Yıldız Dağları Biyosfer Projesi web sitesini hizmete soktu

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi web sitesini hizmete soktu

Yıldız Dağlarında doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için geçtiğimiz Aralık ayında faaliyetlerine başlayan Yıldız dağları Biyosfer Projesi, düzenlenen web sitesi ile sanal ortamda da çalışmalarını hızla sürdürüyor.

“www.yildizdagiprojesi.cevreorman.gov.tr” adı altında hazırlanan sitenin ana başlıkları; proje hakkında, Proje alanı, çalışmalar, dökümanlar ve galeri menülerinden oluşuyor.

Bu ana menülerin yanı sıra sitenin sol üst köşesinde haberler butonundan, proje ile ilgili son habelere ulaşılabiliyor. Genel yapısı itibari ile basit ve kullanışlı bir görünüme sahip olan sitede, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi kapsamında bulmak istediğiniz tüm bilgilere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Proje ile ilgili haberlerin yanı sıra yine bir alt çerçevede de proje ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları(STK) çalıştayı, Ilgili grup analizi, fauna ve flora araştırmaları hakkındaki bilgilere yer verilmiş.

Henüz yeni hazırlanmış bir site olmasına rağmen bölgedeki bir çok somut ve soyut veriye ulaşılabilen sitede, yine sol bölümdeki çerçevede yer alan; orman köylerimiz, bölgemizdeki mağaralar, bölgemizdeki bitkiler ve bölgemizdeki hayvanlar butonlarında yer alan çarpıcı bilgiler ise sitenin ne kadar disiplinli ve derin bir şekilde araştırılarak hizmete sunulduğunu gösteriyor.

Genel yapı olarak nitelikli bilgilerin bulunduğu site, proje kapsamında yer alan bütün bilgilerin bulunmasını sağlayacak bir kütüphane görevi gördüğü söylenebilir. Özellikle ‘orman köylerimiz’ butonunda verilen bağlantıda proje kapsamında yer alan orman köylerin istatistikleri çok iyi bir şekilde araştırılmış. Orman köyleri kapsamında yer alan bilgiler neticesinde; Köy hane sayısı, köy nüfusu, kadın ve erkeklerin yaş gruplarına göre dağılımı, Nüfusun Geçim Kaynaklarına Dağılımı, Ormancılık, Tarım, Diğer, Okuryazarlık oranı, Köydeki Araçlar, Köy Mülki sınırlarındaki orman varlığı, Verimli ormanlar, Bozuk ormanlar,  Toplam Tarım Alanı, Ziraatı yapılan tarım ürünleri istatistikleri kapsamında köylerdeki genel tablo ortaya çıkarılmış.

Sitenin galeri bölümünde ise proje kapsamında yer alan fauna(bitkiler), flora(hayvanlar)’dan oluşan fotoğrafların yanı sıra proje kapsamında yer alan yerleşimlerden de genel manzara karelerine yer verilmiş. Projeye ait web sitesinde sol alt çerçevede yer alan faydalı linkler(bağlantılar) bölümünden de Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği, Unesco, Man anda Biosphere ile ilgili faydalı bağlantılar bu sitelere ulaşılabiliyor.

Genel yapısı, bilgileri, galerisi ve haberleri ile ustaca tasarlanan web sitesinin Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’ne çok büyük katkı sağlaması hedefleniyor.