"Yağlı Güreşimiz dünyaya açılmalı"

Kırklareli Gençlik Spor İl Müdürü Ata Karataş, Yunan İşadamının 70 bin Lira ödeyerek Yağlı Güreş Ağası olması ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında yağlı güreşin dünyaya tanıtılması gerektiğini belirtti.

Kırklareli Gençlik Spor İl Müdürü Ata Karataş, Yunan İşadamının 70 bin Lira ödeyerek Yağlı Güreş Ağası olması ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında yağlı güreşin dünyaya tanıtılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Yunan işadamı Anestis Milonaya’nın 70 bin lira ödeyerek Yağlı Güreş Ağası olmasıyla başlayan “Yunanistan yağlı güreşi sahiplenir mi?” tartışmaları haftaya damgasını vurdu. Güreş severler hatırlayacaktır, 2004 Atina öncesi basında “Yunanlılar yağlı güreşi olimpiyatlarda sergileyecekler” diye de yer almıştı. Bu olmadı ama ileride olmayacak diye bir kaide yok! Ciddi ve kalıcı tedbirler alınmalı.
Makedonya, Hollanda, Yunanistan gibi bazı ülkelerde Türk organizatörler tarafından yağlı güreşler yapılır. Üstelik ünlü güreşçilerimizi, başpehlivanlarımızı da götürüler. Bu ülkemizin spor turizmimiz açısından bir katkıdır. Ama geçen hafta Kepez’de yağlı güreş ağalığını Yunanlı bir iş alınca acaba dendi, Kırkpınar’da da aynısı olur mu?
Kırkpınar’da olmayacak çünkü ihale yönetmeliği izin vermiyor merak etmeyin. Japonların geleneksel sumo güreşi Olimpiyatlar kadar olmasa bile ülkelerinin adını duyuruyor. Bu yıl Kırkpınar’a gelmeleri muhtemel.
Yağlı güreş mindere göre futboldan sonra en büyük seyirci potansiyeline sahip. Hep ne dedik, keşke bu seyirciyi mindere çekebilsek diye, ama nafile. Neticede, yağlı güreşimiz de sumo kadar dünyadaki yerini almalı ama gelenek ve göreneklerimize bağlı kalmak kaydıyla. Bir kere bozarsak bunun sonu gelmez aman ha. Sumo güreşi dünyaya açıldı ama Japon gelenekleri ve kuralları içersinde.  Tekrarlıyorum, yağlı güreşimiz de dünyaya açılmalı.
Bir ara da şöyle bir tartışma çıkmıştı; “Güreş Türklerin ata sporu değil.” Epey bir tantana olmuştu! Bu tür konularda Federasyon olaya müdahil olmalı ve verilen, verilebilecek demeçlerin Ata sporumuza ve komşularımıza zarar vermemesine dikkat etmeli. Belli bir strateji ile ve tek merkezden açıklama yapmalıdır. Sorumlu, sorumsuz her önüne gelen konuşursa bunun sonu gelmez ve zarar verebilir.” (s)