Vatandaş manganlı suya güvenmiyor, yetkililer içilmesinde bir mahsur görmüyor

Vatandaş manganlı suya güvenmiyor, yetkililer içilmesinde bir mahsur görmüyor

Kırklareli şebeke suyunda meydana gelen mangan yoğunluğu, geçen seneki krizin aynısının bu sene yine tekrarlanmasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıl Belediye’nin mevsime bağlı olarak oluştuğunu ve sağlığa bir zararı olmadığını açıkladığı mangan, rengi, tadı ve kokusu ile bu yıl da, vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor.

Gazetemize çeşmelerinden akan sularla ilgili bilgi veren birçok vatandaş, özellikle kesilmesinden sonra tekrar akmaya başlayan suyun, kullanılamayacak derecede kötü bir durumda olduğunu iddia etti. Kokusu ve tadıyla insanı olumsuz etkileyen bu suyun, kamuya yönelik hizmet sektöründe gıda ve içecek maddelerinde de kullanıldığına önemle dikkat çeken vatandaşlar, yetkililerin artık bu konuya çözüm getirmesini istiyor.

Yetkililer konuya gerekli özeni göstermiyor

Kırklarelililerin sudaki mangandan duydukları rahatsızlık üzerine, bir araştırma yapan muhabirlerimiz, maalesef konuyla birebir muhatap olması ve ilgilenmesi gereken kurumların hiç birinden sağlıklı bilgi alamadı. Tek bilgi veren Kırklareli Belediyesi ise, mangan oranının sağlığa zararlı ölçüde olmadığını kaydederek ‘kimse yoğurdum ekşi demez’ cümlesini akıllara getirdi.

Tabipler Odası ve Il Sağlık Müdürlüğü konuya vakıf değil

Muhabirlerimiz ilk olarak Kırklareli Tabipler Odası Başkanlığı’na ulaşarak, sudaki mangan oranı ile ilgili bir araştırma ve değerlendirme yapıp yapmadıklarını ve kamuoyunu bilimsel bir kurul gözüyle ne zaman bilgilendireceklerini sordu. Ancak Oda Başkanlığı konuya o kadar uzaktı ki, bilgi almak için iletişim kuran muhabirlerimize ‘Sudaki mangan Kırklareli merkezde mi bulunuyor? Biz Tabipler Odası olarak bu konuda kimden bilgi alabiliriz? Bizi birisi bilgilendirirse, belki bir değerlendirme yaparız” diyerek, olaya ne kadar uzakta olduklarını gösterdiler.

Daha sonra olayın en yakın takipçisi olacağını düşündüğümüz Il Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçen muhabirlerimiz, burada daha da vahim bir durumla karşılaştılar. Suyun belediyenin işi olduğunu söyleyen müdürlük yetkilileri, topu onların üzerine attı. Sorumluluğun ve araştırma sürecinin belediyeyi ilgilendirdiğini söyleyen Il Sağlık Müdürlüğü’de vurdumduymazlığını böylece gözler önüne sermiş oldu.

Belediye manganın sağlığa zararlı düzeyde olmadığını iddia etti

Kırklareli Belediyesi Su Işleri Müdür Vekili Vejdi Yücel’de, hem geçtiğimiz günlerde su şebekesinde meydana gelen arıza, hem de sudaki manganla ilgili olarak  şu açıklamaları yaptı:

“18 Eylül tarihinde Içme Suyu Arıtma Tesisi ve Su Terfi Istasyonu arkasındaki 600 mm AÇB borulu isale hattında saat 16.00 dolayında boru patlaması nedeniyle arıza meydana gelmiştir. Arıza noktasının tespit edilmesinin ardından yarım saat içerisinde çalışmalara başlanmış ve patlak boru değiştirilip arıza giderildikten sonra, saat 21.00 da hatta tekrar su verilmeye başlanmıştır. Fakat isale hattı, su depoları ve şehir şebekesi tamamen boşaldığı için suyun dağıtım şebekesine ulaşması ancak iki saat sonra olmuştur. Normal zamanlarda boru içindeki su, boru yüzeyi ile temas eder ve bu sürtünme neticesinde yüzeyde kaçınılmaz olarak tortular meydana gelir. 18 Eylül’de olan arızada boşalan su borularına yeniden su gelmesi sonucunda oluşan türbülansta, bu tortular suya karışarak suda bulanıklık meydana getirmiştir. Fakat dağıtım şebekesindeki suyun değişmesinin ardından durum normale dönmüştür.

23 Eylül tarihi itibarı ile arıtma tesisinden şehrimize verilen sudaki mangan oranı 0,046mg/lt (0,050 mg/litre tavsiye edilen sınır değeri) ile standartlar dahilindedir. Halk sağlığına zararı yoktur.”

Ancak bu açıklama vatandaşları tatmin etmiyor. Belediyenin en asli görevi olan su ile ilgili hiç bir gelişme göremeyen vatandaşlar; “Biz hazır su almaya mecbur muyuz? Acaba sudaki mangan oranının sağlığa zararlı olmadığını söyleyen Belediye yetkilileri de, çeşmelerden akan o kahverengi çamurlu sudan içiyorlar mı merak ediyoruz” dediler.