Yaz geldi, pazarcı esnafının da vatandaşın da biraz olsun yüzü güldü

Yaz geldi, pazarcı esnafının da vatandaşın da biraz olsun yüzü güldü

Bunaltıcı sıcaklar, şiddetli yağmurlar, küresel kriz derken pazarcı esnafının dertlerini her zaman sizlerle paylaşmaya devam ettik. Bu çarşamba Pazarcı esnafı mevsim meyve ve sebzelerinin yerlisinin çıkmasından dolayı biraz rahatlamış gibi gözüküyor.

Son zamanlarda meyve sebzelerin geçiş dönemi olduğu için meyve sebzelerdeki artış satışları olumsuz yönde etkilenmekte idi. Vatandaşın düşsün diye bekleyişte fiyatları her hafta biraz daha yüksek görmesi korkutmaya başlamıştı. Vatandaş “bu hafta biraz daha ucuz olur diye düşünürken fiyatların gittikçe yükselmesi bizi tedirgin etmeye başlamıştı. Bereket bu hafta fiyatlar düşüşe geçti. Rahat bir nefes almaya başladık.” diyerek düşüncelerini ifade etti.

“Karpuza gel, tane 1 lira”

Yaz mevsiminin başlamasından dolayı meyve bolluğu yaşanmaya başladı. Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun mevsimi olmasından dolayı 1 lira ya kadar düştü. Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Bunlarda birkaçına değinmek gerekirse şöyle sıralayabiliriz.

Kanser türlerine karşı etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı oluyor.

Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunun da üzerine vurgu yapıyorlar.

Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydediyorlar.

 Ayrıca bu faydalarını hissetmek için olgunlaşmış karpuz yemek gerektiğini ifade ediyorlar.

 Karpuz seçerken dikkat

Pazarda karpuz bolluğunun yaşandığı şu dönemde sağlığımıza yararlı olan karpuzu seçmek için şu hususlara dikkat etmek gerekiyor.

Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil, mat olmasına ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, beyaz veya yeşil olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olması gerekiyor.

Pazarda karpuz satıcıları fiyatlar düşük olduğunda karpuz satışalarında gayet memenun olduklarını dile getiriyorlar.

Vatandaşta yaz girdiğinden beri bol bol meyve yiyebileceğimiz vaktin geldiğine seviniyoruz dediler.

Sıcaklarda en çok yenilen meyve olduğunu da dile getirirlerken ucuzluk bizimde yüzümüzü güldürüyor          dediler.

Ayrıca yerli karpuzun çıkmasıyla birlikte Uzunköprü’den karpuz satışı için gelen esnaf 1 liraya kadar karpuz sattıklarını karpuz satışlarından memnun olduklarını dile getirdiler. Vatandaşa en iyi koşulda hizmet vermek amacında da olduklarını söylediler.

Yaz ayı bereket getirdi

Yazın gelmesiyle birlikte her keseye uygun ürün bulan vatandaş ihtiyaçlarını ucuzluk tezgahlarının başını doldurarak gidermeye çalışıyorlar.1 liraya kadar ürün bulduklarını dile getiren vatandaş şunları kaydediyor:” kriz olsa da ihtiyacı engellemiyor. Bu yüzden en ucuz nerede ise oradan almaya çalışıp, bütçemizi ona göre ayarlamaya çalışıyoruz. Yiyaecekten kısıtlama yapamıyoruz.

Sadece pahalıysa iki kilo alcaksak bir kilo alıyoruz. yaz aylarındaki bolukta işimize geliyor.”Vatandaş ihtiyacını karşılamak, esnaf ekmek parasını kazanmak peşinde. Hal böyle olunca ucuzluk her ikisinin de yüzünü güldürmeye yetiyor.Küresel krizin etkilerini bu mevsim bir nebzede olsa azaltmaya etki ediyor.