HABER MERKEZİ
Kırklareli’nin Vize Belediyesi ve DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol gereğince, Düzova Köprüsü alt kısmında yapımı devam eden, ileri Teknoloji Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisleri’nden biri olan Vize Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmaların tamamlanmasına kısa bir süre kaldı.
Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz içerisinde; Anaerobik Havuzlar, Havalandırma Havuzları, Blower Binası, Fazla Çamur ve Geri Devir Terfi Merkezi, Çökeltme Havuzları, Belt Filtre Binası, UV ve Filtre Binası, Debi ölçüm yapıları, İdare Binası Trafo ve Jeneratör Binası bulunan tesise dün gerçekleştirdiği ziyaret ile çalışmaları yerinde inceledi.
Çalışmalar yerinde inceleyen Başkan Yılmaz, ilçe ve Ergene için çok önemli bir yatırım olan tesisin çevre düzenlemesinin tamamlanmasından sonra faaliyete geçeceği bilgisini aldı.
Ziyaretten sonra gazetemize açıklamada bulunan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz; “Anadere artık tertemiz akacak” diyerek şunları söyledi;
“Arıtma tesisimizin şuanda bulunduğu yeri, daha İller Bankası tarafından kanalizasyon projesi çizilirken belirlenmişti. Ardından ise bu alan belediyemiz tarafından kamulaştırılarak satın alınmıştı. Ardından ise DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından ortaklaşa yaptığımız çalışmalar sonunda protokol imzalanmış ve ihalesi yapılarak inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Bu gün itibariyle ise arıtma tesisimiz muhtemelen 1 ay gibi bir süre içerisinde çevre düzenlemeleri de yapılarak tamamlanacak. Kısa bir süre içerisinde de arıtma tesisimiz işletmeye açılacak. Belediye olarak ta, arıtmaya başlanacak kısma kadar olan Kollektör Hattı’nı tamamlamak üzereyiz. Böylece yenilenen kanalizasyon şebekesi ile beraber arıtma tesisimizin de faaliyete geçmesinden sonra, sağlıklı ve temiz bir şekilde pissularımız arıtılarak Ergene’ye temiz bir şekilde bırakılacaktır. En son çökertme havuzunda birikecek olan çamur ise pasta şeklinde çıkacak ve evsel atık olduğu için rahatlıkla gübre olarak kullanılabilecektir. Arıtma tesisinin personeli 1 yıl süreyle ihaleyi alıp inşaatı yapan firma tarafından temin edilecek. Süre dolduğunda ise Vize belediyesi personeli tarafından çalıştırılmaya başlanacak. Şu anda belediyemizde Çevre Mühendisi olarak çalışan Elif Duraklı Pişirir, tesisin çalıştırılması ile ilgili olarak Edirne DSİ Bölge Müdürlüğünde 1 hafta süreyle eğitim almaktadır. Arıtma tesisimiz tamamlanıp işletmeye açılmasından itibaren kredi ödemelerine başlanacak ve 30 yıl gibi uzun bir süre sonunda Vize Belediyesinin iller bankasından gelen vergi paylarından her sene kesilmek kaydıyla ödemesi tamamlanacaktır. Hükümetimizin Ergene’nin temizlenmesi projesiyle beraber DSİ ile belediyemiz arasında yapılan protokol neticesinde ilçemize kazandırılan, insan sağlığı ve çevre için önemli olan bu tesisin yapılmasına katkıda bulunan iller bankasına ve yapılmasını sağlayan DSİ’ne, şahsım ve Vize halkı adına teşekkür ediyorum.” (Faruk Ceylan)












