Vatandaşlara akaryakıt piyasası ile ilgili uyarılar

EPDK'nın akaryakıtta tavan fiyat uygulaması dün başladı. Ancak bazı akaryakıt bayilerinin indirimi hâlâ pano ve pompaya yansıtmaması dikkat çekti. Tüketiciler Birliği, vatandaşları uyanık olması konusunda uyardı

 

HABER MERKEZİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik ‘’tavan fiyat’’ uygulaması Pazar resmen başladı. Buna göre, akaryakıt dağıtım tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 2,90 lira, motorin için 2,31 lira, kırsal motorin için de 2,19 lira oldu. Akaryakıt bayi tavan fiyatı da 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 3,05 lira, motorin için 2,49 lira, kırsal motorin için 2,35 lira olarak belirlendi. Uygulama öncesi 95 oktan benzin 3.21 liradan, motorin 2.56 liradan, kırsal motorin ise 2.45 liradan satılıyordu.

HABERLERİ YOK

Dünden geçerli olarak başlayan “ucuz benzin” uygulaması birçok akaryakıt bayisinde hayata geçirildi. Akaryakıt dağıtım firmaları da ilk iş olarak internet sitelerinde fiyatları güncelledi. Ancak bazı akaryakıt bayilerinin pompa ve pano fiyatlarında değişikliğe gitmemesi dikkat çekti.
KONTROL EDİN

Yetkililer bu konuda olan vatandaşları uyardı, “İstasyona girmeden önce muhakkak pompa ve pano fiyatlarını kontrol edin. Yüksek fiyatlı benzin satanları protesto edin” dedi. EPDK’ya da tepki gösteren yetkililer, kurumun akaryakıt dağıtım şirketlerine müsamahalı davrandığını iddia etti., “Dağıtım şirketlerinin fahiş fiyatla akaryakıt sattıkları ortadayken EPDK elindeki ceza yetkisini kullanmıyor. Türkiye petrol cumhuriyeti değil” diye tepki gösterdi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerine 600 bin lira ya da bir önceki yılın cirosunun yüzde 10’u kadar ceza uygulayabiliyor. (ek)