Yıldız Dağları Biyosfer Projesi tüm hızıyla sürüyor

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi tüm hızıyla sürüyor

İlimiz sınırları içerisinde yer alan Yıldız Dağları ve çevresindeki yerleşimleri kalkındırmak amacıyla 2008 Aralık’ında fiilen başlayan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi yaptığı çalışmalar ile takdir topluyor. Proje kapsamında yer alan 29 yerleşimde çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren proje ekipleri halkın içine girerek, 29 yerleşim sakinlerini de proje kapsamına alarak, çalışmalarını müşkülpesent bir boyutta sürdürüyor.

Ekibin, Proje kapsamındaki tüm köylerden kooperatiflerin ve muhtarların katılımı ile Iğneada’da yapılan toplantı başarı ile gerçekleşti. 

Kooperatiflerin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı ve tamamen katılımcıların aktif şekilde sürecin içine dahil olduğu bir yöntemle  yürütülen toplantıda, öncelikle kooperatiflerin zayıf ve kuvvetli yönlerinin tespiti yine kendileri tarafından yapıldıktan sonra, içinde yaşadıkları doğayı sürdürülebilir şekilde kullanarak gelirlerini nasıl daha fazla arttırabileceklerine ilişkin görüş ve önerile paylaşıldı.Proje ile ilgili yapılan basın açıklamasında;”20 Mayıs 2009 Çarşamba günü yapılan bu toplantıyı 26 Mayıs’ta Vize’de gençlerle yapılacak toplantılar takip edecek. Bu toplantılarda da yine proje bölgesinden katılacak kadınların ve gençlerin bölgenin sürdürülebilir gelişimine ve kalkınmasına ilişkin görüş, istek ve düşüncelerinin kendileri tarafından ortaya konularak geleceğe ilişkin beklenti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Bu toplantıların son halkası olarak 28 Mayıs’ta Kamu kurum ve kuruluşları ile aynı teknik kullanılarak yapılacak toplantı ile onların da aynı duruma bakış açıları ve önerileri derlenecek. Sürecin son aşamasında ise tüm tarafların bir araya gelerek bu toplantılarda elde ettikleri bulguları ve kendi bakış açıları ile sorun tarifleri ve çözüm önerileri ortak bir platformda ele alınarak projenin tüm paydaşlarının ortak bir çözüm planı üzerinde çalışmaları hedeflenmekte.Uygulanan bu metod sayesinde Yıldız Dağları Biyosfer Projesi alanında yaşayan tüm kesimlerin ve tarafların kendi önceliklerini kendilerinin belirledikleri ve diğerleri ile paylaşarak tarafların karşılıklı birbirlerinin bakış açılarını nedenlerini ve önerilerini dinledikleri bir süreç yaratılmış oluyor.Böylelikle Türkiye’de ilklerden birisi olarak “sorunun parçası olan herkesin çözümün de parçası olması” ve “bugünün parçası olan herkesin kendi elleriyle şekilendirebildiği bir geleceğin parçası olması” sağlanmış oluyor. Proje kapsamında, bugüne kadar bütün köyler ikişer defa ziyaret edilmiş, öncelikle proje hakkında bilgi verilmiş ve daha sonra her köyde yapılan toplantılar ile o köyde yaşayanların Yıldız dağlarına, hayatlarına, değerlerine ve geleceğe ilişkin beklentilerine ilişkin bakışları ele alınmıştır.” denildi. Proje hakkında detaylı bilgiye www.yildizdagiprojesi.cevreorman.gov.tr/ adresinden ulaşılabileceği belirtildi.