"Verimli, üretken ve yarışmacı bir tarım öngörüsünü başarmak durumundayız"

'Verimli, üretken ve yarışmacı bir tarım öngörüsünü başarmak durumundayız'

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli Il Temsilciliği, 9 Ocak Cumartesi günü saat 13.00’da Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Ülkemizde Tarımsal Öğretimin başlamasının 164. yıl dönümü münasebetiyle yapılan etkinlikte Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Ziraat Mühendisleri Odası Eski Il Temsilcisi Ahmet Yağmur, Ziraat Temsilcisi Rahmi Ocak ve Yazman Buse Ipek Doğan, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunma törenin akabinde Atatürk Anıtı önünde bulunan yönetim kurulu üyeleri Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzunda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Atatürk Anıtı önünde Tarım Haftası ile ilgili bir basın açıklamasında bulunarak, Ülkemizde Tarımsal Öğretimin başlangıcından bugününe geçen süreç hakkında değerlendirmeler yaptı.

Özkan, 1846 yılında, Yeşilköy, Ayamama Çiftliği'nde başlayan tarımsal eğitim ve öğretimin. 164 üncü onur yılını kutladıklarını belirten cümle ile başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “O günlerden bugünlere gelen uzun ve onurlu yolculuğunda gösterdiği aşama sayesinde; tarım sektörümüz, Türkiye'de sosyo-ekonomik yapının en kırılgan olduğu dönemlerde bile bu ülkenin toprağını işledi, bitkisini ve hayvanını bestedi, büyüttü, ülke insanını doyurdu, insanlara iş ve aş sağladı, dış satıma katkı yaptı, sanayi sektörünü destekledi”.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, bu sürece katkı sağlayan tüm tarımcılara, şükranlarını sunarak; “Ülkenin taşında toprağında emeği olan meslektaşlarımızdan ebediyete intikal edenlerin ruhları şad olsun” diyerek büyüklerimize şükran duygularımızı iletmekten onur duyarız, bunu görev biliriz” dedi.

Özkan konuşmasının devamında ise günümüzde tarımın içinde bulunduğu durum ile ilgili olarak, tarımı daraltan ve bunaltan yapı içinde, ziraat mühendisinden üretici köylüye kadar, sektörde bulunan herkesin yaşam alanın giderek daraldığından bahsetti. Bununla birlikte tarımcı teknik eleman ile köylünün bağının adeta koparıldığını, tarlanın ve toprağın bilgi ve teknoloji ile buluşturulmasına yönelik bir politikanın seçilemediği ve uygulanamadığını sözlerine ekledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi; “Çalışma alanlarımızın yok edilmesi veya kısıtlanması, en önemli sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sektörü yönetme gücünün giderek aşınmakta olduğu, bu bağlamda doğru bir yeniden yapılandırma stratejisine gereksinim duyulduğu konusunda bir uzlaşı olduğu gözlenmektedir. Bakanlığın kuruluş kanunu ile ilgili hazırlanan yeni tasarı birçok eksikliği ve yanlışı barındırmasına rağmen, umarız daha olumlu bir gelişme sağlar ve bu alanda bir dinamizmi de beraberinde getirir”

Özkan, TMMOB ZMO’nun, mesleki sorumluluklarının yanı sıra genelde tüm halkın, özelde ise hizmet ettiği toplumun çıkarlarını savunmayı da temel görev saydığını ve artık son 30 yıldır uygulanan kriz politikalarından vazgeçilerek üretimi artıracak önlemler alınmasını ve bu sayede yeni iş olanakları yaratılacağı için ülkemizin işsizlik sorununun çözümüne de katkı sağlanacağını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, “ZMO Türk tarımının karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunun, tarımsal alt yapının içinde bulunduğu rasyonel olmayan yapılanma olduğunu bilerek; kamunun yönlendirme gücüne sahip olduğu tüm araçlar ile bu yapının iyileştirilmesi yolunda çaba sarf edilmesini savunmakta, bunun uğraşını vermektedir.

Bu ülke nüfusunun 100 milyonu göreceği tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bu mesleğin bu nüfusu besleme ve doyurma gibi bir görev ve sorumluluğu olduğunu da unutmamak gerekir.

