"Vermeyenin almaya da hakkı olmaz bunu unutmayın"

Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Büyükateş, 05 Temmuz 2009 Pazar günü Bulgaristan'da yapılacak Milletvekilliği Genel Seçimleri için oy kullanacaklarını belirterek; 'Oy vermeyenin almaya da hakkı olmaz' dedi.

Bulgaristan tarafından 1989 yılında uygulanan zorunlu göç ile Kırklareli’ne yerleşerek yaşamaya başlayan Bulgaristan Göçmenleri tarafından Kırklareli’nde kurulan Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Büyükateş, yaptığı açıklamada, çoğu 1989 yılında zorunlu göçle Türkiye'ye gelen ve daha  sonra çifte vatandaşlık hakkını elde eden Bulgaristan göçmenleri ile bu kişilerin Türkiye'de doğan, 18 yaşını doldurmuş, aynı zamanda çifte vatandaşlık hakkı almış olan çocuklarının 5 Temmuz 2009 Pazar günü yapılacak Bulgaristan’da yapılacak olan Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde oy kullanabileceğini söyledi.
Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğundan kendilerine gelen bir yazıya göre, bir bölgede seçim sandığı kurulabilmesi için asgari 101 kayıtlı seçmen olması gerektiğini belirten Büyükateş; “'Dernek olarak şu ana kadar 124 seçmen kaydettik ve Edirne Başkonsolosluğu’na gönderdik. Kayıt işlemlerimiz devam ediyor, listeleri hazırlıyoruz. Kırklareli'nde bu sayının 350-400 civarında olmasını bekliyoruz'” dedi.
Bulgaristan'daki seçimler dolayısıyla Türkiye genelinde 120 sandığın kurulacağını bildiren Büyükateş, Trakya bölgesinde başta Edirne olmak üzere Kırklareli, Tekirdağ, Lüleburgaz, Çorlu, Çerkezköy ve Büyükkarıştıran'da seçim sandığı kurulacağını belirtti.
Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde zorunlu göçle Türkiye'ye gelenlerden biri olduğunu kaydeden Büyükateş, zorunlu göçe tabi tutulduğundan ailesinin 5 ay sonra haberi olduğunu bildirdi.
Seçimlerde Hak ve Özgürlükler Partisi'ni desteklediklerini ifade eden Büyükateş, şöyle konuştu:
“1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulanlar ve çifte vatandaş onanlar oy verme hakkına sahiptirler. Ayrıca 18 yaşını doldurmuş ve çifte vatandaş hakkını almış gençlerimizde oy verebilecekler. Bu seçimler çok önemlidir. Orada kalan vatandaşlarımızın haklarını korumaya yardımcı olacaktır.
Son günlerde yine Bulgaristan eski politikaların yolunu açmak çabasına girmiştir. Türkçe konuşma yasakları, din dersleri yasakları uygulanmaya başlamıştır. Herkesin oyu kutsaldır. Kimsenin oyuna ve özgür iradesine ipotek koyamayız. Ancak Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Bulgaristan'daki Türk azınlığın haklarını koruyan bir parti olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu partinin bu seçimlerde 260 üyeli Bulgaristan parlamentosuna 40'a yakın milletvekili ile girmesini bekliyoruz. Ahmet Doğan'ın genel başkanı olduğu partinin seçim pusulasındaki sıra numarası 4'tür. Bunu tüm seçmenlere hatırlatmak istiyoruz.
Ben Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı olarak, bir oy bir oydur sakın küçümsemeyelim diyorum. Böylebsine kenetlenmemiz gereken zamanlarda tek yumruk olalım ve bilinen D.P.S. veya Hak ve Özgürlük Partisi’ne destek olalım.Vermeyenin almaya da hakkı olmaz.''
Hasan Büyükateş, Kırklareli'ndeki seçim sandığının Sağlık Yüksek Okulunda kurulacağını, oy verme ve sayım işlemlerinin 06.00-18.00 saatleri arasında burada yapılacağını, Türkiye genelinde kurulacak her sandığın başında bir başkan, bir sandık sekreteri ve 5 üye olmak üzere toplam 7 kişinin görev yapacağını belirterek, buna  ilave olarak Bulgaristan Dışişleri Bakanlığından 2 temsilcinin görevlendirileceğini söyledi. (s)