HABER MERKEZİ
“Trakya Bölgesinde Ortak Kültürel Yemek Mirası Proje Toplantısı” Kırklareli’nin Vize Belediye Başkanlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya; Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Bulgaristan Tsarevo Belediyesi Temsilcileri, (DAYKO) Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu, Öğretim görevlisi, Bilgilendirme ve Tanıtım Koordinatörü Ali Çakır, Proje Yöneticisi Ceyda Peközer, Proje Muhasebecisi Adem Sevdik, Vize Köy ve Mahalle Muhtarları katıldılar.
Toplam bütçesi 110 bin 338,34 Euro olan projeye AB katkısının 93 bin 830,07 Euro olduğu Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz tarafından açıklandı.
Başkan Yılmaz, Trakya Bölgesinde Ortak Kültürel Yemek Mirası projesi Partnerlerinin Lider Kuruluşunun Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO), ortaklarının Vize Belediye Başkanlığı ve Tsarevo Belediyesi, Proje Yöneticisi’nin de Ceyda Peközer olduğunu belirtti. Projenin Muhasebeciliğini Adem Sevdik yapacak.
Projenin sunumu, Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu, Öğretim görevlisi, Bilgilendirme ve Tanıtım Koordinatörü Ali Çakır tarafından yapıldı. Çakır’ın yaptığı sunumda şu detaylara yer verildi;
“Sağlıklı yemek geleneklerini tekrar canlandırmak, tanıtmak ve günümüz alışkanlıklarına entegre edebilmek amacıyla sınır ötesi bölgenin yemek üretim ve tüketim mirasını tanımlamak ve ortaya çıkarmak. Mutfak kültürünü ortak kültürel miras olarak korumak. Özellikle gençler arasında, sınır ötesi bölgenin mutfak kültürü konusundaki farkındalığı artırmak.
Mutfak Kültürü, sınır ötesi bölgenin başlıca gücü olduğu için, proje, bölgenin mutfak kültürünü tanıtarak ve gelenekleri tekrar canlandırarak, bölgesel kültür mirasını korumayı amaçlıyor. Proje yaşam kalitesini artırmak ve kültürel değerlerin verimli bir şekilde korunması konusunda, aşağıdaki yönleri sebebiyle önemli bir role sahiptir:
- Bölgenin mutfak kültürü üzerine kapsamlı bir çalışma yapılacak olması
- Mutfak kültürünü korumak amacıyla ortak bir strateji ve aksiyon planının hazırlanacak olması
- Mutfak kültürü hakkında farkındalığın artırılacak olması.
- İyi işbirliklerinin teşvik edilecek olması.”
Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, her yıl 3 gün olarak düzenlenen Vize Tarih ve Kültür Festivali’nin, Trakya Bölgesi’nde Ortak Kültürel Yemek Mirası Projesi’nin de Festivale dahil edilmesiyle, bundan sonra Festivalin 5 gün olarak kutlanacağını söyledi. (Faruk Ceylan-Erdoğan Şendir)












