"Yeni kampusumuz bu yıl içerisinde kısmen faaliyete geçecek"

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörlüğü, Kofçaz yolu üzerinde şehir merkezine 8 km uzaklıkta yeni bir kampus inşaatına başladı. Derslik binasının kaba inşaatı bitiş durumda olan kampusun 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı içerisinde yeni yapılan kampusu kısmen faaliyete geçirmek istediklerini belirten KLÜ Genel Sekreteri Ergün Erbay çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade etti.


HABER MERKEZİ

Erbay gazetemize yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;
“3 bin 500 dönüm arazi önce mera vasfındaydı. Biz bunu mera vasfından çıkartarak imar planlarını hazırladık ve kampus yerleşim planını Devlet Planlama Teşkilatına onaylattık. Devlet Planlama Teşkilatı Üniversitemizin projesini onayladıktan sonra bize “öncelikli olarak hangi inşaatı yapacaksınız” dedi. Bizde 10 bin m2 merkezi dersliklerin inşaatına başladık.
* “Seneye kısmen öğrenci götüreceğiz”
Kaba inşaatı bitmiş durumda ve inşaat işleri devam ediyor. Bir aksilik olmaz ise 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında oraya öğrenci götürmeyi hedefliyoruz. Merkezi derslikten sonra aynı alan içerisinde kapalı alanı bin 500 m2 olan araştırma laboratuarına başladık ve 2010 yılı içerisinde bitirmek istiyoruz. Aynı yerde birde 3 bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonu inşaatımız başladı. Yapımı başlayan Spor Salonu, Kongre ve Sergi Sarayı şeklinde kullanıma sahip ve temeli atıldı. Kapalı Spor Salonu da 2011 yılı içerisinde bitecek.
* “Asgari ihtiyaçlar karşılanacak şekle gelecek”
Merkezi öğrenci kantini, kafeterya ve yemekhane binası olacak. Yemekhane ve çarşı binası ihalesi 14 Eylül 2010 Salı günü yapıldı ve yaklaşık 14 bin metre kare kapalı alana sahip bir bina. Bu sene içerisinde temeli atılacak. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde öğrenci götürebilirsek, ihtiyaçları karşılamak üzere yemekhaneyi kısmen hizmete açmayı düşünüyoruz. Bu yıl içerisinde kampusun alt yapı ihalelerini yapmak istiyoruz. Yaklaşık 15 gün içerisinde altyapı ihalesi yapılacak ve altyapının içerisinde yol, temiz su, atık su ve kanalizasyon yapımı için bu yıl içerisinde alt yapı inşaatı başlayacak. Önümüzdeki yıl içerisinde de yüzde 60 seviyesinde bitirmek ve öğrencinin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak işleri bu sene içerisinde yaz ayına kadar bitirmek istiyoruz.
* “Çok kapsamlı bir proje”
Öğrenci oraya gidecek ise kantini, kafeteryası ve yemekhanesi olması gerekiyor. Yemekhane inşaatına muhtemelen 1 ay içerisinde başlayacağız. Bina bitmemiş olacak ama ihtiyaç karşılama seviyesine ulaşınca faaliyete geçecek. Çünkü bu çok kapsamlı bir proje. Devlet Planlama Teşkilatıyla 2011 yılı yatırım projelerinin görüşmelerini yaparken kampus alanında 10 bin m2 ikinci bir merkezi derslik inşaatına başlamayı ve rektörlük binasının da temelinin atılmasını planlıyoruz. Yeni yapılacak olan yerleşkeye de 1. sırada fakülteler gidecek. 2011 yılında 8 kulvarlı atletizm pisti oluşturan bir futbol sahası inşaatına ulaşacağız.
* “4 Km yol yapılması gerekiyor”
Bu arada bizim arazimiz içersindeki yollarını ve suyunu hallederken ilgili kuruluş Kofçaz yolu üzerinden kampuse bağlantı yollarını yapması gerekiyor. Kampusun bize ait içini, yollarını halledeceğiz ama arada 4 Km’lik bir bağlantı yolu var ve onu yapılması gerekiyor. Bunu artık ilgili kurum İl Özel İdaresi mi, Belediye mi bilmiyorum. Onlarında şimdiden bunu planlaması lazım. Muhtemelen 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde fiziki yetersizlikten dolayı götürmek zorundayız. Fiziki yetersizlikten kastım bina sıkıntımız var. Yeni bölümler açtık ve geçen yıl 1. sınıfları geldi. Bu yıl ikinci sınıfları ve bir sonraki yıl üçüncü sınıfları gelecek. Bizim sınıflarımız tıkanıyor. Üniversitemize ait mevcut binaların sınıfları bitiyor ve dolayısıyla biz oraya öğrenci götürmek zorundayız.
* “Elektrik hattımız yetersiz”
Yapımı devam eden kampusun elektrik ihtiyacı için Kavaklı Beldesi yolu üzerinde bulunan TEİAŞ’tan Kofçaz alanına 13 Km’lik hat çekilmesi gerekiyor. Bu hattın çekilebilmesi için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Elektrik direklerinin yapılacağı yerlerdeki arazi sahipleriyle görüşülüyor. Kamulaştırma faaliyetlerini bu yıl bitirebilirsek, seneye elektrik ihtiyacımızı da karşılamış olacağız. Kofçaz’a giden elektrik hattından kendi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Dolayısıyla hat çekmemiz gerekiyor ve bize maliyeti şuanda 4 milyon civarındadır” dedi.
Kampus yapımı için bu güne kadar devletin tahsis ettiği ödeneğin ise yaklaşık 20 milyon civarında olduğunu belirtti. Ayrıca Erbay Kampus alanının haricinde alanın dışarısında bulunan yerlerde de ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını ekledi. (ue)