• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yerel
  • Gündem
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Asayiş Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yerel
  3. "Sıcaklıklar Yükseldikçe Yangın Riski de Artıyor"
Yerel
Yayınlanma: 27 Haziran 2022 - 16:21

"Sıcaklıklar Yükseldikçe Yangın Riski de Artıyor"

Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte yangın riskinin arttığını duyurarak vatandaşları ormanlarda ateş yakılmaması konusunda uyardı.

Yerel
27 Haziran 2022 - 16:21
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
“Sıcaklıklar Yükseldikçe Yangın Riski de Artıyor”

Yaz mevsiminin gelmesi ve buna bağlı olarak sıcaklıkların artması ile birlikte orman yangını riski hem ilimizde hem de diğer şehirlerde artmış vaziyette. Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü’de bir bilgilendirmede bulunarak vatandaşları bu konuda uyardı. Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: “Sıcaklıklar yükseldikçe yangın riski de artıyor. Ormanın kahramanları Babatepe Yangın Gözetleme Kulesi’nde 7/24 görev başında.  Ormanda ateş yakma, sigara izmariti atma, çöpünü bırakma, orman yangınına sebep olma. “

"Karadan ve Havadan Söndürme, Soğutma Çalışmaları Sürüyor"

Öte yandan Marmaris’te ise karadan ve havadan yangınları söndürme soğutma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Marmaris'te devam eden orman yangını ile ilgili Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde incelemede bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yangın söndürme çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Erdoğan daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 helikopter ve 2 uçak ile başlayan yangınla mücadeleyi, toplamda 95 araç ve 576 personelle gerçekleştirdiklerini bildirdi. Yapılan ilk müdahaleyle yangının çok daha büyük boyutlara ulaşmasının engellendiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bununla birlikte 21 Haziran 2022 tarihi itibarıyla saat 14.02'de Dalaman'da, 22 Haziran 2022 tarihi saat 9.30'da Fethiye'de, saat 13.50'de Köyceğiz'de ve saat 14.20'de Seydikemer'de çıkan yangınlar kontrol altına alınmıştır. 1204'ü orman olmak üzere toplam 4 bin 587 personel sahada görev yapmıştır, görev yapmaya devam etmektedir. 405 arazöz ve 202 iş makinesi, 48 itfaiye aracı, 119 su tankeri, 28 TOMA olmak üzere toplam 1169 araç bu yangın süreci içerisinde görev yapmışlardır. 15'i uçak, 46'sı helikopter olmak üzere 61 hava aracıyla bu yangında arkadaşlarımız görev aldılar."

Kırklareli İl Özel İdaresi’de Destek Verdi

Orman Genel Müdürlüğünün 14 uçak, 25 helikopterle çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Erdoğan, "Bu arada Katar, 3 helikopterle bu çalışmalara iştirak etti, jandarma 14 helikopterle bu çalışmalar içerisinde yerini aldı. Milli Savunma Bakanlığı 6 helikopterle burada yerini almak suretiyle çalışmalarımız devam ediyor. AFAD'ın koordinesinde bölgeye 26 sivil toplum kuruluşundan toplam 393 personel ve 47 araç gelmiştir." açıklamasını yaptı. Müdahale çalışmalarında 15 afet grubunun görev aldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Sevincimiz, her şeyden önce herhangi bir can kaybı ve kayıp vatandaşımız yoktur. Sağlık ekiplerimiz tarafından toplam 47 hastaya müdahale edilmiştir, 19'u hastaneye nakil edilmiş tedavileri tamamlanıp taburcu edilmişlerdir. Sağlık ekiplerimiz 19 ambulans, 16 UMKE aracı toplam 35 araç 135 personelle müdahalede bulunmaktadır. Ayrıca 50 haneye sağlık taraması yapılmıştır. Afet tahliye yerleştirme ve afet barınma gruplarınca da yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplam 131 hane, 435 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmişlerdir. Tahliye edilen kişilerin büyük bölümü güvenli bölgelere geri dönüş yapmıştır. Afet barınma grubunca 340 personel 4 tahliye edilen vatandaşımız olmak üzere toplam 344 kişiye barınma hizmeti sağlanmıştır. Bu arada 52 büyükbaş, 235 küçükbaş 225 kümes hayvanı olmak üzere toplam 467 hayvan ve 52 araç tahliyesi yapılmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca Marmaris ilçesinde yangın nedeniyle tahliye edilen hanelere 288 bin lira nakdi yardımda bulunmuştur." Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunlardan sonra da şu an itibarıyla yine gerek karadan gerek havadan bütün söndürme, soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve bakan yardımcılarının hep birlikte süreci kontrol altında tuttuklarını vurgulayan Erdoğan; kurum olarak da gerek itfaiyeler gerek AFAD'ın bu koordinasyonlar içerisinde sürekli yer aldığını, hiçbir an burayı yalnız bırakmadığını ve bu süreci son anına kadar da devam ettireceklerini söyledi.

