Vatandaşın alım gücündeki sıkıntılar Ramazan ayında da kendini hissettirdi

Vatandaşın alım gücündeki sıkıntılar Ramazan ayında da kendini hissettirdi

Ramazan ayının 6. gününde kurulan Çarşamba Pazarı’nda vatandaşlar sıcak bir alışveriş günü yaşadılar. Orucun uzun günlere denk gelmesi nedeniyle vatandaşların pazar alışverişi de kısa sürdü. Önceki haftalardaki yoğunluk bu haftada yaşansa da alışverişe çıkan vatandaşların çoğu, pazar yerinde fazla kalamadı. Alışverişlerinde imkanları doğrultusunda harcama yapan vatandaşlar, harcamalarında bütçelerine göre hareket ettiler.

Pazar esnafı, vatandaşların bu hafta da özellikle gıda ürünlerine yöneldiklerini ifade etti. Kuru bakliyatın yanısıra taze sebze ve meyvelerin alımında da artış yaşandı.

Vatandaşlar, Ramazan ve kışlık alışverilerini yaparak yazın son günlerinde ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladılar. Ev hanımları kendi imkanları doğrultusunda yaptığı kışlıklar için bu hafta kesenin ağzını açtı. Salçalık ve tarhanalık kırmızı biber, domates alımının yanısıra turşuluk sebze alımında da artış gözlendi.

Bu ayın bereketli meyveleri de tezgahları süslerken, Kırklareli’nde yetiştiriciliği büyük ölçüde devam eden üzümler baş sırada yer aldı. Cinsi, kalitesi ve lezzeti ile göz dolduran üzüm Ramazan günlerinde vatandaşların en çok tükettiği meyveler arasında yer alıyor.

Sıcak günlerin vazgeçilmezlerinden olan yaz meyvelerinden yapılan hoşaf ve kompostalar iftar sofralarındaki yerini aldı. Uzmanların da sıklıkla tavsiye ettiği bu doğal içecekler oruç nedeni ile gün boyu kaybolan sıvı ihtiyacımızı önemli ölçüde karşılıyor. Kırklarelili bayanlar sağlıklı bir Ramazan geçirmek amacı ile tezgahlardaki meyveleri tercih ederek pazar esnafının yüzünü güldürdü.

Pazar yerindeki at arabaları vatandaşlara zor anlar yaşatıyor

Kırklareli’nde uzun yıllardan beri geçim kapısı haline getirilen at arabacılığı son yıllarda vatandaşlar için toplumsal bir sorun haline dönüştü. Şehir içinde ciddi sıkıntılara yol açabilecek durumda olan at arabaları, yapılan düzenlemelerle çevreye verebilecekleri zararlar en aza indirilmeye çalışılsa da söz konusu durum vatandaşların tepkilerine engel olamadı.

Bu doğrultuda pazar yerinde mal taşıma amaçlı bekleyen at arabaları alışverişe çıkan vatandaşları rahatsız ediyor. Bu konuda hassasiyetlerini belirten vatandaşlar, arabaların bulunduğu sokaktan geçmenin zor olduğunu ifade ettiler. Pazarın kurulması ve toplanması sırasında da büyük sıkıntıların yaşandığını belirten vatandaşlar, bu saatlerde pazar yerinde ilerlemenin güç olduğunu belirttiler. Aynı zamanda yaşanan kötü kokulardan da hoşnut olmadıklarını belirten vatandaşlar, bu konuda acil önlem tedbirlerinin en kısa zamanda hayata geçmesini istediler. At arabacılığının meslek haline dönüşmesinin önüne geçilmesinin gerekliliği üzerinde duran vatandaşlar, bu işi yapan kişilere farklı sektörlerde iş istihdamı sağlanması yönünde hemfikirler.

Halk pazarında yaşanan trafik

sorunu hala çözüm bekliyor

Pazar güzergahında park yeri sıkıntısı zaman zaman önemli derecede hissediliyor. Ilçe ve köylerden gelen vatandaşlar ile birlikte kamu kurumlarında çalışan vatandaşların park ettiği araçlar, rahatsız edici boyutlara ulaşan bir araç trafiği yaşatıyor.

Dar ve çift yönlü sokaklarda trafik akışına kitleyen bu durum araç sürücülerinin yanısıra vatandaşların da canını sıkıyor.

Pazar yerindeki caddeleri kullanamayan motorlu taşıt sahipleri trafiği pazarın bulunduğu arka sokaklara kaydırıyor. Bu durumda karşı yönlerden gelen iki aracın trafik sıkışıklığına sebebiyet vermesine yol açıyor. Hal böyle olunca pazara giriş çıkış yapan vatandaşlarda mağdur duruma düşüyor.

 Vatandaşlar hareket eden araç trafiğini engelleyen bu park sorununa da yetkililerin bir çözüm bulmasının gerektiğini ifade ettiler.

Ramazan ayında yol kenarında sadaka isteyenlerin sayısı artıyor

Ramazan ayının gelmesini fırsat bilen maddi durumu yetersiz, iş bulamayan ya da çalışma durumunda olamayan bazı kişiler, Kırklareli halk pazarında kendilerini gösteriyor.

Halkın manevi duygularından yararlanarak kazanç sağlayan bu kişilerden birçoğu çalışabilecek durumda olmasına rağmen dileniyor. Halk pazarının yanısıra cadde ve sokaklarda boy gösteren bu kişiler arasında çocuklar da var. Okul çağında olan çocuklara yaptırılan dilencilik, vatandaşlar tarafından yadırgansa da ailelerin maddi olanaksızlıkları neticesinde bu durumun ortaya çıktığı vatandaşlarca biliniyor.

Kırklareliler şehrimizde bulunan yada başka illerden gelen bu insanların ilimizde iş imkansızlıkları nedeniyle dilenmesinin önüne geçilmesini isterken bu durumdan duydukalrı endişeyi dile getirdiler.

Ramazan’da da vatandaşın cebinde para yok

Ramazan bereketi ile gelse de vatandaşın alım gücünde çok da değişiklik yok. Ramazan’da vatandaş yine ayağını yorganına göre uzatmaya devam ediyor. Her şeyden azar azar alan vatandaşlar bol keseden harcama yaptıkları günlerin geride kaldığını belirttiler.

Ekonomik krizin piyasa da para akışını durdurduğunu belirten esnaf, bayramdan yana da çok fazla umutlu olmadıklarını belirtirken, az da olda işlerin açılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.