Birlikte yaşamak zorunda olduğumuz dış koşullar karşısında ayakta durmak ve tasfiye olmamak açısından; verimli, üretken ve yarışmacı bir tarım öngörüsünü başarmak durumundayız. Yapısal dönüşümleri, doğru üretim doğrultularını, sektörü ekonomi ile bütünleyecek pazarlama gelişmelerini, ilkeli, etkin destekleme politikalarını ve etkin hukuksal ve kurumsal düzenlemeleri gerektiren böylesi bir gelişim öngörüsünün başarılı olmasının ön koşulu teknolojidir. Gelişmeci, değişmeci, hangi senaryo oluşturulursa oluşturulsun sorun çözümleyici teknolojilerle bütünleşmemesi durumunda, politikaların başarı şansı olamayacaktır” dedi.

Özkan, bu kapsamda Türkiye’nin, çevre ve emek ilişkilerini gözeten uygun teknolojileri, kendi arge faaliyetleri ile geliştirmek; başka bir deyişte, mülkiyetine sahip bulunduğu teknoloji araçlarından en etkin şekilde yararlanmak durumunda olduğunu da dile getirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Ziraat Mühendisliği’nin, bu temel ödevi nedeniyle, son derece yol gösterici olacağını söylerken tarımsal gelişmenin olmazsa olmazını oluşturan teknoloji konusunda, yeni soluklu çabalara gereksinim olduğunun altını çizmek gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda ZMO’nun, meslek toplumunun birikimini, ilgili, yetkili her ortama taşımayı ve savunmayı, kamuoyu oluşturmayı ve duyarlılığını yükseltmeyi ödev bildiğini de açıklayan Özkan, Atatürk'ün aydınlattığı yolda gelişen ve kalkınan bir ülkede, köylüsüyle, kentlisiyle daha çok üretip daha adil paylaşan, Cumhuriyetin tanıdığı olanaklarla onurlu, bağımsız ve mutlu bir yaşamın sürdürüldüğü ülkeye olan ortak inancımızı dile getirdiğini belirtti.

Özkan, "Kırlarında, kentlerinde türküler söyleyerek dolaşacağımız, ırmaklarında yıkanıp parlayan güneşinde kuruyacağımız bir ülkede, altında kardeşçe yaşayacağımız bir gökyüzüne sevdalıyız. Doğamıza, kaynaklarımıza, sektörümüze, ekonomimize, sahip çıkmak görevimiz." Amacımız, tarım sektörünün kalkınma sürecine omuz verdiği, daha çok üreten, daha adil paylaşan, temel nitelikleriyle Cumhuriyetin korunup geliştirildiği, Atatürk ilkelerine bağlı nesillerin yetişip refah içerisinde yaşadığı bir ülkeye, Ziraat Mühendisleri toplumu ve tüm tarım kesimi olarak, kendi katkımızı koyabilmektir” şeklinde konuşurken,

tüm mestektaşlarına, tarım ve tarımcı dostlarına, üreticilerine, halka ve basına mutlu ve sağlıklı yarınlar dileyerek konuşmasını tamamladı.

Çelenk Sunumu töreninin ardından Özel Idare Iş Hanı’nda bulunan TMMOB Lokali’nde “Başak Günü Söyleşi” etkinliği gerçekleştirildi. Buradaki programda Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan ile birlikte, Tarım Il Müdür Yardımcısı Mehmet Özcan ve çok sayıda oda üyesi biraraya gelerek söyleşi gerçekleştirdiler.

Ziraat Mühendisleri Odası Il Temsilcisi Dr. Erol Özkan’ın önderlik ettiği söyleşide 2010’da gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgiler verildi. Söyleşi boyunca güncel konularda da değerlendirmelerde bulunuldu.

TMMOB Lokali’nde gerçekleştirilen “Başak Günü Söyleşi” etkinliği devamında Ziraat Odası Il Temsilciliğinin önümüzdeki aylarda birden fazla kurs açılacağını belirten Özkan, Şubat ayı ile birlikte Serbest Tarım Danışmanlığı Kursu ile start almak istediklerini söyledi. Özkan, yıl içinde iki defa verilmesi planlanan Serbest Tarım Danışmanlığı Kursu’nun yanısıra Damla Sulama ve Toprak Koruma Projeleri Hazırlama kurslarını da yeterli talep doğrultusunda vermek istediklerini belirtti.