Yunanistan Turizmi'ni Türk Gazeteciler tanıtıyor

Yunanistan Turizmi'ni Türk Gazeteciler tanıtıyor

Yunanistan’ın Kavala Belediyesi’nce davet edilen Türk basın mensupları, 16-20 Aralık 2009 tarihlerinde, komşu ülkemizde muhteşem bir gezinin tadını çıkardılar. Içlerinde Doğan Haber Ajansı (DHA) Kırklareli Temsilcisi Ali Ümit Ülker’in de bulunduğu heyet harika bir 5 gün geçirdi. Davetin sebebi ise kentin tanıtımını amaçlayan bir organizasyon olması...

Ülkemizdeki çeşitli dergi grupları ve yayın organlarını temsil eden bir ekipten oluşan 27 kişilik heyet, gezi boyunca Kavala kentinin tarihi ve turistik yerlerini görme fırsatı buldu. Gezi boyunca ilin ekonomisine en büyük katkısı olan bağcılık ve şarap üretim merkezleri ziyaret edildi. Ayrıca Kavala’nın doğal güzelliği Taşoz adası da yine program dahilindeydi. Kavala’daki meşhur tütün fabrikaları da, Türk gazetecelerin en çok ilgisi çeken mekanlar arasında bulunuyordu.

“Lucy” isimli 5 yıldızlı bir otelde Yunanistan misafirperverliği ile konaklayan gazeteciler, Istanbul Taksim’den otobüsle alındı, 5 gün sonra yine otobüsle aynı noktaya bırakıldı. Gezilerini büyük bir memnuniyet ile tamamlayan ekip, Kavala’ya ve geziyi düzenleyen yetkililere tam puan verdiler.

Gezilmesi, görülmesi gereken bir kent; Kavala

Kavala Türkiye’den daha fazla Türk turist bekliyor. Bunun için de basın mensuplarına, turizm yazarlarına şehrini ve bölgelerini tanıtmak için fam tripler düzenliyor.

Kavala’nın 80 bine yaklaşan bir nüfusu var ve şehir içinde gezilecek görülecek yerler ve alışveriş olanakları çok fazla. Bir yeme içme cenneti. Deniz mahsulleri hem mükemmel lezzetlerde ve hem de ucuz sunuluyor!

Istanbul’dan yaklaşık otobüsle 6-7 saatte ulaşılıyor. Ipsala gümrüğünden sonra çok yeni ve düzgün bir otoban ile ulaşım oldukça keyifli. Şehirde her bütçeye göre konaklama olanağı bulmak mümkün. Tarihi turistik yöreler de ilginç.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi, Mısır hükümeti tarafından renove edilen şimdi lüks bir otel olan medrese ve imarethanesi, kalesi ve yakın yerlerdeki tarihi eserleri, yemyeşil ormanları ve plajları ile ünlü Taşoz Adası ve  diğer turizm çeşitlerinin keşfi için, Kavala mutlaka görülmesi, gezilmesi gereken bir kent olarak tanımlanıyor.

Heyet gezi ile ilgli notları arasında bir teşekkür de sıkıştırıyor ve; “Kökeni Trabzon’un Maçka ilçesi olan Kavala Valiliği’nin Turizm Müdürü Konstantinos (Kostas) Efthimiadis’in 4 gün boyunca sabahın köründen gecenin yarısına kadar bizlere gösterdiği yakınlık ve ilgi ile bir Türk kadar rahat Türkçe konuşan ve tercümanlığımızı da üstlenen Petro Bey’in 27 kişinin her türlü isteği için gösterdiği çabalar ve konukseverlik de iki ülkenin ne kadar benzeştiğinin bir göstergesiydi” deniliyor.

Işte Kavala’yı görmeniz için sebepler

Kavala; büyüleyici bir şehir. Simvolo dağından muhteşem sahillere. Makedonya'nın soylu şehri. Yabancı ve Yunanlı ziyaretçiler, gezginler ona taptılar. Onu fethedenler de ona hayran kalmıştı. Bundan dolayı, ona birer hediye bıraktılar: Eski Şehrin daracık sokaklarını, Kaleyi, tarihi tütün depolarını, balık lokantalarını, tersaneyi, yeni çarşıyı, yılın on iki ayı yoğun bir gece hayatını. Her noktadan gemiyle, uçakla veya Egnatiya karayoluyla kolayca ulaşılan Kavala, ziyaretçilerini buyur edip arzularını karşılamaya hazırdır. Kavala, tarihi geçmişine saygı gösteren çağdaş bir şehirdir. Ama her şeyin ötesinde, kalbini size açıp; güzelliklerini cömertçe sunmaya hazır büyük bir dostluk öğesidir.

TAŞOZ ADASI;

Kim nereye seyahat ederse etsin, Taşoz adasını asla unutamayacaktır! Çünkü bu büyüleyice ada, gelişinin ilk anından itibaren onu mutlulukla saracaktır. Bu adayı “Zümrüt Ada”, “Ege’nin Yeşil Elması” ve daha birçok isimle adlandırmışlardır. Henüz adayı ziyaret etmeyenler açısından bu adlandırmalar belki abartılı olarak değerlendirilebilir. Ama buraya adım atar atmaz buradaki tatil günlerini anlatmak için bütün kelimeleri yetersiz bulacaktır.

Işte Kavala’yı görmeniz için sebepler;

- Kavala'nın Palya Poli (Eski Şehir) ve Panagia köylerini sokaklarında dolaşın. Faros'daki deniz fenerinde oturup bakışlarınızın Ege'ye dalmasını sağlayın.

- Elefterupolis'te asilzadelerin konaklarının bulunduğu geleneksel mahalleyi.

- Nikisiyani, Mcsoropi ve Musleni"de bulunan geleneksel mahalleyi.

- Neo-klasik bir binada bulunan Kavala Halk Müzesini. Taşozlu tanınmış heykeltıraş Polignotos Vay is" in buradaki eserlerine hayranlık duyacaksınız. Diğer salonlarda şehrin tarihinden eserler bulacaksınız.

- Tütün Müzesini. Ender fotoğraflar', alışverişlerle ilgili belgeler ve o dönemde kullanılan makinalar sergileniyor.

- Kavala Belediyesi binasını ve şehrin tüm neo-klasik tarzdaki binalarını. Büyük Avrupalı mimarlar tarafından tasarlanan binalar, tütün ticareti zamanında Kavala"nın zenginliğini yansıtıyor.

- Kavala Arkeoloji Müzesini. Tarih öncesi bulgular ve Neapolis ile Amlipolis'te yapılan kazılarda bulunan antik dönemden parçaları hayranlıkla seyredebileceksiniz.

- Filipi Arkeoloji Müzesini. Filipi şehrinin Dikilitaş mahallesinde bulunan, Helenistik, Roma ve ilk Hristiyanlık dönemine ait eserler sergileniyor.

- Şehrin surlarını. Ilk inşası ve daha sonra yapılan koruma ilaveleriyle Kavala Kalesi. Filipi'de arkeolojik alanın üstünde yükselen Akropolis muhteşem bir manzaraya sahip.

- Paleohori'nin bir Bizans kalesi olan Vranokastro'su Pangeo dağın etrafı süzüyor.

- Nea Peramos"daki Bizans şehri Anaktorupoli ve Apollonia'nın Pirgos’u (Kule) Ege ufuklarına doğru eşsiz bir manzara sunar.