"Vatandaş Doğalgaz konusunda bilinçsiz kaldı"

Kırklareli Demir Döküm Yetkili Servisi sahibi Ferit Özer Uzun; 'Ölümler olana kadar doğalgaz pahalılığı ile gündemdeydi. Vatandaş doğalgaz kullanımı konusunda bilinçsiz kaldı' dedi.

Günümüzde karbon monoksit gazı zehirlenmelerinin vatandaşın bilinçsiz hareket etmesinden kaynaklandığını belirten Kırklareli Demir Döküm Yetkili Servisi işletmecisi Ferit Özer Uzun; “Geçtiğimiz günlere kadar pahalılığı ile gündemde olan doğalgaz, şimdide üzücü bir şekilde zehirlenmelerle gündemde. Ama kimse doğalgaz kullanımı hakkında vatandaşı tam olarak bilgilendirmedi. Her zaman nasıl tasarruf edileceğinden bahsetti ve sağlık ile olan kısımlar arka planda kaldı. İlimizde de doğalgaz kullanılmaya başladı. Bu üzücü olayların ilimizde de olmamasını diliyoruz” dedi.

Bacaya ve baca sansürüne dikkat!

Zehirlenmelerde en büyük rolün baca sansüründe olduğunu belirten Uzun;
“Tüplü şofbenlerde baca sansürüne çok dikkat edilmeli. Baca çıkışının cam ya da havalandırmadan değil, normal baca çıkışından olması gerekiyor. Bunun yanı sıra baca borularının sızdırmazlığı önleyen baca bantlarıyla sarılması gerekir. En az yılda bir kez bilirkişi tarafından kombi bakımı yapılması gerekiyor. Çünkü yetkili olmayan kişiler tarafından yapılan bakımlarda orijinal malzeme kullanılmamakta.
Kombilerde de gaz alarm detektörünün mutlaka olması gerekiyor. Hatta bunun zorunlu olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu detektör içeride gaz hissettiği anda çalar ve sizi gaz kaçağına karşı uyarır. Gaz alarm detektörünün fiyatı ise 15 ila 60 TL arasında değişiyor. Bir kereye mahsusu vereceğiniz az bir ücret ile hayatınızı kurtarabilirsiniz. Gaz alarm detektörünün haricinde birde gaz kaçak detektörü var. Gaz kaçak detektörleri ise her hangi bir gaz kaçağında gazı vanadan kesiyor. Bu daha sağlıklı. Fakat maliyeti biraz yüksek. Gaz kaçak detektörü içinde bir kereye mahsus 500 TL vererek sağlığınız açısından çok yararlı bir şey yapmış olursunuz” şeklinde konuştu.(ay)