"Varlık Barışı'na 2008'de dahil edilsin"

"Varlık Barışı'na 2008'de dahil edilsin"

Kırklareli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Üstünkol, kamuoyunda "Varlık Barışı" olarak bilinen 5811 sayılı 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulamasına 2008 yılının da dahil edilerek sürenin uzatılmasının beklendiğini söyledi.

22 Kasım 2008 tarihli ve 5811 sayılı 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009'dan itibaren 31 Aralık 2009'a kadar uzatılmıştı. Ilk uygulamadan 10 milyar 748 milyon TL'si yurtdışından, 4 milyar 83 milyon lirası da yurtiçinden olmak üzere toplam 14 milyar 832 milyon liralık beyanda bulunulmuştu. Bunun 8 milyarlık bölümü uygulamanın son günü gelmişti. Yasanın uygulamasının ikinci döneminde de son iki günde 15 milyar TL'lik beyan gelmişti.

2009 yılında sona eren uygulamanın en çok üzerinde durulması gereken konulardan bir tanesi olduğunu belirten Kırklareli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Üstünkol, uygulamada bazı sorunlar yaşandığını bildirdi. Mükellefler arasında önemli haksızlıkların oluştuğunu öne süren Üstünkol, uygulamadan faydalanması gereken bazı mükelleflerin Yasa'nın 3 takvime ayrılmış olması nedeniyle faydalanamadıklarını kaydetti. Bir adaletsizliğin ve haksızlığın oluştuğunu vurgulayan Üstünkol, "Vergi incelemesine başlanması olayı tartışmalara neden oldu. Yasaya göre genelgenin tebliğ edilmiş olması, incelemenin başlamış olması gerektiğini belirtiyor. Ancak öyle günler yaşandı ki 19.06.2009 tarihinden sonra incelemesi istenmiş olan defter ve belgeler olmasına rağmen o mükellefler Varlık Barışı'ndan faydalandı. 19.06.2009'dan önce sadece defterleri yazıyla işlenmiş olduğu halde inceleme başlamamış olmasına rağmen bazı kişiler Varlık Barışı'ndan faydalanamadı. Buda uygulamada büyük bir sıkıntı yarattı" dedi.

Kamuoyunda bu sürenin uzatılması şeklinde bir beklentinin olduğunu kaydeden Üstünkol, sürenin uzatılarak buna 2008 yılının da dahil edilmesi şeklinde olduğunu söyledi.