Ziraat Odası'ndan prim tepkisi

Ziraat Odası'ndan prim tepkisi

Kırklareli ve Edirne Ziraat Odası Başkanlıkları destekleme priminin artırılmasını isterken, tam tersine primin geçen yılla aynı tutulmasına tepki gösterdiler.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu da ayçiçeğine verilen 21 kuruşluk destekleme priminin geçen yılla aynı olduğunu belirterek, ''Biz primin 25 kuruş olmasını bekliyorduk. Ama 21 kuruş destekleme primi verildi. Yapacak bir şey yok'' dedi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise, yaptığı açıklamada, ayçiçeğine geçen yıl 79 kuruşu taban fiyat, 21 kuruşu da destekleme primi olmak üzere 100 kuruş fiyat verildiğini, ancak bu fiyatın ayçiçekteki mazot ve gübre desteğinin 11 kuruş düşürülmesiyle 89 kuruşa indiğini anımsattı.

Tarımda devlet desteğinin önemli olduğunu, dünyada her ülkenin tarıma destek verdiğini vurgulayan Yorulmaz, şunları kaydetti:

''Girdilerdeki en düşük artış yüzde 50 oranında oldu. Gübre ise 2 yıl öncesine göre neredeyse 3 kat arttı.

Bu ortamda biz, ayçiçek fiyatının açıklanmasından itibaren en azından destekleme priminin artırılmasını talep ediyorduk. Ancak, destekleme priminin artırılmasını isterken tam tersine prim geçen yılla aynı tutuldu. Priminin 25 kuruş olmasını bekliyorduk.

Çiftçi çok zor durumda. Para kazanamıyor. Para kazanamadığı için de ayçiçeği ekmekten vazgeçmeye başladı. Buna siyasi iktidar tedbir almalı. Tedbir almazsa ayçiçek üretimi tamamen yok olacak.''