Yıldız Dağları Biyosfer Projesi 3. Değerlendirme Komitesi Toplantısı yapıldı

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi 3. Değerlendirme Komitesi Toplantısı yapıldı

Aralık 2008 tarihinden bu yana ilimiz sınırları içerisinde yer alan Yıldız Dağları’nda 29 yerleşimi kapsayan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Tam adı Yıldız Dağları’nda  Doğal Kaynakların ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi olan projenin 3. değerlendirme komitesi toplantısı dün, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleşti.

Kırklareli Akkuş Kaya Hotel’de saat 09:00’da başlayan toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Aldemir, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdür- Komite Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdür- Komite Başkan Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Dış Ilişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı- Komite Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz T. Baykara, Bilgi Işlem Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı- Komite Başkan Yardımcısı Ahmet Çivi, Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ismail Belen, Orman Genel Müdürlüğü Harita ve Fotogrametri Müdürü Cemil Ün, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Planlama Uzmanı Erol Ohtamış, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Füsun Çiçekoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Milli Parklar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Reyhan Akarsu, Bilgi Işlem Dairesi Başkanlığı GIS Şube Müdürü Etem Akgündüz, Il Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş, Il Çevre ve Orman Şube Müdürü Büşra Sevim, Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı Iç Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürü Dr. Metin Karadağ, Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı Iç Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Biyolog Mehtap Öztekin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Peyzaj Yüksek Mimarı- Proje Yöneticisi Nihan Yenilmez Arpa ve proje teknik yardım ekibi katıldı.

Basına kapalı olarak geçen toplantının açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Aldemir yaptı. Açılış konuşmasının ardından Proje Takım Lideri Dr. Michael Green, “Yıldız Dağları Biyosfer Rezervi’nin gelecekteki yönetimi için çerçeve” ve Proje Teknik Yardım Ekibi’nden Francis Hurst; “Topluluğa Dayalı Kaynak Yönetimi: Yıldız Dağları Biyosfer Rezervi’nin gelecekteki yönetimi” konularında sunum yaparak proje kapsamında somut bilgiler verdi. Sunumlardan sonra ise komite toplantısı katılımcıları ile kısa tartışma molası ile 2. Yönlendirme Komitesi’nin tutanağı ve buradan ortaya çıkan konular ve başlangıç raporları üzerinde duruldu.

Akabinde, Proje kapsamında Iş Planı doğrultusunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar- DKMPGM Genel Müdür Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Mustafa Akıncıoğlu- DKMPGM Peyzaj Yüksek Mimar ve Proje Yöneticisi Nihan Yenilmez Arpa’nın slayt sunumları gerçekleşti. Yapılan sunumlardan sonra Yıldız Dağları Biyosfer Projesi konsorsiyum şirketleri Agrer (Belçika), Agrin (Türkiye) ve Agrin SPA (Italya) şirketleri temsilcileri tarafından, “Proje uygulamada gelinen ilerleme” konulu sunum yapıldı.

Sunumların sona ermesi ile uygulamayla ilgili temel konularla ilgili tartışma yapıldı. Bu kapsamda eğitim merkezi ve eğitim programı konuları görüşüldü. Toplantı, Yönlendirme Komitesi kararları ve imzalanmasının ardından son buldu. Program öğle yemeğinin ardından 3. değerlendirme komitesi toplantısı katılımcılarının iştirakı ile Çukurpınar Köyü’ne araçlarla hareket edilmesi ile devam etti. Avrupa Komisyonu’nun mali desteğiyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen proje, önümüzdeki Kasım ayının bitmesi ile son bulacak. Akabinde ise proje çıktıları Unesco’ya verilerek, Yıldız Dağları Biyosfer Rezerv alanı olarak önerilecek. Eğer proje kabul edilirse Ilimiz sınırları içinde yer alan Yıldız (Istranca) Dağları Artvin’in Macahel Bölgesi’nden sonra Türkiye’nin ikinci biyosfer rezervi olmuş olacak.