Yoksullara "mikro kredi" verilmesi için Meclis 2010 yılı bütçesinden ödenek ayıracak

Yoksullara 'mikro kredi' verilmesi için Meclis 2010 yılı bütçesinden ödenek ayıracak

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Ağustos ayında gerçekleştirdiği birleşimlerde alınan kararlara ait özet kamuoyu ile paylaşıldı. Alınan kararlar içerisinde biri varki önem itibariyle dikkat çekiyor; Il Özel Idaresi'nin görev, ve yetkileri arasında yer alan, yoksullara mikro kredisi verilmesi hususunda Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Meclis tarafından kabul edildi. Bu kapsamda Il Özel Idaresi Bütçesinden yoksullara mikro kredi verilmesine, bu amaçla 2010 yılı Özel Idare Bütçesinin ilgili tertibinde ödenek ayrılmasına, Il Genel Meclisince genel hatları belirtilen yönetmelik taslağı doğrultusunda Il Özel Idaresince "Mikro Kredi Yönetmeliği" hazırlanmasına, "oybirliğiyle" karar verildi.

Mikro Kredi Projesi; iş yapma fikri olup, küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyacı olan yoksullara imkan verilmesi projesidir. Sadece güvene dayanan, teminatsız ve kefilsiz küçük sermaye şeklindeki mikro kredi, yoksulların kendi kendilerine yoksulluktan kurtulmaları için etkili bir stratejidir.

Yoksulluk ve açlık riskiyle karşı karşıya olan grupların başında kadınlar ve işsiz gençler gelmektedir. Mikro kredi uygulamasında da ana hedef kitle olarak bu grup seçilmiştir. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye’de yoksul kesimin %50’sinin orta gelir seviyesine çıkartılması ve küçükte olsa kendi işlerini yapabilmeleri hedefleniyor. Yapılan açıklamalarda bu konuda özellikle sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düştüğü belirtiliyor.

Işte Il Genel Meclisimizin Ağustos ayı toplantısında almış olduğu diğer kararlar;

03/08/2009;     Il ve Ilçe Insan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları hakkında yönetmeliğin 5. ve 6. maddesinin (b) bendi uyarınca, Il Insan Hakları Kuruluna 11 Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç’un temsilci olarak seçilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Avrupa'nın Denize Kıyısı Olan Bölgeler Birliği (C.P.M.R) hakkında AB Sınır Ötesi Işbirliği Büro Yetkilisinin Il Genel Meclisini bilgilendirmek üzere Il Genel Meclisi'nIn 04/08/2009 tarihli birleşimine davet edilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Kırklareli Kent Konseyinin 22/07/2009 tarihli toplantısında sivil toplum kuruluşlarınca önerilen Kavaklı-Gaziosmanpaşa misafirhanesinin Ulusal ve Uluslararası Kırklareli Gençlik ve Izcilik Kampları ve Spor Aktiviteleri Merkezi olarak düzenlenmesi hususunun, incelenmek üzere "Spor Komisyonu ile Içişleri ve Çeşitli Işler Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun II Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Kırklareli Kent Konseyinin 22/07/2009 tarihli toplantısında sivil toplum kuruluşlarınca önerilen kentimizde sonbahar döneminde "Yayla-Balkanlar Bilim-Kültür Etkinlikleri ya da Bolluk-Bereket Bağ Bozumu" gibi uygun görülecek bir isim altında komşu Balkan ülkelerinin de katılımıyla etkinlik düzenlenmesi hususunun, "Kültür, Turizm ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun Il Genel Meclisi'nIn Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Il Özel Idareleri Norm Kadro Ilke ve Standartlarına Ilişkin Yönetmeliğin 13. ve geçici 2.maddesi ile 5620 Sayılı Kanunun 2.maddesinin 6.fıkrası gereğince, 30/06/2009 tarihinden itibaren iş akdi fesh edilen ve "Işçi" olarak görev yapan Mustafa Murat Ürken’in kadrosunun iptal edilmesine, 19 Kabul oyu ile M.Tuna Soykan, Aydın Karakoç, Selahattin Birkaya, Hüseyin Taşkın ve Enver Tuna’nın Çekimser oyları neticesinde "oyçokluğuyla" karar verildi.

