"Yeni yönetmelik ile üyelerimize sıkıntı veren uygulamalar kaldırıldı"

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle üyelere sıkıntı veren bazı uygulamalara son verildiğini belirtti.

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker 11 Haziran 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Karayolları Taşıma Yönetmeliği” ile 25 Şubat 2004 tarihinden kaldırıldığı tarihe kadar uygulanan yönetmelikte yer alan ve teşkilat mensuplarını sıkıntıya düşüren bazı uygulamaların kaldırıldığını belirtti.
Şeker son yönetmelik ile teşkilat mensuplarını sıkıntıya düşüren bazı uygulamaların kaldırılmasının memnuluk meydana getirdiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Ulaştırma Bakanlığı tarafından yeniden hazırlanan “Karayolu Taşıma Yönetmeliği” 11 Haziran 2009 tarih ve 27255 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin 87’nci maddesi ile 25 Şubat 2004 tarihli ve 25384 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
11 Haziran 2009 tarih ve 27255 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile  K2 yetki belgesi talep edenlerden, adli sicil kaydı belgeleri ile esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıtlı gerçek kişilere ait geçerli unvan, adres, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ilgili odadan alınmış belge istenmeyecektir. Böylece daha önceki yönetmelikte istenen ve teşkilatımız açısından sıkıntılar doğuran uygulamaya bu yönetmelik ile son verilmiştir.
K2 yetki belgesi alan ve tek araç sahibi olan gerçek kişilerin kendi adlarına tescil edilmiş taşıtı bizzat kendilerinin sürücü olarak kullanmaları halinde; bu kişilerden  ilgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, 63 yaşından gün almamış olmaları ve bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları şartı aranmayacaktır.
25.02.2004 tarihinde ilk defa yetki belgesi kapsamına alınan ve yetki belgesi alma süresi Bakanlıkça uzatılan faaliyetler için; 25.02.2004-28.02.2005 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 2 yıl 6 ay, 01/03/2005-25/02/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl 6 ay, 26/02/2006-30/06/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl ilave edilecektir. Bu ilave süreler için yetki belgesi ve varsa taşıt kartları için herhangi bir ücret alınmayacaktır.
25.02.2004 tarihinde ilk defa yetki belgesi kapsamına alınan faaliyetler için yetki belgesi almak üzere 25.02.2006 tarihine kadar başvuran ve bu başvuruya istinaden kendilerine yetki belgesi düzenlenenlerden; K türü yetki belgesi sahibi  gerçek kişiler Yönetmelikte belirtilen istihap haddi ile işletme sermayesine sahip olma şartını tamamlamak zorunda değildirler.
Asgari kapasite şartının kaybedilmesi ve buna İlişkin kurallar ile yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilerin; unvan, adres, vergi dairesi, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), sermaye miktarı, yönetici, acentelik sözleşmeleri ve taşıtlara ilişkin değişiklikleri, değişikliğin meydana  geldiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa bildirme yükümlülüğü, K türü yetki belgesi sahipleri için 31.12.2009 tarihine kadar uygulanmayacaktır.
Yine 25.2.2006 tarihine kadar Kİ veya K3 yetki belgesi almak üzere başvuran ve bu başvuruya istinaden kendilerine yetki belgesi düzenlenen gerçek  kişilerden; asgari kapasite ve sermaye şartlan, yaş şartı ve orta düzey yönetici mesleki yeteri ilik belgesine sahip olma veya bu belgeye sahip kişileri istihdam etme şartı aranmayacaktır.
 Ticari amaçla; kamyonetlerle yapılan il içi veya şehir içi eşya taşımaları için 31.12.2009 tarihine kadar yetki belgesi alma şartı aranmayacak olup, bu durumda olanlar için söz konusu tarihe kadar yetki belgesi ücretinde % 94 oranında indirim uygulanacaktır. Ticari amaçla olmamak ve sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla; kamyonetlerle yapılan eşya taşımaları için 31.12.2009 tarihine kadar yetki belgesi alma şartı aranmayacak olup, bu durumda olanlar için söz konusu tarihe kadar yetki belgesi ücretinde yine % 94 oranında indirim uygulanacaktır.
Bu şekilde yetki belgesi alanların/alacak olanların, yetki  belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan taşıt/taşıtlar kaydedilmez ve bu durumda olanlar için asgari kapasite ve sermaye şartlan, yaş şartı ile orta düzey yönetici mesleki yeterlilik belgesine sahip olma veya bu belgeye sahip kişileri istihdam etme şartı aranmayacaktır. Ancak yetki belgesi alındıktan sonra yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan taşıtın/taşıtların kaydedilebilmesi, ödenen indirimli yetki belgesi ücreti ile yetki belgesinin  indirimsiz ve geçerli ücreti arasındaki farkın ödenmesi ve asgari kapasite, yaş şartı ve mesleki yeterlilik belgesi şartlarının sağlanması ile mümkün olacaktır.
Aynı yetki belgesine sahip olanlar kendi aralarında, C2, L2 ve M3 yetki belgesine sahip olanlar birbirleriyle, K1, L1, M1, M2, N1 ve N2 yetki belgesine sahip olanlar da birbirleriyle 30.06.2010 tarihine kadar ortak taşıma sözleşmesi akdederek ortak taşıma yapabilecektir. Bu ortak taşımalarda, yetki belgesi sahipleri, sorumluluk ve yükümlülük bakımından müştereken ve müteselsilen sorumlu ve yükümlü olacaklardır.
Bu Yönetmelik değişikliği ile, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ticari yolcu taşımacılığı yapacakların (Y) türü yetki belge» verine (04) türü yetki belgesi almaları esası getirilmiştir. Ancak değişen Yönetmelik ile 01.01.2011 tarihinden önce D4 yetki belgesi düzenlenemeyecektir. 01.01.2011 tarihine kadar, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma meşalesine bakılmaksızın il içi ticari yolcu taşımacılığı yapanlara/yapacaklara valiliklerce verilen/verilecek yetki belgeleriyle ilgili iş ve işlemlere bu Yönetmeliğin yayımından önceki esaslar ve usullerle aynen devam edilecektir. 01.01.2011 tarihinden önce valiliklerce verilmiş olan yetki belgeleri ve taşıt kanlan, bu tarihte» itibaren ve söz konusu yetki belgelerinin geçerlilik süresi içinde yetki belgesi sahiplerinin talep etmeleri halinde; bu yetki belgeleri ve eki taşıt kardan geçerlilik süreleri esas alınarak D4 yetki belgesi ve yeni taşıt kartlarıyla ücretsiz olarak değiştirilecek ve düzenlenen D4 yetki belgesi eki taşıt belgesine en fazla 10 adet özmal taşıt kaydedilecektir. Değiştirme esnasında ilgililerin talep etmeleri ve yenileme ücreti ödemeleri halinde ise; D4 yetki belgeleri 5 yıl geçerli olmak üzere düzenlenecektir. Valiliklerce verilen yetki belgelerini değiştirmeyenlerin bu yetki belgeleri sürelerinin bitiminde geçersiz sayılacaktır. D4 yetki belgesi ücreti ise, 01.01.2011-01.01.2012 tarihleri arasında, %85 indirimli olarak uygulanacaktır.” (s)