Yeni teşvik sistemi, yürürlüğe girdi

Yeni teşvik sistemi, yürürlüğe girdi

Yeni teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Sistem büyük proje yatırımları, bölgesel bazda desteklenecek yatırımlar ve genel teşvik sistemi olmak üzere 3 ayaktan oluşuyor. Teşvik kapsamındaki iller, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak 4 gruba ayrıldı. Buna göre Kırklareli, değişen sistem kapsamında; Bölgesel destekler haricinde, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi desteğinden yararlanabilecek.

Bakanlar Kurulu'nun ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar''ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Kararına göre, Istatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması-Düzey 2 bölgeleri, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak 4 gruba ayrıldı. 

Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları her bir il grubunun yatırım potansiyeli ve rekabet gücü dikkate alınarak belirlendi.

Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm yatırımlar bölgesel ayrım yapılmaksızın gümrük vergisi muafiyeti ile KDV istisnasından yararlanacaklar.

Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar bu destek unsurlarına ilave olarak, Istanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Izmir, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova ve Ankara'nın içinde bulunduğu 1. Bölge ve Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada hariç), Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana ve Mersin'in bulunduğu 2. Bölgede vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi desteğinden yararlanabilecek.

Yatırımların bu destek unsurlarından yararlanabilmesi için makro ekonomik programlar, arz-talep dengesi, sektörel, mali ve teknik değerlendirmeler çerçevesinde projenin uygun görülmesi ve teşvik belgesi düzenlenmesi gerekecek.

Teşvik belgesi düzenlemesine yönelik müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş yatırım harcamaları teşvik belgesi kapsamına alınmayacak.

Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı; ilimizin içinde bulunduğu 1. bölge ile 2. bölgede 1 milyon lira, 3. ve 4. bölgelerde ise 500 bin lira olacak.

Teşvik belgesi kapsamında uygun görülen makine ve teçhizatın ithali ve yerli teslimleri katma değer vergisinden (KDV) istisna edilecek.

Proje bazında bütçe kaynaklarından karşılanabilecek yatırım kredisi için azami faiz desteği miktarı; araştırma, geliştirme ve çevre yatırımları için 300 bin Türk Lirasını, 3. ve 4. bölgelerde yapılacak yatırımlar için 500 bin Türk Lirasını geçemeyecek.

Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, teşvik belgesinde kayıtlı istihdam öngörüleri ile tutarlı olmak kaydıyla; komple yeni yatırımlarda, işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan, diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını takiben yatırıma başlama tarihinden önceki son 6 aylık dönemde Sosyal Güvenlik Il Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı; 1. bölgede 31 Aralık 2010 tarihe kadar başlanan yatırımlarda, 2 yıl, 2. bölgede 3 yıl süreyle Hazinece karşılanacak.

Hem bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar hem de büyük ölçekli yatırımlar için 1. bölgede yüzde 25, 2. bölgede yüzde 40, 3. bölgede yüzde 60, 4. bölgede yüzde 80 kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı uygulanacak.

Söz konusu Karar ile 28 Ağustos 2006 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar yürürlükten kaldırıldı. Öte yandan kararın yürürlüğe girdiği bugünden önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri ile ilgili uygulamalara, teşvik belgesinin dayandığı karar ve ilgili diğer kararlar çerçevesinde devam edilecek.