Bölge Valiliği yapan Kazım Dirik, Trakya Bölgesi için yaptığı çalışmaları, fikirleri, hayat tarzı, askeri kişiliği gibi çeşitli yönleriyle panele katılanlara anlatıldı. Başta Edirne Valisi Mustafa Büyük olmak üzere, Cumhuriyet Başsavcısı İ. Ethem Dikmen, Vali Yardımcıları Ali Deniz  Sürmen, Abdullah Aslaner, Lalapaşa Kaymakamı Gürbüz Saltaş, Kurum Müdürleri ve çok sayıda ilgili vatandaşın katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Edirne Yerel Tarih Grubu Başkanı Güngör Mazlum, Yerel Tarih Grubu ve yapılan çalışmalar hakkında kısa bir bilgi sundu. Grubun 2001 yılında merhum Edirne Valisi Fahri Yücel öncülüğünde kurulduğunu hatırlatan Güngör Mazlum, yeni nesillerin daha iyi tanıması için Edirne’ye iyi hizmetler vermiş ve başarılı Edirne insanlarını andıklarını ifade etti. Kazım Dirik’in Atatürk ile birlikte Samsun’a çıktığını ve İstiklal Savaşı’na katıldığını anlatan Mazlum, 1926 yılında Atatürk’e düzenlenecek suikastı da Vali Dirik?in engellediğini hatırlattı. Trakya Bölge Valiliği döneminde Vali Dirik’in Edirne’ye büyük hizmetler verdiğini ifade eden Mazlum; “Özellikle Trakya çiftçisine büyük hizmetleri olmuştur. Trakya çiftçisi onun sayesinde önemli ölçüde kalkınmıştır” dedi.
Açılış konuşmasının ardından emekli Kültür Müdür Yardımcısı Özlem Ağırgan’ın yönettiği panelle, Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Dirik’in Vali kişiliğini, Dirik’in torunu Kazım Doğan Dirik yaşamı ve kişiliğini, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Eres şehircilik anlayışını, emekli Kütüphane Müdürü Mehmet Ağırgan kültürel kişiliğini ve öğretmen Yeliz Batı da siyasi kişiliğini hazırlamış oldukları slayt ve sunumlar eşliğinde anlattılar. (s)