Ziraat Odaları çiftçinin alınteri ve emeğin karşılığını yeterli görmüyor

Ziraat Odaları çiftçinin alınteri ve emeğin karşılığını yeterli görmüyor

Kırklareli Ziraat Odası dün bir basın açıklaması yaparak, çiftçinin mağduriyetine dikkat çekti ve buğday fiyatlarının geçen seneyle hemen hemen aynı olmasının, bu mağduriyeti daha da artırdığına dikkat çekti.

42 ilde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasının Kırklareli ayağında; Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mehmet Seven, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Mehmet Atalay, Vize Ziraat Odası Başkanı Mehmet Engin, Pınarhisar Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kenar, Kofçaz Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çavdar ve Ziraat Odası çalışanları hazır bulundular.          

Eriklice yolu üzerinde yer alan bir buğday tarlasında yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Geçen iki yılda kuraklık, girdi maliyetlerinin yüksekliği, düşük taban fiyat gibi nedenlerle mağdur olan çiftçilerimiz, verim ve üretim beklentisinin iyi olduğu bu yıl, ürettikleri hububattan alın teri ve emeklerinin karşılığını almayı beklemiştir.

Ancak odalarımızdan ve üreticilerimizden alınan bilgiler, hasadın devam ettiği yerlerde verimin beklenen düzeyin çok altında gerçekleştiğini göstermektedir. Daha önce açıkladığımız gibi Kırklareli Ili Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız çalışmalar sonucu 1 dekar buğday üretiminin 160,33 TL masrafı olduğundan, 2008/20009 ürünü buğday maliyeti, 61 kr/kg olarak belirlenmiştir.

Belirlenen bu maliyet, daha önceki iyimser verim ve rekolte tahminlerine göre yapılmıştır. Açıklanan 47,5 kr/kg fiyat, geçen yıl 50 kr/kg olan piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştır. Açıklanan fiyatın piyasalara yansıması, ortalama 41,4 kr/kg olmuştur. Piyasa fiyatları geçen yılın %21 gerisine düşmüştür. Bu durumda buğdayda verim, beklentilerin gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte fiyatların da düşmesi, çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Sezonun başında Ziraat Odaları olarak ilettiğimiz talepleri yenilemek istiyoruz.

TMO'nun alımları bir ay vade ile yapması, borçlu ve acil nakde ihtiyacı olan çiftçiyi piyasaya itmektedir. TMO'nun ödemeleri peşin yapması bu piyasa koşullarında oldukça önemlidir. TMO ödemeyle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengelenmesi için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesi kısaltmalıdır. Kısacası hızlı ve peşin alım yapmalıdır. Bilindiği üzere daha önce açıklanan pirimin artırılarak hiç olmazsa 11 kr’a yükseltilmesini istemiştik. Şimdi anlaşılıyor ki buna daha şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır. Sadece prim miktarı değil, çiftçi aleyhine gelişen piyasa koşulları yeniden değerlendirilerek Bakanlığın, fiyatı ve pirimi yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir.

Müdahale fiyatı ve prim miktarı artırılarak, üreticimize ürünlerini asgari olarak birliğimizce belirlenen maliyetin üstünde satma imkanı sağlanmalıdır.”