"Vekilim dokuz aydır neredeydin?"

'Vekilim dokuz aydır neredeydin?'

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Içişleri Bakanı Beşir Atalay’a Mardin katliamının sanık yakınlarının Kırklareli’ne getirilmesi ile ilgili bir soru önergesi sundu. Dibek’in; Istasyon Mahallesi’nde Tutkunlar Inşaat Salih Özlek’ten kendileri için satın alınan, mobilyaları Toktarlar’ın sahibi olduğu Yağmur Mobilya’dan, perdeleri Mehmet Akın’ın sahibi olduğu Turanlar Perde’den (Perdeci Mehmet), beyaz eşyaları Arif Önce’nin sahibi olduğu beyaz eşya mağazasından tedarik edilen ve temizliği Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur’un sahibi olduğu Net Temizlik firması tarafından yapılan dairelerine 25 Kasım’da yerleşecek olan Mardinliler için hazırladığı soru önergesini, 20 Kasım’da vermiş olması akıllara; “Vekilim 9 aydır neredeydin?” sorusunu getirdi.     

Kırklarelililer aylardır bu olaya sıcak bakmazken, ama bununla birlikte hiç bir şekilde fiili bir tepki göstermezken, esnaf ve tüccarımızın ticari bakış açısı ortaya çıkmış oldu.

Kırklareli halkı yapılan harcamaların miktarını ve nereden karşılandığını bilmek istiyor

Mardinliler için satın alınan 2 blok-32 dairenin ve bunların içinde yaşanılabilir hale gelmesi için harcanan paranın miktarını, kaynak olarak ne kullanıldığını Kırklarelililer bilmek istiyor. Akıllardaki en önemli soru ise, bu bedellerin Il Özel Idare bütçesinden veya Fak-Fun-Fon’dan karşılanıp karşılanmadığı. Alımların hangi prosedüre göre yapıldığı. Böyle bir kaynak var idi ise, bunun Kırklareli halkının faydalanacağı bir hizmet için niçin kullanılmadığı. Burada yaşayan insanların önceliğinin neden olmadığı.

Mardinlilerle ilgili soru sormak, aylar sonra niye?

TBMM’de 3 tane milletvekili olan Kırklareli’nin sadece 1 milletvekili tarafından aylar sonra bir soru önergesi sunulmuş olması, fakat o milletvekilinin de 5 gün kala bu adımı atması, ilimizin kaderinin nasıl şekillendiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesinde kullandığı “Seçim bölgem Kırklareli il merkezine yerleştirileceği basında yer almıştır” cümlesi de dikkate değer.

Kamuoyu; aylardır hem Kırklareli gündemini, hem de ülke gündemini meşgul eden bu ikamet olayını, bir Kırklarelili olarak şahısların gelmesine 5 gün kala Içişleri Bakanı’na soran Dibek’in, geçen zaman içinde bu konuyu duymazlıktan mı geldiğini, yoksa gerçekten duymadığını mı merak ediyor. Ayrıca kamuoyu, 20 Kasım’da sunulan soru önergesinin cevabı verilene kadar Mardinlilerin zaten Kırklareli’ye yerleşmiş olacağını vurgulayarak “Atı alan Üsküdar’ı geçti” atasözünün bir kez daha geçerlilik kazandığını ifade etti.

Dibek, gecikmeli soru önergesinde neden

Kırklareli’nin tercih edilmiş olduğunu soruyor

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in Içişleri Bakanı Beşir Atalay’a verdiği soru önergesi şöyle:

“Mardin’in Mazıdağı Ilçesine bağlı Bilge Köyünde 4 Mayısta, 7’si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 10 kişinin yaralandığı olaya karışanların yakınlarından 50’si çocuk, 20’si kadın, üçü erkek ve biri de 60 yaşındaki yatalak bir kişi olmak üzere toplam 74 kişinin, Bakanlar Kurulu kararı ile Kasım ayı sonunda seçim bölgem Kırklareli il merkezine yerleştirileceği basında yer almıştır. Bilge Köyü’nden gelecek 74 kişi için merkez Istasyon Mahallesi’nde bir müteahhidin yaptığı toplu konutlardan 2 blok- 32 dairenin satın alınarak, içlerinin dayanıp döşendiği belirtilmektedir.

Buna göre; Bilge Köyü’nde yaşayan 74 kişinin yerleştirilmesi için neden Kırklareli ili seçilmiştir? Bilge Köyü’nden gelecek vatandaşlar için 32 dairenin satın alınması ve bu dairelerin içlerinin dayanıp döşenmesi hangi kurumca, hangi kaynaktan sağlanmıştır? Bilge Köyü’nden gelecek vatandaşların Kırklareli’nde ne kadar süre ile barındırılması öngörülmektir? Bu süre içerisinde 74 kişinin geçim ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır? Çalışabilecek durumda olanlar için devlet tarafından iş verilmesi söz konusu mudur? Bilge Köyü’nden gelecek vatandaşlar için 32 daire alınarak toplu olarak barındırılması; hem gelecek 74 kişi için, hem de çevredeki diğer vatandaşlar için tehlike arz etmeyecek midir? Bu 74 kişinin ve çevrede yaşayan vatandaşlarımızın güvenlik ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır? 74 kişinin birlikte Kırklareli gibi küçük bir ilde barındırılması yerine, büyük şehirlere aile aile dağıtılması şeklinde yerleştirilmeleri daha güvenli bir yol değil midir?”

Mardinliler 25 Kasım’da gelmeye başlıyor

Evler şu anda tamamen oturulacak halde gelecek olanları bekliyor. Aileler, 25 Kasım’da dairelere yerleşmeye başlayacak. Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’te konuyla ilgili olarak 5 gün kala bir soru önergesi sundu. Umuyoruz ki Turgut Dibek, verdiği soru önergesine Içişleri Bakanı Beşir Atalay’dan cevap geldiğinde, Mardin’den getirilen ailelerin çoktan evlerine yerleşmiş olacağının farkındadır.