- Il Genel Meclis Başkanlığı'na Il Genel Meclis Üyesi Safet Üresin ve Selahattin Birkaya tarafından, Ilimiz Demirköy Ilçesinde bulunan Dupnisa Mağarası yolunun yapılması hakkında verilen yazılı önergenin görüşülmek üzere Il Genel Meclisi'nin 04/08/2009 tarihli gündemine alınmasına, "oybirliğiyle" karar verildi.

04/08/2009; Ilimizde Turizm Altyapı Hizmet Birliğinin kurularak faaliyete geçirilmesi hususunda "Kültür, Turizm ve Sosyal Hizmetler Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun kabulüne, Kırklareli Turizm Altyapı Hizmet Birliğinin kurulmasına ve Il Özel Idaresinin kurucu üye olmasına, birlik kurulması ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere Kültür, Turizm ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna ve ayrıca oluşturulacak Özel Inceleme Komisyonuna havale edilmesine, Özel Komisyonda; 1- M.Tuna Soykan, 2- Hasan Basri Korkmaz, 3- Yurdaer Ulus, 4- Hüseyin Taşkın 5- Çetin Şinikoğlu’nun görev almasına, komisyon üyelerine yasal huzur haklarının ödenmesine "oybirliğiyle" karar verildi.

- Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor "oybirliğiyle" kabul edilerek, mülkiyeti Il Özel Idaresine ait Lüleburgaz Ilçesinde bulunan 39.820,14 m2 alanlı "arsa" vasıflı taşınmazın, spor tesisleri ve müştemilatları yapılması amacıyla 25 yıl süre ile Lüleburgaz Belediye Başkanlığı'na bedelsiz olarak tahsis edilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor "oybirliğiyle" kabul edilerek, Ilimiz Lüleburgaz Ilçesinde bulunan Kurtuluş Mahallesi Eğitim Sevenler ve Yardım Derneği adına 143/1452 hisse paylı, 1452 m2 yüzölçümlü taşınmazın Il Özel Idaresi adına tescil edilmesine, tahsis edilmesi hususunun da tescil işlemi yapıldıktan sonra yeniden değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

05/08/2009; 2008 Yılı Il Özel Idaresi Yatırım Programında yer alan Kırklareli Merkez Haticehatun Mahallesi, 3.225,81 m2 arsa üzerindeki 18 Derslikli Ilköğretim Okulu ile 2009 Yılı Il Özel Idaresi Yatırım Programında yer alan Kırklareli Merkez Hacızekeriya Mahallesi, 8.217,05 m2 arsa üzerinde bulunan 24 Derslikli Ilköğretim Okulunun, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis edilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Il Genel Meclis Başkanlığı'na Il Genel Meclis Üyeleri Safet Üresin ve Selahattin Birkaya tarafından verilen, Ilimiz Demirköy Ilçesinde bulunan Dupnisa Mağarası yolunun işinin, Il Özel Idaresi'nin 2010 Yılı Yatırım Programı çalışmalarında görüşülerek değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

