Yemekleri alan kişiler uygun koşullarda saklamamış

Geçtiğimiz aylarda Kırklarelili yoksul vatandaşlara Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından dağıtılan yemeklerden 22 kişi zehirlenmişti. Konuyu ele alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konu ile ilgili soru önergesi sunmuştu. Cevaplanan soru önergesinde yemekleri alan kişilerin uygun koşullarda saklanmadığının tespit edildiği yer aldı CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesi;

 

HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz aylarda Kırklarelili yoksul vatandaşlara Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından dağıtılan yemeklerden 22 kişi zehirlenmişti. Konuyu ele alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konu ile ilgili soru önergesi sunmuştu. Cevaplanan soru önergesinde yemekleri alan kişilerin uygun koşullarda saklanmadığının tespit edildiği yer aldı
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesi;
“Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.
22 Haziran 2009 tarihli, Kırklareli ilinin yerel gazetelerinden olan Yeşilyurt Gazetesi’nde çıkan habere göre; Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesindeki, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce, Kırklareli’nde yardıma muhtaç toplan 700 aileye dağıtılan, tavuk çorbası, tavuk etli pilav ve meyve suyundan oluşan yemekten 22 vatandaşımız zehirlenerek Kırklareli Devlet Hastanesine kaldırılmıştır.

 Buna göre;

 1)- Yardıma muhtaç insanlara dağıtılan yemekler, hangi denetim aşamalarından geçirilerek vatandaşımızın sofrasına gelmektedir?
       
2)- Özellikle aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında, çabuk bozulabilen yiyeceklerin ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılması doğru mudur?

3-Vatandaşlarımızın zehirlenmesine neden olan yemekleri hazırlayan ve dağıtan yetkililer hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soru önergesine yazılı cevabı;

“1-)   Vakıflar Genel Müdürlüğünce ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen sıcak yemek hizmet alımı şeklinde yapılmaktadır. Yüklenici firma tarafından yapılan ve dağıtılan yemekle ilgili olarak günlük Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Kırklareli'nde görevlendirilen personel ile ilgili firmanın gıda mühendisi tarafından kontrolü yapıldıktan sonra dağıtımı yapılmakta olup; ayrıca yüklenici firma dağıtılan yemeklere ait numuneleri gerekli görüldüğünde kontrol ve analiz ettirmek üzere 72 saat muhafaza edilmektedir.
2-)   İhtiyaç sahiplerine verilen yemek listesi mevsim şartları dikkate alınarak hazırlanmakta olup, hazırlanan yemeklerin dağıtımı günün en uygun saatlerinde yapılmaktadır.
3_) Kırklareli ilinde yaşanan gıda zehirlenmesi vakasıyla ilgili olarak Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğünün 23.06.2009 tarihli inceleme raporunda, gıda zehirlenmesinin yemekleri alan kişilerce uygun koşullarda saklanmadığından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yemek alan vatandaşlar ziyaret edilerek yemeklerinin nasıl saklanacağı hususunda bilgilendirilmiştir.
Ayrıca yüklenici firma yemeklerin hazırlanması ve dağıtılması konusunda ihtarname ile uyarılarak, İdari Şartname uyarınca cezai işlem uygulanmıştır” (yy)