Yunanistan'ın Edirne Konsolosu TZEVELEKI; "Biz Yunanistan olarak AB'nin genişlemesinden ve derinleşmesinden yanayız"

Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki, ''Biz Yunanistan olarak Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesinden ve derinleşmesinden yanayız'' dedi.

Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki, ''Biz Yunanistan olarak Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesinden ve derinleşmesinden yanayız'' dedi.
     Paraskevi Tzeveleki, Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Uzunköprü Meslek Yüksekokulu'ndaki ''Avrupa Birliği, Yunanistan ve Türkiye İlişkileri'' konulu panelde, Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB'ye girmesine sıcak baktığını söyledi.
     Yunanistan olarak 1975 yılında tam üyelik için AB'ye başvurulduğunu ve 1981 yılında da AB'ye girdiklerini hatırlatan Tzeveleki, girdikleri ilk andan itibaren AB'nin yararını görmeye başladıklarını bildirdi.
     AB'ye girerken istenilen koşulları yerine getirdiklerini vurgulayan Tzeveleki, şöyle konuştu:
     ''Yunanistan olarak AB'nin genişlemesinden ve derinleşmesinden yanayız. Türkiye'nin de bu genişlemede yer almasını istiyoruz. Türkiye'den de bizden istenilen koşullar isteniyor. Bu koşulları yerine getirdiğinde Türkiye'nin AB'nin tam üyesi olmasının önünde engel yoktur. İki ülke arasındaki ilişkilerde ise her geçen gün daha olumlu adımlar atılmaktadır. Bu adımlar geliştirildiği takdirde şu anda kullanılmayan Uzunköprü'deki Eskiköy Sınır Kapısı açılabilir. Biz bunun için siyasilerimizi harekete geçirmek istiyoruz.''
     T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Enver Duran da AB ilişkilerinde Türkiye'ye çok büyük iş düştüğünü kaydetti.
     Yıllardır AB'ye girme sürecinde ülkenin yoğun mücadele verdiğini belirten Duran, ''Şimdiye kadar bu mücadele konusunda önemli bir yol katedilmiştir. Özellikle son dönemde komşumuz Yunanistan ile kurduğumuz sıcak ilişkiler AB konusunda bize yol göstermektedir. Ben bu panelin her iki ülke ilişkilerini daha da geliştireceği inancını taşıyorum'' dedi.
     T.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise her geçen dönem küreselleşmenin sonucu ticaret alanında değişmeler yaşandığını ifade ederek, bu değişimlerden birinin de turizm alanında görüldüğünü söyledi.
     Küreselleşmeyle birlikte bavul ticareti ve yolculukların arttığına dikkati çeken Küçükaltan, turizm alanında Yunanistan ile ilişkilerin daha da artırılması gerektiğini savundu.
     Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akalın da Meriç Nehri'nin iki yakasında aynı coğrafyayı paylaşan, aynı yaşam biçimini sürdüren iki komşu ve dost ülke olduklarını belirterek, bu dostluğu en iyi biçimde ve AB normlarında yürütebilmek için her iki ülkeye de yararlı olacak Uzunköprü-Dimetoka demiryolunun kara sınır kapısı olarak da kullanılmasını istediklerini kaydetti.
aa