Yetkililer; "Bize yönelen bütün ürünleri alacağız"

Yetkililer; 'Bize yönelen bütün ürünleri alacağız'

Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi dün buğday alımlarına başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri kendilerine yönelen tüm ürünleri alacaklarını ve bu konuda tüm hazırlıkları tamamlamış olduklarını kaydettiler. Yetkililer bu seneki buğday alım fiyatlarının en düşük 460’ en yüksek 479’a kadar çıkılabileceğini bildirdi.

Borsa’da ürün analizinin gerçekleştirildiğini ve ürünün fiyatın bu analiz sonucu kalitesine göre değer aldığının da üzerine vurgu yaptılar. Kasım ayında da satışlara başlayacaklarını söylerlerken Kasım satış fiyatlarının 545 – 555 olacağını dile getirdiler. Bu nedenle Tüccar zamanında üreticiden almazsa T.M.O’dan bu fiyatla alacaklarına dikkat çekmek istediklerini söylediler. Üreticilerin işlerinin daha kolay halledilebilmesi için banka kartı almalarını tavsiye ettiler. Çünkü banka kartıyla yapılan işlemlerin daha kolay olduğunu dile getirirlerken, elle yapılan işlemlerin uzun sürdüğünü ve böylelikle alımın yavaşladığını sözlerine eklediler.

Fiyatların kademeli olarak uygulandığını söyleyen yetkililer 3 ay boyunca fiyatların sabit bundan sonra ise bir miktar artacağını bildirdiler. Üreticinin ürünlerinin bedelini 30 gün içinde banka hesaplarına yatıracaklarının üstüne değinen yetkililer bu 1 aydan daha az olabir, fakat bir ayı kesinlikle geçmeyecek dediler.

11 banka ile çalıştıklarını sözlerine ekleyen yetkililer şimdiye kadar aldıkları 10 kalem ürünün en düşük fiyatının 444, en yüksek fiyatında 483 olduğunu söylediler. Borsada yapılan analiz sonucunda ürün fiyatının kalitesine göre fiyatların belirlendiğinin üstüne tekrar vurgu yaparlarken ürün ne kadar kaliteli ise fiyatının da yüksek olacağını ifade ettiler. Üreticilere bizim belirlediğimiz asgari fiyatın altında satış yapmayın uyarısında bulundular.

Köylü üreticilerle yaptığımız söyleşi sonrasında edindiğimiz bilgilerde ise bu yıl ürünün ortalama 250 kilo olduğunu bilgilerimiz arasına ekledik. Üreticiler zamansız yağan yağmurların ürünün verimini düşürdüğünü söylerlerken “Mart’ta kar, Nisan’da yağmur yağmazsa ürün verimi az olur” dediler. Üreticiler geçen senelere oranla bu yıl ürünün düşük olduğunu söylerlerken, sapları kuvvetli fakat danelerinin az olduğunu ifade ettiler. Elde ettikleri ürünün cılız ama kaliteli olduğunu da belirtirlerken umdukları ürünü bulamadıklarını sözlerine eklediler. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımlara başlamasının kendi açılarından çok iyi olduklarını da bildirirlerken buna şükrediyoruz diye tabir kullandılar. Üreticiler çiftçinin durumunu çok zora girdiğinin de ifade ederlerken son olarak, kaliteli ürün çıkaranın işinin iyi olduğunu dile getirdiler.

Üreticinin işini daha çabuk olması için, işlerin yoğun olduğu zamanlarda kendilerinin de Cumartesi- Pazar dahil çalışacaklarını da dile getiren yetkililer T.M.O. 2009/ 2010 Hububat alım Politikasını şu şekilde açıkladılar.

Alım Politikaları;

-  Kademeli müdahale alım fiyatı uygulanacaktır.

-  AB mevzuatına uyum amacıyla uygulamaya konulan yeni alım sisteminde önceki dönemlere göre %2 Iyileştirme sağlamıştır

-  ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde alım yapılacaktır. -  Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde bu sene ilk defa, 1 Kasımdan itibaren tüccar ve sanayicilerden de alım yapılması planlanmaktadır. Tüccar ve sanayicilerden, müstahsil makbuzu ile belgelenmek ve

asgari 80 ton olmak kaydıyla müdahale alımı yapılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, buna ilişkin uygulama esasları bilahare TMO internet sitesinde yayınlanacaktır.

-  Ürün bedelleri 1 ay içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacaktır.

-   Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde % 30 avans ödenecek; ürününün geri çekilmesi durumunda depo kira ücreti alınmayacaktır.

-  Makbuz  senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların,   ürünlerini TMO'ya satmamaları halinde kredi faizinin % 25'lik kısmı TMO tarafından karşılanacaktır.

-  Kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanlar da belirlenecek esaslar dahilinde yerinde emanet alım sistemi kapsamında makbuz senedi karşılığı kredi kullanabileceklerdir.

- Açıklanan fiyatlar müdahale alım fiyatıdır.

Üreticilerimizin ürününü piyasada daha yüksek fiyattan değerlendirememesi durumunda TMO'ya belirlenen fiyatlardan yönelen bütün ürün satın alınacaktır.

Ayrıca Bakanlığımızca 2009 yılı ürünü buğday için 50 TL/Ton prim ödenecektir..

Üreticilerimizin TMO işyerlerinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini Tarım Il ve Ilçe Müdürlüklerinde güncellemeleri ve TMO'nun belirlediği bankalarda (Ziraat Bankası, Halk Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, ING Bank, Fortis, TEB, HSBC, Albaraka, Akbank) hesap açtırarak buralardan alacakları banka kartları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.

TMO, kendisine yönelen bütün ürünü alacak olup, bu doğrultuda tüm hazırlıklarını tamamlamıştır.

Bu nedenle, kademeli alım fiyatları göz önünde bulundurulduğunda;                                                                     Üreticilerimizin,  ürünlerini açıklanan müdahale fiyatlarının  altında satmayarak bekletmeleri ve gelişen piyasa şartlarına göre hareket etmeleri,

- Sanayicilerimizin ise TMO satış fiyatlarını da dikkate alarak hammaddelerini hasat döneminde tedarik etmeleri, menfaatlerine olacaktır.