06/08/2009;     Vilayetler Hizmet Birliği'ne kiraya verilen öğrenci yurdu binası hakkında Özel Inceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor "oybirliğiyle" kabul edilerek, öğrencilerin yurda kabulünde ve yurttan çıkarılmasında uyulması gerekli kriterleri, ilkeleri ve esasları belirten bir yönetmeliğin çıkarılmasına, deprem sonuç raporlarının takip edilmesine, kira sözleşmesinin biteceği tarih olan 11/09/2010 tarihinden önce 2010 Yılının Nisan ve Mayıs aylarında konunun bir komisyon tarafından yeniden incelenmesine, Il Genel Meclis Üyelerinden Öğrenciler ile ilgili gelecek taleplerin Il Genel Meclis Başkanlığı'na bildirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Ilimiz Babaeski Ilçesi Pancarköy Köyü Babakasırtı mevkiinde, 5 pafta, 25000.00 m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerinde Öznur Akaryakıt Tic.Ltd.Şti. tarafından "Akaryakıt Istasyonu" tesisi kurulmak amacıyla hazırlanan Imar Planlarının onaylanması talebinin incelenmek üzere "Imar ve Bayındırlık Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun Il Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Ilimiz Babaeski Ilçesi Taşağıl Köyü, Babaeski yolu mevkiinde, 139174.00 m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerinde Kırklareli Il Idare Kurulu'nun 28/01/1998 tarih ve 80 sayılı kararı ile Onaylı Imar Planının E18-d-23-d-3-b paftasında sanayi alanı olarak belirtilen alanın 45000.00 m2'lik kısmında, Fersah Tekstil Gıda San.ve Tic.A.Ş. tarafından "Süt ve Besi Hayvancılığına ait değişiklik imar planlarının onaylanması talebine istinaden Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor "oybirliğiyle" kabul edilerek, Il Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Fersah Tekstil Gıda San.ve Tic.A.Ş. tarafından ÇED Raporunun alınarak dosya tamamlandıktan sonra konunun yeniden değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Ilimiz Babaeski Ilçesi Osmaniye Köyünde, Köy Yerleşik Alanı içerisindeki mera vasıflı taşınmazlar hakkında Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor M.Tuna Soykan’ın Çekimser oyuna karşılık "oyçokluğuyla" kabul edilerek, yeni yapılacak düzenleme ile imara açılması düşünülen yaklaşık 17000 m2 yüzölçümlü alanın Il Mera Komisyonu tarafından vasıf değişikliği yapılmasını takiben imara açılmasına, diğer kısımların eski vasfında kalmasına, "oyçokluğuyla" karar verildi.

- Ilimiz Lüleburgaz Ilçesi Yeni Mahalle Fatih Caddesi mevkiinde bulunan Maliye Hazinesi adına kayıtlı, 2500 m2 yüzölçümlü "arsa" vasıflı ve üzerinde Halk Eğitim Merkezi Salonu bulunan taşınmaz ile Il Özel Idaresi adına kayıtlı 7600 m2 yüzölçümlü "bahçeli kargir okul binası ve kargir trafo" vasıflı, üzerinde Atatürk Ilköğretim Okulu bulunan taşınmazların cins tashihi ve yapı kullanma izin belgelerinin alınabilmesi amacıyla değişiklik dosyasında olduğu gibi tevhit edilerek (a) parseli haline getirilmesi ve parselin yeni haliyle ifraz edilmesi için Lüleburgaz Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne muvafakat verilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Ilimiz Babaeski Ilçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi Suyolu Sokakta bulunan tapuda 1099,00 m2 yüzölçümlü taşınmazın Babaeski Belediye Başkanlığı adına bedel karşılığında yada bedelsiz olarak devri yada tahsis edilmesi teklifinin incelenmek üzere "Imar ve Bayındırlık Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun Il Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Idaremiz hizmet alanında bulunan Dy.Ilt.-Değirmencik köy yolunda hizmet alanını belirleyen envanter değişikliğinin yapılması hususunun, "Imar ve Bayındırlık Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun Il Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

- Idaremiz hizmet alanında bulunan Vize Ilçesi 13 K.K. No'lu Dy.Ilt.-Düzova Koy yolunda Vize Belediyesi Uygulama Imar Planı içerisinde kalan kısmı ile ilgili olarak envanter değişikliğinin yapılması hususunun, "Imar ve Bayındırlık Komisyonuna" havale edilmesine, hazırlanacak olan raporun Il Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.

07/08/2009; 2010 Yılı Yatırım Programı ile ilgili komisyon çalışmaları devam ettiğinden raporların Il Genel Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilmesine, "oybirliğiyle" karar verildi.