“Ağaçlandırma Çalışmalarımızı Başlatacağız"

Kaç hektarın yandığına ilişkin soruya da Erdoğan, ilk etapta 2 bin hektar olduğunu, daha sonra 3 bin hektara çıktığını, son anda 4 bin hektarı bulduğunu belirterek, şöyle dedi: Şu an itibarıyla 4 bin hektarın kontrol altına alınmasıyla soğutma çalışmalarının ardından ağaçlandırma çalışmalarımızı başlatacağız. Geçen yıl yine Muğla, Antalya, Alanya, buralarda yaşadığımız olaylarda hiç durmadık, hemen dikimlere başladık, şu anda oralar çok farklı bir hale geldi. Burada da şimdi aynı uygulamayı yapacağız. İnşallah, burada da ağaç dikim çalışmaları ile beraber bu bölgedeki sıkıntıyı da süratle gidereceğiz." Orman yangınıyla ilgili kişinin gözaltına alındığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Ben de caydırıcı bir ceza olması kanaatindeyim. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı. Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum.' diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım canım bütün ormanları yakıyoruz. Sadece ormanlar mı? Bütün haşerat, hayvanlar hepsi bu ormanlarla beraber ne oluyor, onlar da yanıyor. Adam, affedersin içmiş ve geliyor, 'Bilmem neye kızdım, onun için de burayı yaktım.' Ne demek bu ya, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde kesinlikle etraflıca durmalıyız."

"Hep Birlikte Fidanları Dikelim"

Bir gazetecinin, "Çöplük yanma ihtimali var diye söyleniyor, var mı böyle bir şey?" sorusu üzerine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin "çöplüğün yanmadığı" bilgisini verdiğini aktardı. Erdoğan, gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fidan dikme ilan edildiği zaman bütün bölge halkını, fidan dikmeye davet ediyoruz. Hep birlikte fidanları dikelim." dedi. (S.Ünver)

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Milletvekili Sarıçam’dan Ticaret Borsası’na Ziyaret
Milletvekili Sarıçam’dan Ticaret Borsası’na Ziyaret
Dikkat! 31 Ağustos Tarihine Kadar Trafiğe Kapalı
Dikkat! 31 Ağustos Tarihine Kadar Trafiğe Kapalı
Göğsünüze Ateş Değmesin
Göğsünüze Ateş Değmesin
Denizin Tadını Çıkardılar
Denizin Tadını Çıkardılar
Son Haberler
Kanser kan testinde belli olur mu? Kanserin ilk belirtisi nedir?
Kanser kan testinde belli olur mu? Kanserin ilk belirtisi nedir?
Saçları dökülenler çaresizliğe kapılmasın! Çöp diye atıyorduk, oysa o da çare oluyormuş...
Saçları dökülenler çaresizliğe kapılmasın! Çöp diye atıyorduk,...
İbrahim Saraçoğlu'ndan çarpıcı uyarı! Grip ve nezle olanlar dikkat, boğaz ağrısına iyi geliyor
İbrahim Saraçoğlu'ndan çarpıcı uyarı! Grip ve nezle olanlar dikkat,...
Erken teşhis hayat kurtarıyor! Sakın görmezden gelmeyin, kanserin bu belirtilerine dikkat!
Erken teşhis hayat kurtarıyor! Sakın görmezden gelmeyin, kanserin...
Faydaları saymakla bitmiyor! Bildiklerinizi unutun, etten daha fazla protein içeren o besin kilo vermenizi sağlayacak
Faydaları saymakla bitmiyor! Bildiklerinizi unutun, etten daha fazla...
Son Yorumlananlar
KIRKLARELİ TRAKYA’NIN EN BÜYÜK OSB’Sİ OLUYOR
KIRKLARELİ TRAKYA’NIN EN BÜYÜK OSB’Sİ OLUYOR
Vekil Özkan Genel Başkan Yardımcısı Öztrak İle Kırklareli’ni Konuştu
Vekil Özkan Genel Başkan Yardımcısı Öztrak İle Kırklareli’ni...
KAGEV, Sivil Toplum Kuruluşlarının Önerilerini Dinleyecek
KAGEV, Sivil Toplum Kuruluşlarının Önerilerini Dinleyecek
Müdür Kalkan Bakan Yardımcısı Şensoy İle Bir Araya Geldi
Müdür Kalkan Bakan Yardımcısı Şensoy İle Bir Araya Geldi