Yarım asırdır ayakkabı boyuyor

Tekirdağ'daki yarım asırlık ayakkabı boyacısı Vecdi Üzücü, ''Kundura salonunda başladığım ayakkabı boyacılığı ile 7 çocuk büyüttüm'' dedi.

Üzücü, 10 yaşında iken başladığı ayakkabı boyacılığını 50 yıldır sürdürdüğünü belirterek, ayakkabı boyamanın da püf noktaları olduğunu ve ayrı bir ustalık gerektirdiğini söyledi.
     Çocukluk yıllarında İstanbul'daki kundura salonlarında bu mesleğe adım attığını ifade eden Üzücü, şöyle devam etti:
     ''Ustalarım vardı, onların bitirdiği kunduraları boyama işi bana verilmişti. Bugün 69 yaşına geldim ama halen ayakkabı boyamaya devam ediyorum. Bazen hamallık yaptığım dönemlerde oldu. Bu mesleği yaparak 7 çocuk büyüttüm.''
     Tekirdağ'da doğduğunu ve 1973'de satın aldığı bir evde iki çocuğu ile birlikte yaşadığını anlatan Üzücü, ''Ayakkabı boyamanın da bazı püf noktaları var, bu işte ayrı bir ustalık gerektiriyor. Ayakkabıların uzun ömürlü olabilmesi için 10 günde bir boyanması gerekir'' şeklinde konuştu.
     Üzücü, gelişen teknoloji ile birlikte yaşam koşulları içinde değişen alışkanlıklar yüzünden bir çok mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirterek, ancak ayakkabı boyacılığındaki şartların hiç bir dönemde değişmediğini bildirdi.
     Ayakkabı boyama sandığı ve malzemelerinin az bir para ödeyerek temin edilebileceğini ifade eden Üzücü, bu işten günde ortalama 15-20 TL kazandığını, ancak hiç kazanmadığı günlerde olduğunu belirtti.
    
     -''OKUMA YAZMA BİLMEMEK BÜYÜK ACI'' -
    
     Üzücü, küçük yaşlardan itibaren yaşadığı ailevi sorunlar yüzünden okula hiç gidemediğini belirterek, ''Okuma yazma bilmemek benim için büyük acı. Bunun ezikliğini hayatım boyunca yaşadım'' dedi.
     Okuma bilmediği için eline geçen önemli iş fırsatlarını değerlendiremediğini ifade eden Üzücü, şunları kaydetti:
     ''Yurt dışına da işçi olarak okuma yazma bilmediğim için gidemedim. Çocuklarım da okumadı ancak torunlarım okula gidiyor. Onlara okumaları için her türlü desteği vermeye hazırım.''
     Eşini 5 yıl önce kanser hastalığı yüzünden kaybettiğini söyleyen Üzücü, okuyarak bir yerlere gelmenin büyük bir nimet olduğunu ve genç nesilin bunun kıymetini iyi bilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.