Yetkililer uyarıyor; "Ucuz güneş gözlüklerine kanmayın"

Yetkililer uyarıyor; 'Ucuz güneş gözlüklerine kanmayın'

Güneş gözlüklerine yönelik açıklamaları uzmanından almak isteyen gazetemiz, Çobanoğlu Optik’e söz vererek, konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesini istedi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte en çok aranılan ürünlerden biri olan güneş gözlüğü, kendi bünyesindeki pazar payını, profesyonel sektörün yanısıra, sağlıklı olmayan ve kalitesiz bir pazarla da sürdürmeye çalışıyor. Vatandaşın fiyat konusundaki hassasiyeti, amatör pazar sahiplerinin de iştahını kabartıyor.

Hal böyle olunca hemen her köşe başında güneş gözlüğü tezgahlarına rastlamak mümkün oluyor. Buralarda neredeyse bir paket sigara fiyatına satılan gözlükler, vatandaşın da çoğu zaman bilinçsiz davranmasından ötürü, oldukça ciddi bir müşteri potansiyeline sahip oluyor. Albenili şekil ve farklı dizaynlar, bu ucuz gözlüklerin kalitesinin çok iyi olduğu yönünde bir imaj sergilerken, vatandaşta buna aldanarak gözlüğü kullanmaya başlıyor.

Bilinçsiz kullanım, çevresel faktörlerin ve kendini beğendirme, dışa karşı iyi bir görsellik aktarma çabalarıyla da birleşince, ucuz olduğu için satın alınan bu gözlüğün kullanım süresi artıyor. Hem ucuz, hem de kaliteli bir gözlüğe sahip olduğunu zanneden vatandaş ise en önemli organlardan biri olan gözün karşı karşıya kaldığı tehditlerden habersiz, gerçek güneş gözlüğünün pahalı olmasından şikayet ederek, ucuz olanı kullanmaya devam ediyor.

Özellikle genç neslin büyük bir heyecanla kullanmak istediği güneş gözlüğü, piyasadaki bu ucuz tezgahlar nedeniyle fazla derecede rağbet görüyor. Işin ilginç taraflarından biri ise, bazı alışveriş merkezleri ve büyük hipermarketlerin içinde de bu tarz ucuz güneş gözlüğü reyonlarının artık ciddi bir departman olma yoluna girmesi. Hipermarketlerin tekstil, giyim ve aksesuar departmanlarına konulan birden fazla gözlük platformları ile müşteri çekilmeye, ucuz fiyat konularakta satışın mümkün olmasına çalışılıyor.

Son yıllarda gözlüklerin yapımında değişik şekillerin çokluğuna gidilmesi, insanları cezbetmenin en önemli yollarından biri haline geldi. Ancak vatandaş, işin sağlık boyutunu hiç dikkate almıyor. Basit bir plastik malzemeden yapılan bu gözlükler, güneş ışığını sağlıklı bir şekilde göze ulaştırmadığı gibi, görme bozukluklarının da başlangıcına imza atıyor.

Trakya’daki gözlük sektörünün öncü isimlerinden olan Çobanoğlu Optik, konuya yönelik çarpıcı açıklamaları bizlerle paylaştı. Onur Çobanoğlu, güneş gözlüğü ile ilgili olarak dile getirdiği söylemlerde ilk olarak bu ürünün bir göz koruması mı, yoksa moda aksesuarı mı olduğunun cevaplanması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Güneş gözlüğü birçok insanın esas takma amacı olan havalı görünüm sağlamanın dışında, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı gözleri koruma özelliği de taşımaktadır. Fakat her güneş gözlüğü aynı değildir. Bu nedenle ucuz modellere itibar etmemek gerekmektedir. Bir tezgahtan alacağınız ucuz güneş gözlüğü, göz sağlığınızı bile bile bozmak için yapacağınız ilk eylemdir.

Ucuz modeller yüz yapısına da zarar vermektedir. Ayarlanabilir olmadıklarından ötürü, kulak burun gibi organlarda tahrişler oluşturabilmektedir. Güneş gözlüğü esasen artık bir aksesuar olmaktan çıkmış, gerçek bir ihtiyaç hatta sağlık malzemesi haline gelmiştir. O nedenle bir uzmandan alınmayan güneş gözlüğünün, herhangi bir dükkandan alınan plastik bir ev malzemesinden hiç bir farkı yoktur.

Tabii ki çok pahalı, değişik gözlükler de mevcuttur. Ancak günümüzde; her bütçeye uygun, herkesin kullanabileceği ve sağlığını tehdit etmeyen kaliteli ve profesyonel güneş gözlükleri mevcuttur. Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gerekenler; UV koruması, camların renkleri, camların kalitesi ve kolormatik camlara sahip olması başta gelen unsurlardır.”

Onur Çobanoğlu, çok cüzi fiyatlarla halka sunulan güneş gözlüklerinin, ileride ciddi göz sağlığı problemlerini tetikleyebileceğini söyleyerek; “Bugün ucuz diye, fazla para vermekten kaçarak alacağınız bir gözlük, belkide ileride o parasını çok bulduğunuz gözlüğün 10 katı kadar sağlık masrafına yol açacaktır.

Üstelik göz sağlığınız tehlikeye girecek ve belki de eskisi gibi olmama riski oluşacaktır. Artık bizim gibi profesyonel tüm gözlükçülerde, her bütçeye uygun, kaliteli gözlükler mevcuttur. Bizler halkımızın göz sağlığını en ciddi görevimiz olarak biliyor ve bu konuda vatandaşımıza en iyi gözlükleri, en makul fiyatlarla, büyük kolaylık sağlayan kampanya ve imkanlarla sunuyoruz. Göz sağlığına önem veren herkes, güneş gözlüğünü uzmanından almalıdır.” dedi.