Vereme dikkat!

Vereme dikkat!

3-10 Ocak 63. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla bir basın bülteni yayımlayan Kırklareli Il Sağlık Müdürlüğü, Verem hastalığının tanımını, “Soluk alıp verdiğimiz hava ile vücudumuza giren tüberküloz bakterisinin yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.” diye yaptı.

Hastalığın aktif verem hastası olan kişilerin öksürmesi, hapşırması hatta konuşması ile çevremize yayıldığının ve genellikle kapalı ortamlarda uzun süre birlikte bulunmanın bulaşma riskini arttırdığının belirtildiği basın bülteninde, şunlar kaydedildi:

“Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, şeker hastaları, ağır böbrek ve karaciğer hastaları, cezaevi, yurt, huzurevi gibi toplu yaşanılan ortamdakiler, alkol bağımlıları, yaşlılar ve sağlık görevlileri risk altındadır.

Verem mikrobu soluduğumuz hava ile akciğerlere giderek orada çoğalmaya başlar. Bu mikropların bazıları vücudun diğer organlarına da yayılabilir. Mikropların aktif hale gelmeleri ve çoğalmaya başlamaları halinde kişi artık verem hastasıdır.

Verem hastalığının belirtileri: 2-3 haftadır geçmeyen öksürük, yorgunluk, gece terlemeleri, kilo kaybı, kan tükürmektir. Eğer bu belirtilere sahipseniz vakit geçirmeden en yakın Verem Savaşı Dispanseri’ne başvurmalısınız. Tanıda Verem Savaşı Dispanserleri, PPD deri testi ile vücudumuzda verem mikrobu olup olmadığını, balgam tetkiki ile verem mikrobunun doğrudan görülüp görülmediğini, akciğer filmi ile mikrobun akciğerlere yerleşip yerleşmediğini tespit ederler. Eğer kişinin verem hastası olduğu tespit edilirse, Dispanserler tarafından tedavi ve kontrol altına alınırlar. Bütün aile bireyleri hastalık taşıma riskine karşı kontrol edilir. Verem tedavisi son derece etkili ilaçlarla en az 6 ay sürer. Hasta aylık takiplerle dispansere gider. Ilaç tedavisi ve kontrol tamamıyla ücretsizdir. Verem Hastalığı aileden geçen genetik bir hastalık değildir. Veremli bir hasta ile aynı ortamda bulunarak bulaşır. Tabak, bardak, çatal, bıçak gibi eşyalarla hastalık bulaşmaz. Verem, geçmeyen, sakat bırakan, öldüren, utanılacak bir hastalık değildir. Etkin ilaçlarla hastalar tamamen sağlıklarına kavuşurlar. Verem hastasının güneş gören ve bol havalandırılan odalarda kalmaları sağlanmalıdır. Ilaç tedavisi başladıktan sonra bulaştırıcılık hızla yok olur. Bu süre etkili ilaçlar ile 2-3 hafta sürer. Verem hastalığında yapılan en büyük hata tedaviyi eksik bırakmak ve ilaçları düzensiz kullanmaktır. Bu durumda tümüyle şifa sağlanacak bir hastalık iken ilaca dirençli hale gelmekte tedavisi güçleşmektedir.”