Velilerin kafası iyice karıştı

Velilerin kafası iyice karıştı

Ülke gündeminden her gün yeni bir vaka neticesinde hiç düşmeyen domuz gribi karmaşası, gitgide içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Maçların ertelenmesinden okulların tatil olmasına, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlarde alınan tedbirlerden, birçok değişik yoruma kadar domuz gribi, Türkiye’de deyim yerindeyse psikolojik bir harekat haline geldi.

Özellikle kamunun ortak kullanımına açık yerlerde bulaşma riski yüksek olan domuz gribi virüsü, ailelerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Çocuklarını okullara gönderen anne-babalar, olumsuz bir durum yaşanmasından endişe ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın ülke çapında başlattığı uygulama ile ilk olarak sağlık kurumu çalışanları, ardından da 6 ay-5 yaş arası çocuklarla, kronik hastalıkları olan risk grupları aşılanmaya başlandı. Şimdi gerçekleştirilecek olan uygulama ise okulları kapsıyor.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere domuz gribi aşısı yapılabilmesi yönünde velilere bir belge göndermeye başladı. Sözkonusu belgede domuz gribinin tıbbi ve anlaşılır bir dille tanımlaması yapılırken, hastalığın doğurabileceği sonuçlar anlatılıyor. Daha sonra; “Aşı niçin gerekli, Aşının Güvenirliliği, Aşının Yan Etkileri ve Aşı yapılmasının sakıncalı olduğu başlıca durumlar” gibi başlıklar altında, velilere ayrıntılı bilgiler verilmeye çaba sarfedilmiş. Belgenin tanıtıcı son kısmında ise şunlar yazıyor:

“Önümüzdeki günlerde çocuğunuza pandemik grip aşısı yapılması planlanmaktadır. Çocuğunuza aşı yapılmasını uygun bulmanız durumunda; aşağıdaki şekilde ‘Uygun buluyorum, çocuğuma aşı yapılsın’ seçeneğini işaretleyiniz. Yukarıda belirtilen aşı yapılmaması gereken durumlardan herhangi biri veya başka bir sebeple aşının yapılmasını uygun bulmuyorsanız, aşağıdaki metinde ‘uygun bulmuyorum, çocuğuma aşı yapılmasın’ seçeneğini işaretleyiniz ve bu formu okul yönetimine veya sınıf öğretmenine teslim ediniz.”

Bu anlatımların ardından çocuğuna aşı yaptırmak isteyen velilerin ‘uygun buluyorum’ ibaresini işaretleyip imzalamaları, yaptırmak istemeyen velilerin ise ‘uygun buluyorum’ ibaresini işaretleyip imzamaları ve okul yönetimine teslim etmeleri isteniyor.

Aylar öncesinde Dünya’da ilk kez Meksika’da görülen domuz gribi oradan tüm dünyaya yayıldı. Bu yayılmanın kaçınılmaz sürecinden Türkiye’de etkilendi. Ardından hastalığa karşı aşı geliştirildi, Türkiye bu aşıdan hemen edindi. Ancak, ülkeye yön veren en önemli isimlerden biri olan Başbakan bile bu aşıdan yaptırmayacağını söyleyince, vatandaşlar büyük bir ikileme düştü. Bu karmaşa devam ederken, şimdi de çocuklar için bu uygulamanın yapılmak istenmesi ebeyenleri kara kara düşündürüyor. Çünkü velilerin çoğu, domuz gribi aşısı hakkında doğru karar verebilecek bir düzeye ulaşmadıklarını, bunun sebebinin de ülkeyi yönetenlerin çelişkili davranışları olduğunu söylediler. Ayrıca veliler her gün TV’lere, gazetelere çıkan, bilim adamı ya da bilirkişi gibi lanse edilen şahısların hepsinin; farklı düşünceleri ve yorumları sebebiyle büyük bir kaos doğduğunu, bu kaos içinde verecekleri kararla, çocuklarının zarar görebileceği bir duruma mahal vermek istemediklerini belirttiler.