VHSD Tırı Edirne'de

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin test tırı Edirne'ye geldi. Eski Cami önünde park halindeki tırda isteyenler 3 gün boyunca ücretsiz kan testi yaptırabilecek.



Tırda görevli biyolog Gülşah Polat, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 4 milyonun üzerinde gizli hepatit taşıyıcısı olduğunu söyledi.
Polat, hepatitin kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını ve vücuda yerleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Hepatit kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve vücuda yerleşir. Tedavi edilmez ise karaciğer kanseri, siroz ve hatta ölüme neden olabilir. Hepatit tedavisinde erken tanının önemi büyüktür. Bu nedenle toplumun her katmanına ulaşarak Hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek, hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda eğitim sağlamak büyük önem taşımaktadır.''
Polat, VHSD'nin, viral hepatitlerin toplumdaki yaygınlık ve önemini belirleyecek olan tanı, savaşım ve korunma yöntemleri ile bu alandaki çeşitli inceleme ve araştırmaları yapmak, desteklemek, teşvik etmek ve elde edilen bilgilerden ilgili sağlık kuruluşlarını yararlandırmak ve gerektiğinde onlarla işbirliği yapmak amacıyla kurulduğunu bildirdi.
''Bilgilenin, Korunun, Test Yaptırın, Aşılanın'' sloganıyla yola çıkan tırın, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri ve Kızılay'ın desteklediğini anlatan Polat, ''Bu çalışma kapsamında Dernek, 26.08.2008 tarihli Yönetim Kurulu Kararına istinaden, oluşturulan gezici ''VHSD Eğitim ve Test Aracı'' ile tüm Türkiye'yi dolaşarak ve halkı hepatit hastalığı ve hastalığın teşhisi konusunda bilgilendirmeyi hedeflemektedir'' dedi.
Polat, çarşamba gününe kadar Edirne'de kalacak olan tırın, daha sonra Uzunköprü ilçesine geçeceğini kaydetti. aa