Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Bulgaristan'ı gezdirdi

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Bulgaristan'ı gezdirdi

Aralık 2008 tarihinden itibaren Kırklareli’nin Istranca Dağları eteklerinde yer alan 29 yerleşimler için alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması için fiilen başlayan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ekibi Bulgaristan’a bilgilendirici bir gezi düzenledi. 29- 31 Temmuz tarihleri arasında Bulgaristan’ın Istranca Doğal Parkı bölgesine gerçekleştirilen geziye proje kapsamında yer alan köy muhtarları, kooperatif mensupları, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum kuruluş ve bakanlık temsilcileri katıldı.

Toplamda 46 kişinin katıldığı gezi çerçevesinde Bulgaristan’ın Istranca Doğal Parkı üzerinde turizm üzerine yapılmış olan çalışmalar yerinde incelenerek katılımcılara ilham vermesi sağlandı. Bu kapsamda Doğal park içerisinde yer alan köylerdeki otantik evlerin pansiyonlara çevrilmesi sonucu yaşanan turizm hareketine değinildi. Köy evlerinden oluşan pansiyon köy içindeki otellerde konaklayan katılımcılar Bulgaristan’ın bu işi nasıl aştığını yerlerinde görme fırsatı buldu.

Gezdikleri yerlerdeki parke fabrikalarını ve balık işleme tesislerini de inceleyen heyet, buradaki yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Etkinliğin ilerideki işbirliği için önemli bir kilometre taşı olacağına değinen katılımcılar, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin yapmış olduğu bu etkinlik için ekip lider ve mensuplarına teşekkürlerini sundular.

Gezide ayrıca yerel bir dil olan Pomakça bilen köylülerin ise Bulgaristanlılar ile rahatça anlaşabilmesi gözlerden kaçmadı.