"Zam'dan önce suyumuzun kalitesi arttırın"

Kırklareli Belediyesi'nin su zammına ilk tepki AK Parti'li Belediye Meclis Üyeleri'nden geldi. Dün düzenledikleri basın toplantısı ile toplumun beklentilerini dile getirdiler.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Belediye Meclisi Kasım ayı birleşiminde Belediye Başkanı Cavit Çağlayan suya 5 yıldır zam yapılmadığı belirtilerek %18 zam yapılmak istendiği belirtmişti. Bunun üzerine Meclis Toplantısı’nda bulunan AK Parti Grubu duruma karşı çıkarak bu zammın çok fazla olduğunu biraz da olsa geri çekilmesini kaydetmişti. AK Parti Grubu’nun bu talebini dikkate almayan CHP Grubu teklifin oylamaya sunulmasını istemiş ve yapılan oylamada AK Parti Grubu bu zammı kabul etmezken çoğunlukta olan CHP Grubu oy çokluğu ile suya yapılmak istenen %18’lik zammı kabul etmişti.
Suya yapılan zam’a tepki gösteren AK partili Belediye Meclis Üyeleri Fahrettin Üstündağ, Murat Bara ve Celal Güleryüz, dün saat 15.00’te parti binasında AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hamit Orakçı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de yer aldığı basın toplantısı düzenlediler.
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Üstündağ, Belediye’nin Suya Zam yapmadan evvel suyumuzun içme kalitesini yükseltici çalışmalar yapması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Belediye Meclisi’nin 03 Kasım 2009 Salı günü saat 14.00’te yapmış olduğu aylık olağan toplantısında Gündemin 5. maddesi gereği su ücret tarifeleri ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu Raporu doğrultusunda AK Partili Komisyon üyelerimizin su ücretlerine zam yapılması Konusunda mualif görüş beyan etmelerine karşılık, Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada AK Parti Gurubu’nun ret oyuna rağmen CHP’li üyelerin oyları ile 2010 yılında uygulanmak üzere Meskenlerde kullanılan Suyun beher tonu 1.78 TL dan, 2.10 TL ye arttırılmıştır. Su fiyatlarında yapılan bu artışın oranı %18’dir. Yıllık Enflasyonun % 5 1er mertebesinde olması suya yapılan fiyat artışının çok yüksek olduğunun en bariz göstergesidir.
Suya yapılan bu fiyat artışından hedeflenen gelir yıllık 500.000.00 TL. civarındadır. Bu fiyat artışı ile ayda 20 ton su kullanan bir ailenin ayda 6.40 TL. yılda 76.80 TL. daha fazla bedel ödemesi gerekecektir.
* “Su alacaklarının tahakkukunda yetersiz kalınmaktadır”
Belediyemizin şehrimizde bulunan yaklaşık 22000 su abonesinin kullanmış olduğu suya karşılık yapmış olduğu tahakkuk ile tahsilat arasında da oldukça büyük farklılıklar vardır. Yaptığımız araştırmada yaklaşık 2000 abonenin Belediyeye su borcu bulunmaktadır Bu da Belediyemizin alacaklarını takip etmekte yetersiz kaldığının önemli bir göstergesi olmaktadır. Başka bir deyişle bu işle görevli olanların işlerini doğru dürüst yapmadığını göstermektedir.
* “Su kullanımı yapılacak indirimlerle teşvik edilmelidir”
Domuz Gribi denilen ve tüm dünyayı etkileyen grip salgınından en önemli korunma yönteminin temizlik olduğunu bütün sağlık otoriteleri ifade etmektedirler. Temizlik doğrudan doğruya su kullanımı ile ilgilidir Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın yapılan bu fiyat artışı sonucu su kullanımlarını azaltmaya yönelik davranışlar sergilemeleri kaçınılmaz olacaktır. Yaşadığımız bu süreçte suyun fiyatını arttırmak yerine fiyatı düşürerek su kullanımını özendirmemiz gerekir.
Belediyeler yaptıkları hizmetler karşılığında hizmetin sürdürülebilirliğini sağlamak için belirli ücretler almak zorundadır. Ancak bu hizmetlerden elde edilen sınırlı kaynaklan da en iyi biçimde kullanarak hizmetlerin kalitesini arttırmak zorundadır
* “Belediyemizin ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında personel çalıştırılması gerekir”
Belediyemiz suya yapmış olduğu bu fiyat artışından elde etmeyi hedeflediği yıllık 500 bin TL’yi çok daha basit bir yöntemle aşabilir 5393 sayılı Belediyeler Kanununun İlgili maddesinde personel giderinin yıllık bütçenin % 30’undan fazla olamayacağı ifade edilmiştir. Belediyemizin yıllık personel gideri % 40 civarındadır Kadrolu olarak çalışan Memur 134 kişi, İşçi 160 kişidir. Buna rağmen Belediyemiz hizmet alım yöntemi ile 32 kişi daha çalıştırmaktadır. Bu kişilerin Belediyemize aylık maliyeti yaklaşık 110 bin TL. Yıllık maliyeti 1 milyon 320 bin TL.’dır. Hizmet alım yöntemiyle çalıştırılan bu sayıda insana Belediyemizin ihtiyacı var mıdır. Bunu sorgulamamız gerekir. Yoksa bu kişiler yandaşlara Kaynak aktarma amacıyla mı çalıştırılmaktadır. Yaptığımız araştırmada bu şekilde çalıştırılan personelin CHP’li Meclis Üyeleri’nin ve CHP yönetiminde bulunanların yakınları olduğuna dair söylentilerin toplum arasında sıkça konuşulur olduğunu gördük. Hizmet alım yöntemiyle eleman çalıştırılmasına herhangi bir itirazımız yok Ancak bu yöntemle Belediyemizin ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında personel çalıştırılması gerekir. Şu anda Belediyemizde uzman elemanlara ihtiyaç olduğu ortadadır.
Belediyemizin kadrolu memur ve işçi sayısının personel giderlerine bakıldığında yeterli olduğu rahatlıkla ifade edilebilir. Hizmet alım yöntemiyle çalıştırılan personel sayısının yan yarıya düşürülmesi bile suya yapılan fiyat artışından hedeflenen gelirden daha fazla bir tasarruf edilmesini sağlayacaktır.
Ayrıca Belediyemizin kullanıma sunduğu suyun kalitesini arttırmaya yönelik çalışmaları yapması ve suyun maliyetini arttıran enerji giderlerini ortadan kaldıracak projelerin peşine düşmesi gerekmektedir. Mevsimsel olarak ortaya çıkan suyumuzdaki kötü kokuyu oluşturan Mangan Sorunu hala çözümlenememiştir.” (s)